Podniesienie zarzutu przedawnienia w sadzie

• Autor wątku Autor wątku toren
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toren

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam. Proszę o krótką poradę jak podnieść zarzut przedawnienia, jeżeli nie posiadam żadnych informacji co do samego zadłużenia. Sprawa wygląda tak, że KRUK przysłał mi pismo, iż kierują wniosek do sądu celem uzyskania tytułu wykonawczego w związku z zaległością z umowy XX z dnia xx.xx.2001r. Podpierają się że nabyli wierzytelność w drodze kupna od XX który to kupił tą wierzytelność od YY.
Przyznaję ze taka umowa istniała i mogło zaistnieć zadłużenie ale nie mam już żadnych informacji na ten temat. Minęło przecież 14 lat. I nie przypominam sobie by istniała z tego tytułu egzekucja komornicza.
Czy chcąc podnieśc taki zarzut muszę to ja udowodnić terminy?

Okazuje się że znalazłem jednak ważne informacje na ten temat... Komornik w październiku 2003r na podstawie BTE z roku 2002 podjął egzekucję i umorzył ją w lutym 2004r. Czy wobec powyższych faktów mozna mówić o przedawnieniu roszczenia?

Ostatnia edycja:
Podnoszę zarzut przedawnienia roszczeń, dlatego ze ich termin przedawnienia wynosi np 3 lata i od tej daty do tej są przedawnione. Tyle. zobacz jeszcze art. 117 i 118 kodeksu cywilnego

toren napisał:
Sprawa wygląda tak, że KRUK przysłał mi pismo, iż kierują wniosek do sądu celem uzyskania tytułu wykonawczego w związku z zaległością z umowy XX z dnia xx.xx.2001r.
Bieda zagląda Krukowi w oczy (tzn. władze firmy tak twierdzą :) ), to i biorą się za sprawy ocierające się wręcz o nekrofilię... Wywalili w ostatnim czasie sporo gotówki na zakup pakietów, które w pewnej części okazały się być przysłowiowym kotem w worku i teraz głowią się jak się do tego zabrać aby jeszcze bardziej nie wtopić.
Na razie w ramach zapewnienia płynności finansowej i cięcia kosztów dokonali rzeczy najprostszej czyli obcięcia pensji, przede wszystkim pracownikom terenowym, ale ucierpieli też ludzie ze słuchawek. Jak się można domyśleć, kierownicy nie mają się na co żalić :D

Ale do rzeczy. Po prostu piszesz w odpowiedzi na pozew (sprzeciwie od nakazu) że roszczenie jest przedawnione i podnosisz zarzut przedawnienia, odmawiając spłaty, w związku z czym wnosisz o oddalenie powództwa w całości.
toren napisał:
Okazuje się że znalazłem jednak ważne informacje na ten temat... Komornik w październiku 2003r na podstawie BTE z roku 2002 podjął egzekucję i umorzył ją w lutym 2004r. Czy wobec powyższych faktów mozna mówić o przedawnieniu roszczenia?
Tak, wg tych informacji roszczenie przedawniło się w lutym 2007 roku. Być może wcześniej (2004, 2005), ale nie znam podstawy umorzenia egzekucji ani charakteru roszczenia.

Dziękuję za odpowiedzi... Amelia, przybliżając temat... w trakcie umowy kredytowej zawartej w 2001r następuje przerwa w jej spłacie. W 2002r bank wystawia BTE na podstawie którego w 2003r komornik wszczyna egzekucję. W związku z brakiem skutecznej egzekucji umarza ją w lutym 2004r.
Mnie się zdaje (doczytałem tak), że bieg przedawnienia liczony jest od dnia następnego po umorzeniu egzekucji komorniczej i wynosi 10 lat. Ty twierdzisz że 3 lata?

toren napisał:
Mnie się zdaje (doczytałem tak), że bieg przedawnienia liczony jest od dnia następnego po umorzeniu egzekucji komorniczej i wynosi 10 lat.
Albo coś niedoczytałeś, albo czytałeś jakieś głupoty.
toren napisał:
Ty twierdzisz że 3 lata?
Tak twierdzę i tak jest :)
Dlaczego 3 lata a nie 10 lat? Dlatego, że to był BTE a nie nakaz zapłaty. BTE nie jest orzeczeniem sądowym, więc 3 lata liczymy w twojej sprawie od daty umorzenia egzekucji z powodu jej bezskuteczności

Czy zatem podnosząc zarzut przedawnienia muszę składać wnioski dowodowe na poparcie? (kserokopie z terminami np egzekucji) czy wystarczy samo stwierdzenie o przedawnieniu?

Podnosisz zarzut przedawnienia i piszesz te daty. Rolą powoda jest obalić twoje twierdzenia, jeśli chce wykazać iż roszczenie przedawnione nie jest

W dniu dzisiejszym odebrałem pozew i nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Mam 14 dni na złożenie sprzeciwu. Kruk niczym szczególnym się nie podpiera, jedynie datami kupna wierzytelności i jakieś wyciągi z ksiąg rachunkowych.
Wszędzie posługują się nieprawidłową datą zawarcia umowy kredytowej ale to chyba szczegół.
Napisałem sprzeciw od nakazu zapłaty (na druku sadowym) Proszę o korektę jeżeli czegoś brakuje.
Sąd, sygnatura, powód i pozwany wiadomo (chociaż podaje nowy adres zamieszkania - powyższy nakaz sąd wysłał na stary adres). Zakres zaskarżenia nakazu - w całości Zgłoszony zarzut - przedawnienia, wnioski - oddalenie powództwa w całości, żądanie zwrotu kosztów - brak zapisu, Uzasadnienie - przytoczone daty, sygnatury, informacja o zmianie miejsca zamieszkania, stwierdzenie, że zarzut przedawnienia jest zasadny, wnioski dowodowe - brak (nie kseruje żadnych dokumentów) 2 odpisy sprzeciwu
I tyle? :)

uzasadnienie napisał:
Akurat te daty ą KOMPLETNIE bez znaczenia w sprawie. Taki "sprycik" Kruka.

Podejrzewam :) boję się tylko jednego, że mogą wyskoczyć z czymś co przerwie bieg przedawnienia.

toren napisał:
z czymś co przerwie
Nie można przerwac czegos, co już przestało biec. Nie można przerwac sznurka, który został spalony, bo go już nie ma.

uzasadnienie napisał:
Nie można przerwac czegos, co już przestało biec. Nie można przerwac sznurka, który został spalony

Proszę zatem o wyjaśnienie jak ma się sprawa z nadaniem klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty który był wydany więcej niż 10 lat wstecz...

Na jednej ze stron internetowych radca prawny Karol Sienkiewicz pisze:
Przedawnia się bowiem roszczenie a nie prawo do złożenia wniosku o nadanie klauzuli wykonalności.

Sąd nie może nawet badać, czy doszło do przedawnienia. Ba, nawet jak dłużnik złoży zażalenie na tę klauzulę powołując się na przedawnienie, to sądu nie będzie to interesować.

Czy zatem w świetle prawa sąd może nadać klauzulę nakazowi wydanemu 30 lat wcześniej?

Ten sam radca przytacza:
Mój rekord to 16 lat po wydaniu wyroku!

Czy może po osiągnięciu 10-letniego okresu przedawnienia należałoby wnieść z art 840kpc przeciwko wierzycielowi powództwo o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności?

Ostatnia edycja:
toren napisał:
Czy zatem w świetle prawa sąd może nadać klauzulę nakazowi wydanemu 30 lat wcześniej?
Tak. Z tym że powództwo z art. 840 k.p.c. szybko temat załatwi

toren napisał:
Sąd nie może nawet badać, czy doszło do przedawnienia.
No niestety tak. Mam nadzieję, że PiS to zmieni. Ale temat czeka w GIGANTYCZNEJ kolejce naprawiania bajzlu po PO/PSL...
Zarzut przedawnienia - tylko na Twój wniosek. Ale obala sprawę.

uzasadnienie napisał:
Ale temat czeka w GIGANTYCZNEJ kolejce naprawiania bajzlu po PO/PSL...
Nie przesadzaj. Poza tym akurat "naprawianie" TK było zbędne. TK sam się "naprawił". Paraliż słuzyć ma czemu innemu, jak sądzisz?

witam,w skrócie napiszę jak było;w grudniu 2015 dostałem pozew z sądu sprawa skierowana przez KRUKA i PROKURA o zapłatę kredytu z 2008 na rozprawie sie nie stawiłem a wczoraj otrzymałem WYROK ZAOCZNY oddalający powództwo.kosztami obciążona prokura 2.100 pln.czy to koniec sprawy czy po odwołaniu przez PROKURE sąd może zmienić wyrok na moją niekorzyść??

A co w ogóle wykonałeś w sprawie?
Czy Prokura sie odwoła czy nie, tego nie próbuję odgadywać gdyż nie znam akt. Prokura generalnie nie składa apelacji, nie traci czasu kiedy woli zajać się innymi sprawami.

Amelia w wielu Twoich postach czytam, że ważna jest podstawa umorzenia egzekucji komorniczej. Powiedz mi dlaczego, czy ma to wpływ na przedawnienie? I od kiedy zatem biegnie termin przedawnienia w takim przypadku:
2008 czerwiec - nakaz zapłaty
2008 listopad - klauzula wykonalności
2012 grudzień - wszczęcie egzekucji komorniczej
2013 kwiecień - zawieszenie na wniosek wierzyciela
2014 czerwiec - umorzenie egzekucji z powodu nie podjęcia postępowania w ciągu roku.

toren napisał:
Amelia w wielu Twoich postach czytam, że ważna jest podstawa umorzenia egzekucji komorniczej. Powiedz mi dlaczego, czy ma to wpływ na przedawnienie?
Ma to kolosalny i zasadniczy wpływ. Bo albo bieg liczymy na nowo od daty umorzenia, albo egzekucji prawnie jakby w ogóle nie było.
toren napisał:
I od kiedy zatem biegnie termin przedawnienia w takim przypadku:
2008 czerwiec - nakaz zapłaty
2008 listopad - klauzula wykonalności
2012 grudzień - wszczęcie egzekucji komorniczej
2013 kwiecień - zawieszenie na wniosek wierzyciela
2014 czerwiec - umorzenie egzekucji z powodu nie podjęcia postępowania w ciągu roku.
Od listopada 2008

Powrót