podjęcie stażu a ciąża a warunki

• Autor wątku Autor wątku ilaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ilaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
nie udało mi się podjąć pracy, więc planuję staż z urzędu pracy. jestem w 10 tyg. ciąży. w związku z tym mam pytanie czy up może mi robić jakieś problemy, gdy dowie się, że jestem w ciąży? czy lepiej to ukryć? a może to jest dobra karta przetargowa?

mam taką sytuację, że właściwie nie podpadam pod żaden "paragraf", by podjąć taki staż. szansę widzę jedynie w staranie się o staż z tytułu "bezrobotny bez doświadczenia zawodowego". jednak doświadczenie pracy mam, ale nie ma ono nic wspólnego z moimi wykształceniem (kulturoznawstwo a praca za barem), a poza tym odbywało się z tytułu umowy zlecenie. dlatego chciałam napisać stosowne oświadczenie, by moją prace za barem (trwającą 7 miesięcy) nie traktowali jako doświadczenie zawodowe. prośbę chcę umotywować tym, że pracowałam w wymiarze max. 50 godzin miesięcznie i traktowałam tę pracę jako konieczność dorobienia do studiów, nie zdobycie doświadczenia.

i tu znów pytanie o ciążę: czy mogę jako kolejny argument dodać, że jestem w ciąży i raczej nie będę miała możliwości podjęcia pracy, gdyż pracodawcy dyskryminują kobiety w ciąży? czy lepiej ten argument sobie odpuścić?

czy myślicie, że jest szansa, że dostanę taki staż? czy nie ma co w ogóle się starać?

Warunek co uznawać za doświadczenie zawodowe wynika z przepisów ustawy. Żadne Pani oświadczenie tego nie zmieni. Cóż to za argument, że pracodawcy dyskryminują kobiety w ciąży? Dla mnie bez sensu.

przeczytałam gdzieś, że każde podanie rozpatrywane jest oddzielnie ze względu na to, że doświadczenie doświadczeniu nierówne. tj. nie rozumiem dlaczego miałabym zostać pozbawiona możliwości odbywania stażu, jeśli jestem kulturoznawcą, a pracowałam za barem.
pracowałam 7 miesięcy, ok. 2 dni w tygodniu. czy to naprawdę sprawiedliwe, żeby uznać to za doświadczenie zawodowe i odcinać kogoś od możliwości odbycia stażu w miejscu zgodnym z wykształceniem.

a jeśli chodzi o argument dyskryminacji kobiet w ciąży, to rzecz jasna nie ujęłabym tego w takie słowa, raczej, że mogę mieć trudności ze znalezieniem pracy. choć problem dyskryminacji wg mnie faktycznie istnieje. ale skoro żadne oświadczenia i tak nie grają roli, to chyba nic nie mogę zrobić...

chciałam tylko wiedzieć czy da się jakoś obejść to, że pracowałam 7 miesięcy? nie w zawodzie! i dlatego, że wymagała tego konieczność życiowa: pomoc rodzicom w finansowaniu moich studiów. przecież to jest jakaś bzdura):

serdecznie proszę o odpowiedź kogoś, kto jest zorientowany w temacie stażu z urzędu pracy

art. 2 ust. 1 pkt 9a ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy:

Ilekroć w ustawie jest mowa o (...) doświadczeniu zawodowym - oznacza to doświadczenie uzyskane w trakcie zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy.

Generalnie powinna Pani się zapytać w Urzędzie Pracy czy spełnia pani jakieś kryterium z art.49 ustawy o promocji zatrudnienia gdyż doświadczenie zawodowe to nie wszystko jest kilka warunków i wystarczy spełnić jeden żeby odbyć staż

Na staż mogą być kierowane osoby bezrobotne:
- bezrobotni do 25 roku życia, a także bezrobotni, którzy w okresie 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej nie ukończyli 27 roku życia,
- bezrobotni długotrwale albo po zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego albo kobiety, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka,
- bezrobotni powyżej 50 roku życia,
- bezrobotni bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego,
- bezrobotni samotnie wychowujący co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia,
- bezrobotni, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia,
- bezrobotni niepełnosprawni.

Większość bezrobotnych spełnia przynajmniej jeden warunek. Chyba nie chciała by pani się z nami dzielić prywatnymi informacjami więc trudno tak na sucho określić czy ktoś się nadaje. Może np.w ciągu ostatnich 2 lat była pani bezrobotną przez 12miesięcy....? (długotrwale bezrobotna). Niestety tego nie wiemy więc proszę się zapytać w Urzędzie.

ilaa napisał:
mam taką sytuację, że właściwie nie podpadam pod żaden "paragraf", by podjąć taki staż. szansę widzę jedynie w staranie się o staż z tytułu "bezrobotny bez doświadczenia zawodowego"
To wskazywałoby, że pytająca orientuje się w art. 49 ;)

prawdopodobnie niedługo zostanę wezwana do podjęcia stażu. organizator wysłał już odpowiednie zgłoszenie z moim nazwiskiem.

i teraz już nie wiem. czy ryzykować. tj. czy uda mi się zataić staż pracy, o którym pisze wyżej? nie mam bowiem żadnych umów, a przy rejestracji, gdy powiedziałam, że nie mam świadectwa pracy, urzędniczka powiedziała, bym tego tej pracy w ogóle nie wpisywała w formularzu rejestracyjnym. i wyszło na wydruku: staż pracy 0.

na picie, który dostałam od pracodawcy, nic nie ma o okresie pracy, tj. ile miesięcy pracowałam (pit jest za cały rok). ja nie mam innych dowodów na to, że pracowałam.

czy mogłabym więc zataić fakt, że pracowałam te 7 miesięcy? czy mogą się zwrócić do pracodawcy? ale oni nie wiedzą, kto był pracodawcą moim przecież... a ja im tego podawać nie muszę. dzwoniłam, pytałam, wystarczy oświadczenie, że nie pracowałam dłużej niż 6 miesięcy. wiem, że musiałabym skłamać, ale czy ktoś do tego w ogóle dojdzie?

proszę o poradę. czy dużo ryzykuję?

ilaa napisał:
wiem, że musiałabym skłamać, ale czy ktoś do tego w ogóle dojdzie?
To forum prawne - proszę nie oczekiwać, że ktoś podpowie by Pani złamała prawo, a tym będzie zatajenie w/w okoliczności.

Mama pytanie jestem w 2 miesiacu ciąży odbywam roczny staż czy po odbyciu stazu należy sie zasiłek macieżyński?????:roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::what:

Nie... o czym było już nie raz, jak i o tym, że staż może być przerwany w razie usprawiedliwionej nieobecności zagrażającej realizacji programu stażu.

Dziękuję za odpowiedz:) a o tym czy był już poruszany ten temat nie mam pojęcia weszłam na tą stroną wczoraj pierwszy raz i przyznam szczerze nie szukałam specjalnie informacji na ten temat po prostu zapytłam -poszłam na łatwiznę ale mimo to bardzo dziękuję:):)

Powrót