Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wydaje mi sie że nie, ważne jest długość wyroku z jakiego art. i który raz ,,siedzi'' . Z tym wyrokiem i poraz pierwszy ma duże szanse na półotworek. A jak będzie grzeczny w ZK to gdzies po roku może się starac o zmianę grupy i przeniesienie na otworek. Ale tak w realu to o przyznaniu grupy decyduje dyrektor ZK w którym przebywa jego wychowawca i prokurator. pozdrawiam :ok:

prosze podajcie mi numer konta do zakladu penitencjarnego w ustce

O co chodzi z tymi grupami w ZK np.P1, P2,P3

Jak to jest z grupami mąż ma P1, co to oznacza dla niego , czy są lepsze grupy ico musi robić , by dostać lepszą.

P oznacza, że jest skazany pierwszy raz. A p1 to że jest na tzw. zamku i nie może wychodzić z celi.P2 to już tzw półotworek i można wychodzić z celi i korzystać z telefonu, chodzić do pracy, p3 to zakład otwarty gdzie więzień ma już najwięcej przywilejów. Skazany przybywający do zakładu karnego staje przed komisją która orzeka jaką grupę dostaje. Jeśli jest po raz pierwszy i ma niski wyrok zazwyczaj jest to p2 jeśli wysoki-p1. Choć to też zależy od szczęścia-bo jeden ma 3 lata i dostanie p2 a drugi p1. Komisje są mniej więcej co 3 miesiące i zazwyczaj następuje podtrzymanie grupy, chyba, że dany skazany źle się zachowywał to wtedy ma z p2 p1, jeśli naprawdę wzorowo to z p1 na p2.

Dziękuję za informacje.

Jak szybko może otrzymać P2 , jeśli ma wyrok 7 lat za PG.

dzieki za informacje. a jesli chodzi o twoje pytanie to moim zdaniem musi sie dobrze sprawowac ale wontpie zeby dostal P2 to zalezy za co siedzi! mój brat ma P2 i wiele przywileji

a jak jest w grupie P1 czy przysługuje mu mniej widzen niz bylby w P2 bądź P3 ?? Czy to chodzi tylko o zasady panujace w danym ZK ??

p1 nie ma przywileji potem p2 ma troche a p3 juz ma lux.

zawsze jest cos co nozna zdzialac jedni dostaja nagrody inni ich nie dostaja

Wiem już, że mając P1 może co drugi dzień dzwonić około 5-20 min
w zależności od chętnych do dzwonienia. :)

Nie wiem tylko kiedy może dostać lepszą grupę mając wyrok 7 lat za PG

napewno za dobre sprawowanie za jakies konkursy za prace itd.

kazdy zaklad ma inne zasady.Brat dzwoni co 2 dni a kuzyn raz w mc.

Mąż chciałby coś zrobić, żeby dostać lepszą grupę, ale tam gdzie jest zupełnie nie ma takiej możliwości.
Napewno będzie się dobrze zachowywał, nie należy do awanturników,
ale to nie wystarczy, czy po jakimś /jakim/ okresie czasu może ubiegać się o zmiane grupy, czy to on musi wnioskować, czy ZK czy obligatoryjnie jest jakiś termin, który mu sie należy. :)

Jeszcze jedno pytanie , jaka jest możliwość przeniesienia męża bliżej miejsca
zamieszkania, w tej chwili jest 130km od domu.
Najbliżej domu jest ZK , ale tylko P2 i P3.
Czy ze względów rodzinnych mogą mu zmienić grupę, nasza trójka dzieci
chce kontaktów z ojcem.
Te 130km dla mnie to jest jak wyprawa na księżyc z dziećmi, ani nie jestem
dobrym kierowcą, a przede wszystkim to kosztuje.

Zawsze możesz próbowac się o to ubiegać, wydaje mi sie, ze pod koniec kary przenoszą na P2

Pod koniec czyli.... mąż ma wyrok 7 lat....

Niekoniecznie pod koniec kary ,mój mąż podobnie jak Twój Madziu ma wyrok 6 lat i tez za PG.
Na zamku przebywał 3 miesiące , a potem dostał p2 i pojechal na półotwarty gdzie przebywa nadal.
Więc nie koniecznie musi to by pod koniec kary oczywiście napewno zależy to od tego czy jest pierwszy raz karany i od Jego sprawowania noi oczywiście od komisji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót