Podrobienie legitymacji szkolnej

• Autor wątku Autor wątku enterex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przestępstwo przerobienia dokumentu, jakby nie patrzeć, ma charakter kierunkowy i może być popełnione wyłącznie z zamiarem bezpośrednim.

Sprawca musi działać w celu użycia sfałszowanego dok. jako autentycznego. Przecież ten cel musi nie tylko zostać ujęty w opisie zarzucanego sprawcy czynu, ale UDOWODNIONY. To samo z 286 i zamiarem uzyskania konkretnej korzyścii majatkowej. Sfałszowanie dokumentów w innym celu nie realizuje znamion art. 270 § 1.

Zarzuty oczywiście widzę, bo bedą brzmiały ogólnie "....bla bla... w celu użycia za autentyczny....", AO również. Jak to doprecyzować i udowodnić przed sądem, to juz broszka oskarżyciela. Apelację również widzę, bo już taką pisałem :)

witam
taka podobna głupotę ja zrobiłem tylko ze wziąłem od kolegi legitke i ja podrobiłem i złapał mnie konduktor. bylem parę razy przesłuchiwany i poddałem się każe która prokurator mi da i prokurator za posługiwanie się podrobiona legitka i przywłaszczenie jej dał mi (bardzo małą) kare w wysokości 500zł i z tego się bardzo ciesze i myślałem ze przyjdzie papier z prokuratury ze tu i tu mam pieniądze zapłacić ale nie. Dzisiaj dzwonili z prokuratury ze odbędzie się rozprawa w sądzie aby wymierzyć wyrok. I mam takie pytanie czy muszę być na tej rozprawie jak poddałem się dobrowolnie każe prokuratora bo w tym dniu mam ustna maturę a poza tym do tego sadu mam 300km bo mieści się w innym mieście. pytanie drugie czy wyrok może się zmienić od tego który nałożył mi prokurator.
w góry dziękuje za odpowiedz

Skorzystam z tematu.

Mój problem jest nastepujący. Jadąc pociągiem przy kontroli (kolejnej) stwierdzono, że legitymacja którą sie posługuje jest podrobiona. Chodziło o nieczytelna pieczątke na legitymacji która nie była w najlepszym stanie i została mi odebrana przez konduktora, wystawiony został mandat itp. Odwołałem sie od tej decyzji, złozyłem zaświadczenie że jestem studentem i teraz dowiedziałem się że zostało to uznane, jednak legitymacja jest w prokuraturze i mimo wszystko będzie oczekiwała na rozpatrzenie. I tutaj moja prośba i pytanie. Jak teraz będzie przebiegał cały proces, jakimi argumentami się bronić i czy wogóle coś mi za to grozi skoro nadal jestem uczniem i nie miałem powodu żeby legitymacje własnoręcznie podrabiać. Bardzo prosze o odpowiedz.

witam!
mam pytanie chodzi o przejazd na nie swojej legitymacji.
zabrakło mi kasy na cały bilet. Miałam koleżanki legitke <kiedyś zgłubiła i ją znalałam nie miałyśmy jak sie spotkac i jej nie oddałam> wpadłam na taki pomyśł zeby przykleic moje zdjecie i pojechałam. Konduktor mnie "złapał" twierdząc ze to nie moja legitka,a ja twardo ze moja.W końcu przestraszył mnie policja pow. prawde ze to nie moje. On powiedział ze policji nie wezwie ale muszę zapłacić za nowy bilet od razu kupiłam u niego i kare zapłaciłam dwa dni po na wpłacie mam napisane "za brak ważnego biletu" LEGITYMACJI JUŻ MI NIE ODDAŁ!
Myślałam,ze wszytko jest jest ok. A teraz okazuje sie ze policja była u moje koleżanki w domu. Mówili coś o fałszerstwie.
Nie wiem co mam zrobić. Pewnie niebawem do mnie przyjdą. Mam iść na Polcjie nie czekając na nich? co za to mogę mieć? Jestem studentka. Nigdy nie karana, mam 20lat. boje sie ze będę bardzo dużą kare płaciła ale nie mam z czego ją zapłacić :rolleyes:
Czy mam szane dostać "tylko" prace społeczne ? bez żadnej grzywnej.

Witam

Zostałem skazany za podrobioną legitymację przy legitymowaniu przez policjantów na 40 godzin prac społecznych. Działo się to jak miałem 17 lat, czyli jakieś 8-9 lat temu. Teraz potrzebuję zaświadczenie o niekaralności, pytanie czy dalej figuruje ?

Powrót