podpalenie auta

• Autor wątku Autor wątku marika24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marika24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie
mam nadzieje że ktoś mi doradzi, ponieważ jestem w rozpaczliwej sytuacji
Może opiszę moją sprawę
Od 3 lat mam nowego sąsiada. Na początku wszystko pięknie ładnie niestety do czasu.
Pojawiły się między nami niesnaski, jestem skłócona od jakiegoś roku z sąsiadką i sąsiadem.
Nic w tym złego gdyby nie fakt że 4 miesiące temu dostałam wezwanie najpierw do prokuratury później do sadu. Mój sąsiad oskarżył mnie o porysowanie mu auta, osobą zeznającą że niby mnie widziała była jego mama (która razem z nim mieszka).
Auto miałam mu porysować najpierw w czasie trwania telekspresu, poźniej niby jak była panorama,a na końcu jak leciały wydarzenia. Mama mojego sąsiada bardzo plątała się w tych zeznaniach. Pomimo to zostałam "skazana" i nakazano mi zapłacić sąsiadowi odszkodowanie i za naprawę auta. Oczywiście od wyroku sądu się odwołałam. Niestety w tej chwili jestem przerażona ponieważ sąsiad oskarża mnie o podpalenie auta, (którego naprawdę wierzcie mi nie dotknęłabym palcem) ja twierdze że mój sąsiad podpalił oraz porysował sobie samochód sam, czy zatem mogę oskarżyć go o pomówienie? Co zrobić aby przedstawić że nie miałam z tym nic wspólnego, tym razem mam świadka moja przyszła synowa była u mnie i w raz z moim synem i nią pisaliśmy wniosek o dofinansowanie firmy.
Na marginesie sąsiad wyprowadził się z poprzedniego miejsca zamieszkania ponieważ był skłócony z wszystkimi sąsiadami.
Co robić?
Bardzo proszę o radę bo się trochę boje

[cytat:2q6e5dsa]art. 234 Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.[cytat:2q6e5dsa]
[cytat="marika24":2q6e5dsa] tym razem mam świadka[/cytat:2q6e5dsa][/cytat:2q6e5dsa][/cytat:2q6e5dsa].... :brawo:

Bardzo proszę jaśniej ja raczej z prawa to ciemnogród.
Czyli mogę złożyć sprawę o pomówienie?
Zastanawiam sie czy moja przyszła synowa będzie wiarygodnym świadkiem?
Gdy ta akccja była cały czas bylismy w pokoju i pisaliśmy wniosek

Nie sprawę o pomówienie - ale zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art. 234 kk.
Czy wiarygodny świadek - no tego to ja już nie wiem.

Powrót