Podjęcie pracy

• Autor wątku Autor wątku Kinga200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kinga200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam od 21 września br do 30 podjelam pracę kilka dni robiłam bez umowy podpisałam ja dopiero pod koniec wrzesnia ale jej nie dostałam. Od 1 października miałam otrzymać umowę o pracę niestety nie mam jej co mam robić w takim przypadku chodzi o to że jestem zarejestrowana w urzędzie pracy czy mam się iść wyrejestrowac tak poprostu gdy nie mam umowy zadnej

A kultury nie nauczyli w domu jesli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to po jakiego się wypowiadasz wogole tak ciężko zajazyc o co mi chodzi to chyba proste i logiczne napisałam,że podjęłam pracę 21 września do 30 tego byłam na umowę zlecenie ale pierwsze kilka dni robiłam bez umowy a umowe podpisałam pod koniec tamtego tyg dopiero ale jej nie otrzymałam od 1 października miałam już dostac umowę o pracę ale jeszcze jej nie otrzymałam i zadalam pytanie czy mam czekac aż otrzymam umowę o pracę by przedstawić ja w urzędzie pracy czy iść i zgłosić podjęcie od 21 września tylko podkreślam nie mam tej tyg umowy

Ostatnia edycja:
Shocked napisał:
Nauczono mnie kultury. Nauczono mnie również pisać i czytać, również ze zrozumieniem.

Pracowałaś na czarno?
https://forumprawne.org/prawo pracy/298681-praca-na-czarno.html

Dodatkowo oszukujesz pracując i będąc zarejestrowana w PUP.

Nie pracowałam na czarno to nie moja wina ze pracodawca dał mi umowę 2 czy 3 dni przed zakończeniem umowy zlecenie dziś otrzymałam umowę o pracę to i tak mam zamiar zgłosić

Kinga200 napisał:
Nie pracowałam na czarno to nie moja wina ze pracodawca dał mi umowę 2 czy 3 dni przed zakończeniem umowy zlecenie dziś otrzymałam umowę o pracę to i tak mam zamiar zgłosić
Tylko, że musi Pani zgłosić umowę zlecenie, bo ona była pierwsza. Dla urzędu pracy jest istotne bowiem od kiedy zaczęła się Pani praca, bo z tym dniem traci Pani prawo do statusu bezrobotnego. Umowa o pracę w tej sytuacji jest bez znaczenia. Musi się Pani dopomnieć o egzemplarz umowy zlecenie i ją przedstawić w PUP.

Kosssz napisał:
Tylko, że musi Pani zgłosić umowę zlecenie, bo ona była pierwsza. Dla urzędu pracy jest istotne bowiem od kiedy zaczęła się Pani praca, bo z tym dniem traci Pani prawo do statusu bezrobotnego. Umowa o pracę w tej sytuacji jest bez znaczenia. Musi się Pani dopomnieć o egzemplarz umowy zlecenie i ją przedstawić w PUP.

Tak tylko że 7 dni minęło od podpisania umowy zlecenie więc konsekwencje morowane

Kinga200 napisał:
Tak tylko że 7 dni minęło od podpisania umowy zlecenie więc konsekwencje morowane
Jakie konsekwencje?
Proszę mi wierzyć poważniejsze konsekwencje będą Panią czekać jak zatai Pani faktyczną datę podjęcia pracy, niż za przekroczenie terminu 7 dni.

Powrót