Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli został już skierowany do zakładu karnego typu zamkniętego (a ta jedynka przy "p" to oznacza) to domniemywać można, ze komisja penitencjarna uznała, ze właśnie w takim zakładzie winien rozpocząć odbywanie kary pozbawienia wolności. Że tak będzie dla nie go lepiej i dla innych.
A dlaczego chciałby odbywać w półotwartym? Przy okazji możesz go zapytać, dlaczego ma P1 - jak nie wie, to niech zapyta wychowawcę.

Edit: no skoro się pomyliłaś (a jak się pomyliłaś, to trzeba było edytować swój wpis i poprawić) to nie zmienia to faktu, że Komisja oceni, w jakim zk powinien odbywać karę. Lepiej oceni niż on sam.

jutro sie doweim w jakiej jest podgrupie. z mezem jeszcze nie rozmawialam i nic nie wiem domyslam sie tylko ze w takiej moze byc. a nawet jesli juz go przydzielili do zamknietego to i tak moze starac sie by przeniesli go do polotwartego?

a dlaczego chcial by odbywac w polotwartym? poniewaz chcial by pracowac

Więźniowie odbywający karę w zakładzie karnym typu zamkniętego też mogą pracować.
Starać się może, jak najbardziej. Od pierwszego dnia powinien swoim zachowaniem, postawą, stosunkiem do popełnionego przestępstwa pokazywać, że można mu zaufać i skierować do zk typu półotwartego.

Jako moderator bardzo proszę o zaprzestanie publikowania posta pod postem - jest dostępna funkcja "edytuj".

dzieki za odpowiedz bardzo mi pomogles. jutro wszystko mu przekaze
:confused:

a czym rozni sie zaklad otwarty od polotwartego? czy do otwartego tez moze sie starac?

Ostatnia edycja:
angel w tym temacie na prawdę wszystko już zostało powiedziane na temat grup klasyfikacyjnych,również to jakie są różnice:)

wiem ale nie chce mi sie tych wssystkich stron czytac zajelo by to wieki :) ktoregos dnia usiade i poczytam wszystko

angel, co trzy miesiace staje sie na komisje i wowczas moga podjac decyzje o zmianie podgrupy. acz kolwiek co 6mies. satje sie na ocene i to zazwyczaj wtedy szansa na zmiany

Mój M dopiero niedawno zmienił adres...w tej chwili mieszka sobie w cudownym lokalu pewnego Polskiego AŚ z oddziałami ZK.
Komisję miał dwa dni po przyjęciu.Dostał p2.Jednak nie bardzo rozumiem teraz.
Jak byłam u niego to mówił,że póki co zielonego kubraczka mieć nie będzie,siedzi w tym co przybył,do tego nie ma możliwości skorzystania z telefonu,bo jak to powiedział jest na "przejściówce" i w sumie 15 dni tak będzie.
Może ktoś mi wytłumaczyć o co tu chodzi ? rozumiem,że najpierw się ląduje na przejściówkę,żeby gdzieś przeczekać na komisję,która ustali PP.ale dlaczego akurat 15 dni ?
i skoro na półotwarty go przydzielili to dlaczego nie może dzwonić,jak p2 może...

jestem świeżak w tym temacie,więc wybaczcie za "logiczne dla was " pytania :)

Blacky_cat
Art. 79b. § 1. Skazanego przyjętego do zakładu karnego umieszcza się w celi przejściowej, na okres niezbędny, nie dłużej jednak niż na 14 dni, dla poddania go wstępnym badaniom lekarskim, zabiegom sanitarnym i wstępnym badaniom osobopoznawczym oraz zapoznania z podstawowymi aktami prawnymi dotyczącymi wykonywania kary pozbawienia wolności i porządkiem wewnętrznym zakładu karnego.

§ 2. Umieszczenia w celi przejściowej nie stosuje się do skazanego przetransportowanego z innego zakładu karnego albo aresztu śledczego, jeżeli był już poddany badaniom i zabiegom, o których mowa w § 1.

Proponuję zapoznać się z kodeksem karnym wykonawczym, tam znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące Cię pytania ;)

moj maz jest narazie zatrzymamy w areszcie tymczsawowo czy moze starac sie o zaklad polotwarty ma podgrupe P1

Tak, może się starać. O warunkowe przedterminowe zwolnienie tez się może starać. O przepustkę również. O dłuższe/dodatkowe/bezdozorowe widzenie też.

O wszystko się powinien starać - od pierwszego dnia. udowadniać swoim zachowaniem, myśleniem, że warto mu zaufać.

a on musi skladac jakies pisma? w tym tygodniu trafi do potulic wiec pismo najlepiej skladac do potulic jak juz tam bedzie? moge napisac za niego i poporstu dacx wychowawcy?

Tak trzeba pisać tam gdzie juz go przewieźli,ale nie wiem czy to nie on powinien napisać pismo o zakład półotwarty.

Kate586 napisał:
Tak trzeba pisać tam gdzie juz go przewieźli,ale nie wiem czy to nie on powinien napisać pismo o zakład półotwarty.

Skazany nie pisze żadnego pisma ,o to żeby mógł być w zakładzie półotwartym komisja penitencjarna musiała by mu dać podgrupę p2

angel1649 za jakiś czas stanie przed komisją penitencjarną,która nada mu grupę,może dostać p2 lub zostać przy p1,tylko swoją postawą pokaże,na jaką grupę zasługuje.I nie masz po co pisać pism ,bo to nic nie daje.

Nawet jeżeli ktoś ma wyrok tylko 3 miesięcy pozbawienia wolności to staje przed komisją penitencjarną?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót