Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam , pisze pierwszy raz na tym forum. Mój chłopak trafił do zk w tamtym tygodniu na wejściu miał p1 i teraz pytanie byłam u niego w tamtym tygodniu i od tego czasu zero informacji od niego ani telefonu ani nic. Nie wiem co się dzieje po jakim czasie bedzie wiadomo w jakiej jest podgrupie ? dzwoniłam do zakładu , ale przez tel nie chcieli powiedziec, boje się trochę jechać do wychowawcy żeby nie narobić mu "kłopotu". A gdybym juz pojechała to o co ten wychowawca moze pytać ? jak myślicie lepiej iść czy nie iść ? Bardzo prosze o pomoc

Ostatnia edycja:
e1984 to raczej Ty zadajesz pytania wychowawcy.. mozesz do niego zadzwnic na poczatku (nie wszyscy udzielaja infor prze tel) a gdy pojedziesz na kolejne widzenie popros funkcjonariusza by na widzenie przyszedł wychowawca...nie zadzwonił bo może nie ma karty albo nie przysługuje mu telefon; w jednych zk na "zamku" są 2 razy w miesiącu w innych raz na trzy dni a jeszcze indziej inaczej, zalezy gdzie przebywa..kłopotu nie narobisz gdy masz dobre intencje jedynie pomozesz bo bedzie wiedzial, ze ktos sie interesuje osadzonym

około dwóch tygodni może trwać tzw "przejściówka" ...potem jak bedzie miał jak pewnie się odezwie..

Witam,mam pytanie moj mąż jest w zakładzie karnym typu połotwartym od 7 miesiecy i ma podgrupe p1,a mi cos mowił ze chyba przechodzi na p3 .czym to sie rozni te p1 od p3?? prosze o odpowiedz :-(

p1 to tzn ze przebywa na oddziale zamknietym, a p3 otwartym, miedzy tymi dwoma jest jeszcze p2-polotwarty...
generalnie p3 to najlepszaopcja, poczytaj najlepiej w tym watku a sie dowiesz wszystkiego...

a ja mam jeszcze pytanie do WAS, po jakim czasie mozna sie (nie wiem czy mozna tak to nazwac) starac o zmiane podgrupy? Po 3 miesiacach? Czyli jesli ktos ma p2 to po 3 miesiacach moze sie "starac" o zmiane podgrupy? Czy w ogole nie moze sie osadzony starac.....??

grupę z reguły zmienia sie wtedy gdy osadzony staje przed komisja penitencjarna czyli mw co 6 m-cy... a zachowanie i ogólna postawa osadzonego napewno ma jakiś wpływ na ocenę komisji czyli nie zaszkodzi jak się będzie starał :)

Starać się należy cały czas. Każdego dnia. Nie tylko na tydzień przed postawieniem przed Komisją Penitencjarną.
A osadzony może zostać skierowany do zk innego typu zawsze. Nie tylko raz na sześć miesięcy, kiedy oceniane s postępy jego resocjalizacji.

To czyli jak juz wejdzie na te p3 to ma wieksze szanse na wyjscie po polowie kary?? dodam ze komisje przedwokandowa ma 6 kwietnia a polowa mija mu 20 maja..a mąż jest w zakładzie polotwartym w Ustce ...

Tak, ma większe szanse bo jest to oznaką, że resocjalizacja ( ;-) ) przebiega prawidłowo. Lub też inaczej - jest dowodem na to, że skazanemu coraz lepiej wychodzi mówienie i robienie tego, co "władze" chcą usłyszeć i zobaczyć.

:) no to fajnie.. mąż już pracuje poza zakładem karnym...:wink:i mam nadzieje ze juz po 20 maja bedzie z nami pozdrawiam.teraz o przepustke bedzie pisał bo urodze na dniach i mowia ze raczej mu dadza :-)

Witam
Chciałabym się dowiedzieć czy komisja penitencjarna może odbyć się bez obecności osadzonego?Mój brat o tym,że podtrzymano mu P1 dowiedział się przypadkiem od wychowawcy(był w zupełnie innej sprawie).
Czy ta podgrupa uniemożliwia wokandę?-dodam ,że jest w ZK w Czerwonym Borze.
dzięki za info

Nie może. Widocznie komisji nie było a wychowawca przedstawił propozycję.
Pytanie o uniemożliwianie nie rozumiem czego dotyczy - na wykazie spraw sądowych jak najbardziej może się jego nazwisko pojawić.

Wkrótce będzie miał wokandę i chodziło mi o to czy mając podgrupę P1 będzie miał szansę wyjść wcześniej czy ta podgrupa kategorycznie to uniemożliwia ?pytam ponieważ wcześniej gdzieś wyczytałam ,że osadzeni którzy mają podgrupy P2 i P3 mają większe szanse?

madziareks napisał:
Wkrótce będzie miał wokandę

wokanda - "wykaz spraw sądowych w kolejności, w jakiej mają być w danym dniu rozpatrywane."

madziareks napisał:
pytam ponieważ wcześniej gdzieś wyczytałam ,że osadzeni którzy mają podgrupy P2 i P3 mają większe szanse?

Oczywiście, że skazani odbywający karę pozbawienia wolności w zk typu półotwartego lub otwartego ma większe szanse. Swoją postawą udowodnił, że można mu zaufać kierując go do zk o mniejszym "rygorze".

Z grupy P1 tez ma szanse wyjsc na warunkowe zwolnienie .Pozdrawiam ;-)

dotipoz Ale znacznie mniejszą, a powiedziałabym nawet znikomą. Wiadomo P1, to nie P2, a na pewno nie P3... ;)

Endorfinalna witam uwazam ze p1 nie przekresla nikogo sa szanse moze troszke mniejsze ale nie znikome jestesmy tego dowodem maz mial 18 miesiecy nabyl praw 18 grudnia 21 juz byl z nami mial p1 byl z ekstradycji jest bez meldunku w Polsce wiec mysle ze nie jest tak zle z tym p1 oczywiscie duzy wplyw ma tu zachowanie skazanego nagrodowki itp.pozdrawiam

dotipoz napisał:
Endorfinalna witam uwazam ze p1 nie przekresla nikogo sa szanse moze troszke mniejsze ale nie znikome jestesmy tego dowodem

Nie miejsce odbywania kary pozbawienia wolności warunkuje uzyskanie warunkowego przedterminowego zwolnienia. Miejsce - zarówno miejscowość jak i typ zakładu karnego. Ale - skoro ktoś został skierowany do zk typu zamkniętego a nie półotwartego lub otwartego to oznacza, że coś jest z nim "nie tak" (ogólnie pisząc). I to "nie tak" z reguły jest również uwzględnianie przy rozpatrywaniu wniosku o wpz.

dotipoz Wasz przykład, to tylko jeden przykład na ileś tam set... Nie można się na tym wzorować. Bo każde przestępstwo jest inne, inny wyrok, inny kryminalista, inny Zk itp itd. Np. To, że ktoś ukradnie wcale nie znaczy, że pójdzie siedzieć, może mu się udać. Ale to też nie znaczy, że jak ukradniesz nie pójdziesz siedzieć, bo Ci się uda, a właśnie, że Ci się nie uda... Jeden kradnie 700raz z kolei i chodzi po wolności, a inny ukradnie raz i pójdzie siedzieć. Trochę jak loteria... Jeden wyjdzie z P1, a drugi nie wyjdzie z P3 i posiedzi do końca kary. P1 to szansa znikoma (takie jest moje zdanie), bo tak jak Forg tu napisał, skoro ktoś został skierowany na P1, "to coś z nim nie tak". P2 i P3 to jest szansa i też nie ma wątpliwości, że P3 to większa. Bardzo rzadko kiedy z P1 się wychodzi, dlatego tak nazwałam tą szanse, z n i k o m a i nie ma co się oszukiwać. :ok: ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót