Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Martanisi - zacięłaś się czy co? Bo z tego co zauważyłam to ciągle wszędzie piszesz o tym, że jeśli ktoś chce się czegoś dowiedzieć to ma napisać "za co i jaki wyrok", a co to niby ma dać? Na forum nikt nikomu nie powie jakie ma na co szanse, albo i powie, ale to i tak nie będzie miało żadnej wartości, bo to jak wróżenie z kart wszak każdy przypadek jest inny i naprawdę są lepsze instytucje od wypowiadania się na pewne tematy (np. prokurator, sędzia, komisja penitencjarna) niż portal pod nazwą forum prawne.

Paulina - jeśli chodzi o kontynuację studiów to to również traktuje się bardzo indywidualnie, ale jeśli pytasz o samo to czy w ogóle istnieje taka możliwość podczas pobytu w ZK to tak, istnieje taka możliwość, jednak jak to dokładnie będzie wyglądało w razie udzielenia Ci takiej możliwości zależy właśnie od podgrupy jaka zostanie Ci przydzielona (tego jaką podgrupę otrzymasz nikt Ci tu nie powie) i należy też pamiętać, że jeśli chodzi o kontynuację studiów to głos w tej sprawie zabiera również uczelnia (niekiedy zgadzają się na indywidualny tok studiów).
W ogóle zaopatrz się w Kodeks Karny Wykonawczy, bo na pewno Ci się przyda, a tymczasem wklejam przepisy, które mogą Ci się przydać:
Przepis prawny:
Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
3) zajęcia kulturalno-oświatowe i sportowe oraz nauczanie organizuje się w obrębie zakładu karnego
Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz w zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego
Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:
3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego
->KKW

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
Martanisi - zacięłaś się czy co? Bo z tego co zauważyłam to ciągle wszędzie piszesz o tym, że jeśli ktoś chce się czegoś dowiedzieć to ma napisać "za co i jaki wyrok", a co to niby ma dać? Na forum nikt nikomu nie powie jakie ma na co szanse, albo i powie, ale to i tak nie będzie miało żadnej wartości, bo to jak wróżenie z kart wszak każdy przypadek jest inny i naprawdę są lepsze instytucje od wypowiadania się na pewne tematy (np. prokurator, sędzia, komisja penitencjarna) niż portal pod nazwą forum prawne.
[/B][/LEX]

Wiesz moze i masz racjie ale za co masz wyrok i dlugosc na nie go tez ma duzy wplyw na przyznanie grupy i raczej mi nie powiesz mi ze nie bo ja juz to przerabialam w 2008 roku i jak pisalismy z dziewczynami ze starej ekipy to jednak art z jakiego dostalo sie wyrok i dlugosc jego mialo wplyw na podgrupy fakt ze jeszcze salezy od ZK moj mial rok i ukrywal sie przez 8 lat i dostal P2

martanisi napisał:
Wiesz moze i masz racjie ale za co masz wyrok i dlugosc na nie go tez ma duzy wplyw na przyznanie grupy i raczej mi nie powiesz mi ze nie bo ja juz to przerabialam w 2008 roku i jak pisalismy z dziewczynami ze starej ekipy to jednak art z jakiego dostalo sie wyrok i dlugosc jego mialo wplyw na podgrupy fakt ze jeszcze salezy od ZK moj mial rok i ukrywal sie przez 8 lat i dostal P2
Tak, oczywiście, że to również ma wpływ na pewne decyzje, ale tak jak pisałam wcześniej - od takich rzeczy jest np. sąd czy komisja penitencjarna, a nie ludzie na forum, bo w tej kwestii każdy przypadek jest tak indywidualny, że na forum nikt nie udzieli dobrej odpowiedzi więc po co komuś robić bądź odbierać nadzieję?

Witam!mój mąż teraz przebywa w jednostkach penitencjarnych prawie 3 lata łączny wyrok jaki teraz dostał to 15lat.Po jakim czasie możemy się spodziewać że dostanie P2?nie sprawia problemów wykazuje duże chęci do resocjalizacji,pisze artykuły do gazetek,chce podjąć nauke,prace itd.
Pozadrawaim i dziękuję za pomoc

15 lat :o O rany kobieto zamierzasz tyle czekać?
A co do przyznania p2 to zadecyduje o tym komisja penitencjarna. Nie wiem jak jest z p1, ale 15 lat wyroku to już poważna sprawa.

wieczny_smutek napisał:
15 lat :o O rany kobieto zamierzasz tyle czekać?
A co do przyznania p2 to zadecyduje o tym komisja penitencjarna. Nie wiem jak jest z p1, ale 15 lat wyroku to już poważna sprawa.
no i też trzeba wziąć pod uwagę z jakiego artykułu tam się dostał.

dzięki Akte, tzn. że uczenia jeśli będę chciała kontynuować studia i trafię "teoretycznie" do P3 dowie się,że przebywam w zk?

no mniejsza o większość z art zostawie to bez komentarza!no trudno będzie trzeba czekać aż dostanie tą pogrupe rozumiem że szybko może to nie nastąpić:(no cóż takie życie ale dziękuję wszystkim!I tk zamierzam czekać;)-Pozdrawiam

Mam pytanie. Mój K jest na P1. Wyrok ma 4 lata. Odsiedział już 3. Miał już dwie komisje i nie dostał P 2 choć ma dobre sprawowanie i świetną opinie. Następna komisja za pół roku? Czy jest jakaś szansa, żeby wychowawca postawił go na komisje we wcześniejszym terminie, czy musi upłynąć pół roku?

Cześć-mój miał grupę p2 ale zrobił tatuaż co jest zabronione,niestety wpadł i ma teraz p1.Wychowawca powiedział że wróca mu p2 bo ma od poczatku kary bardzo dobrą opinię i nagrodówki-mam pytanie ,po jakim czasie ewentualnie jest szansa na powrót do p2,czy to jest uwarunkowane jakimś regulaminem?i czy będąc na p1 ,też ma takie same szanse dostać wokandę co na p2?Teraz w styczniu ma wokandę a gdy był na p2 wychowawca z psychologiem zasugerowali mu że ma bardzo dobre sprawowanie i wychowawca wyjdzie o wokandę dla niego.Czy przez ten głupi wybryk z tatuażem szans już nie ma aby wychowawca napisał wniosek o wokandę-czy po prostu martwię się niepotrzebnie?Pozdrawiam Dodam że ma na razie tylko rok,ale raczej nie odwieszą mu innych kar,a ma jeszcze chuba ze trzy.Siedzi już 4 miesiące a p2 dostał po około miesiącu od zatrzymania i około 3 tygodniach od przewiezienia do potulic.Siedzi jako 1-szy raz skazany,choć kiedyś ale dawno siedział 14 mies. Jednak tamten wyrok jakoś nie klasyfikuje go do recydywy bo chyba chodzi tu o czas ,że był popełniony dawno.Nie wiem dokładnie bo nie znam się na tym.

Ostatnia edycja:
bogusia_janeczek napisał:
czy będąc na p1 ,też ma takie same szanse dostać wokandę co na p2?

Źle sformułowane pytanie. Powinno być tak: "czy pomimo złamania obowiązujących przepisów wykonawczych i pokazania, że za nic ma prawo nadal ma taką samą szansę na warunkowe przedterminowe zwolnienie"?
Chyba na tak postawione pytanie sama potrafisz udzielić sobie odpowiedzi?

Po jakim czasie znów P2? Wielokrotnie o tym tutaj pisano. Choćby i po tygodniu a może wcale.

uważam że dobrze sformułowałam pytanie i właśnie na takie proszę o odpowiedź od osób w podobnej sytuacji lub tych które doświadczyły odizolowania od społeczeństwa trafiając do zk.Poza tym wszyscy co trafili do zk pokazali w jakimś tam stopniu że "za nic mają prawo"jak to nazywasz forg.A warunkowe zwolnienie przysługuje każdemu po połowie bądź 3/4 kary.Więc za twoja namowa forg sama sobie odpowiadam na pytanie;ma szansę.Bo jeden wyczyn w zk-zrobienie tatuaża jest niczym w porównaniu do funkcjonowania innych osadzonych-a w zasadzie to większosci.Z tego co M. mówił -siedzą tam po 2;3 miesiące i już mają po kilka-kilkanaście nagan(czy tam kwitów-tak to się chyba nazywa).W porównaniu do tego już wiem czemu M.ma dobrą opinię u wychowawcy i pracowników zk.

bogusia_janeczek Co do twojego
bogusia_janeczek napisał:
czy będąc na p1 ,też ma takie same szanse dostać wokandę co na p2?

Moim zdaniem NIE. Chociażby dla tego, że na zdrowy rozum będąc na p1 jesteś na 'zamku', a będąc na p2 jesteś na 'pół otworku'. Widzisz różnicę ? Na p2 nie mogą być osadzeni, którym nie przyznano grupy p2 na komisji. A taki jeden z drugim będący na p1 na pewno swoim zachowaniem budzi jeszcze jakieś zastrzeżenia, bo inaczej byłby już na p2.
Ale to tylko moje zdanie.

endrofinalna ma rację.
Będąc na P1 są mniejsze szanse na wokandę, ale są. Grupa1 to grupa zamknięta, natomiast 2 to grupa półotwarta, gdzie wokandy są dosyć często, zresztą jak sama nazwa mówi.

Czesc dziewczyny, a co mozecie mi powiedziec o grupie" R"? Mój M. ma taka bo juz mial raz 1,5 roku w zawiasach:(
Nie wiem czy ma 1, 2 czy 3 .Ale czy generalnie te grupy sa o zaostrzonym rygorze?

Reni1
skoro ma grupę R to znaczy, że już był kiedyś karany. A czy 1, 2, 3 to już zależy jaki wyrok dostał.
Generalnie 1 to zakład zamknięty
2 półotwarty
3 otwarty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót