Podstawy do udowodnienia istnienia długu

• Autor wątku Autor wątku h.fialkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

h.fialkowski

Witam serdecznie
Sprawa wygląda następująco. Istnieje dług w banku (karta kredytowa) na kwotę rzekomo 3 tyś w 2008 roku. Umowa kredytowa stanowi, że kredytobiorca poddaje się egzekucji na podstawie bankowego tytułu egzekucyjnego. Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności może być złożony w przeciągu 7 lat od zawarcia umowy. Oprócz tego nie wiadomo czy zawarto ubezpieczenie gdyż na umowie zaznaczone są obie pozycje tj. rezygnacja z ubezpieczenia jak i korzystanie z niego. Kredytobiorca umiera w styczniu 2009 roku. W 2016 roku dług zmarłego nabywa jakiś fundusz zamknięty i domaga się spłaty jakiejś kwoty od rodziny zmarłego. Jedyny dokument jaki istnieje to wyżej wspomniana umowa kredytowa. Nie istnieją jakiekolwiek wyciągi ani w archiwach banku, ani w funduszu zamkniętym. Czy umowa zawarcia kredytu jest decydującym dowodem na istnienie długu? Jakie inne możliwości jego udowodnienia ma fundusz? Nie jestem w stanie stwierdzić rzeczywistej wysokości długu, a przez telefon nie usłyszałem żadnej informacji i odpowiedzi na moje pytania.
W moim odczuciu roszczenie jest bezzasadne, a brak dowodów na istnienie długu wyklucza rozpoczynanie sprawy w sądzie.
Co o tej sprawie sądzą tęgie głowy z tego forum?
Czy i jakie możliwości istnienia długu ma fundusz?
W jaki sposób bronić się przed czymś takim?
Dziękuję i pozdrawiam

Ten fundusz złożył pozew do sądu przeciwko spadkobiercom, czy póki co nagabuje telefonicznie/korespondencyjnie ?

Póki co tylko grozi telefonicznie i listownie. Ostatnio przyszło pismo na zielono(a nie jak inne na czerwono), że chcą ugody i umorzą część długu.

h.fialkowski napisał:
Ostatnio przyszło pismo na zielono(a nie jak inne na czerwono)
Olać ich. No chyba że przyślą tęczowe...
A na poważnie: gonić ich na drzewo. Gdyby jednak zdecydowali się podac sprawę do sądu, to potraktować ja poważnie. I wygrać (łatwo).

Tak dla jasności. Ten dług już w banku nie istnieje.

h.fialkowski napisał:
Jakie inne możliwości jego udowodnienia ma fundusz? Nie jestem w stanie stwierdzić rzeczywistej wysokości długu, a przez telefon nie usłyszałem żadnej informacji i odpowiedzi na moje pytania.
Zgaduję - Best? Nie ma praktycznie możliwości udowodnienia istnienia tego roszczenia co do kwoty jak i zasady, bowiem takie kiepskie papiery mają. Zresztą roszczenie jest przedawnione

Nie. Jest to EOS KSI. Czy jeżeli wystosowałem bezpośrednie żądanie udostępnienia wszelkiej dostępnej dokumentacji i otrzymałem taki świstek, to nie wyciągną przed sądem asa z rękawa?
Jednym słowem olać ich i czekać na wezwanie do sądu? Sprawa nie może odbyć się zaocznie bez mojego udziału?

A pisałeś jako "spadkobierca prawny" czy jako Ty? Rozumiem że fundusz już przeprowadził postępowanie o nabycie spadku? I już doskonale wie do kogo kierować roszczenia? Poza tym jak @marian.paździoch przytomnie zauważył roszczenie jest już dawno przedawnione.

Spadek został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza (spis inwentarza jest dopiero sporządzany przez komornika, wiem, że późno ale jednak). Wszelkie pisma przychodzą listami zwykłymi nierejestrowanymi adresowane jako "prawni spadkobiercy Pana X X". Po moim wniosku o przesłanie dokumentacji otrzymałem pismo adresowane na siebie razem z kopią umowy i groźbą, że to na spadkobiercach spoczywa odpowiedzialność za długi itp itd. Na swoich pismach i wnioskach nigdy nie określiłem się jako spadkobierca, a jedynie podpisywałem się z imienia i nazwiska.
EDIT: fakt przedawnienia roszczenia podnosiłem wielokrotnie i ostatnio nawet na piśmie

Ale to nie z EOS będziesz dyskutował o przedawnienu, Czekaj na ewentualną rozprawę...

Na to czekam, jednak wolałem z góry podnieść przedawnienie.
Tak czy siak bardzo dziękuję za poradę i pomoc. Teraz na pewno będę spał spokojniej :)

h.fialkowski napisał:
Na to czekam, jednak wolałem z góry podnieść przedawnienie.
Radzę nie być nadgorliwym, bo będziesz się musiał użerać ze skarbówką... Zarzut przedawnienia podnosimy dopiero na otwarcie rozprawy

Powrót