podwójna egzekucja, umowa z getback i zajęcie w tym samym czasie konta przez komornik

• Autor wątku Autor wątku smiguo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smiguo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam
Mój problem polega na tym, iż podpisałem ugodę z firmą windykacyjną GETBACK S.A. w celu spłaty zadłużenia w ratach.
Podpisałem ją 11.10.2015 roku i spłacam raty wg hormonogramu - już 2 zapłaciłem z 1147zł. Umowę mam odesłaną z pieczątką i podpisem.
Po czym moje wynagrodzenie zostało zablokowane przez komornika i zostało z konta zabrane 1500zł. Komornik wysyła mnie do GETBACK, a GETBACK w sposób beszczelny mówi że mam pecha, że komornik mi pobrał całą sumę zadłużenia, gdyż oni zlecili komornikowi pobranie swoich należności podobno w sierpniu. Jesli mam wiążącą umowę/ugodę i spłacam ją systematycznie, czy komornik ma prawo mi zabrać 1500zł z konta? moje zadłużenie wynosiło 1147zł, już spłaciłem 200zł i komornik pobrał 1500.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji. Wybrałem raty w getback gdyż jest to dla mnie pomocne w spłaceniu długu. Zabierając mi taką kwotę z konta, jestem pozbawiony srodków do życia.
prosze o pomoc co mogę zrobić w takiej sytuacji i czy mogę gdzies tą sprawę zgłosić

A co komornik winny.? Miał tytuł, wniosek to dokonał czynności.
smiguo napisał:
GETBACK w sposób beszczelny mówi że mam pecha,
Oto Twój wierzyciel.

Dlatego pytam co mogę zrobić w takiej sytuacji i czy wiąże mnie umowa z GetBack.
Jesli zgłosili sprawę do komornika, to jakim prawem podpisują ze mną umowę i hcą ode mnie pieniędzy?
Komornik wykonał swoja pracę o to nie mam pretensji, chodzi mi o działanie getback

Dzwoń do getback o umorzenie, ew. zawieszenie egzekucji i uchylenie zajęć.
Jeśli dalej twierdzą że masz pecha - to przestań płacić ugodę jak cię raty dobijają.
Jeśli dajesz radę - to spłacaj (szybciej się pozbędziesz problemu) ale dokładnie pilnuj liczb gdyż getback tylko patrzy aby coś gdzieś skroić od człowieka... Sądzę że i ty wpadłeś w sidła tej taktyki, abyś zaplacił a potem się nie doliczył i przepłacił.

Ostatnia edycja:
Tylko, że po to ją podpisałem, żeby było lżej w kieszeni. Jesli bym miał taką sumę to sprawy nawet by w getback nie było.
Jest łatwiej spłacac w ratach po 100zł niż jednorazowo 1500.

G.B. jest wierzycielem, czy tylko wierzyciel zlecił im ściągnięcie zadłużenia , bo to jest różnica .

pierwotnym wierzycielem jest polkomtel plus. Polkomtel zlecił getback sciagniecie zadluzenia, z ktorym podpisalem ugode i w czasie splacania rat komornik sciagnal calosc zadluzenia plus dodatkowo naliczyl 350zł

Komornik działa pewnie na zlecenie wierzyciela nie G.B. więc G.B. tak jak pisze amelia próbuje coś uczknąć na tobie, komornik nie pobrał tylko zablokował środki na koncie które jak myślę możesz wybrać w banku nie bankomacie.

dzwonilem do polkomtel i oddali sprawe do getback i powiedzieli ze ze mna juz nie maja nic wspolnego.
Komornik powiedział, że sprawę prekazała mim firma GETBACK

Bank na wniosek komornika zablokował środki na twoim koncie i jak pisałem możesz je wybrać w banku. Oczywiście jeśli nie przekroczyłeś kwoty wolnej od zajęć tj ok. 12.000zł. a skoro to jest pierwsza twoja egzekucja to myślę że nie wykorzystałeś. Z G.B. jeszcze nikt nie zaoszczędził.

Byłem w banku osobiście w dzień zajęcia i powiedzieli że nie ma szans. Że muszę kontaktować się z komornikiem, aby on przesłał do nich pismo o odblokowaniu należności.
Jest to pierwsza egzekucja.

Moim celem jest się dowiedzieć, czy jesli spłacam raty wg wiążącej umowy, to getback może założyć w tym samym czasie sprawę u komornika

smiguo napisał:
czy jesli spłacam raty wg wiążącej umowy, to getback może założyć w tym samym czasie sprawę u komornika
Sprawdż daty. Ugody - wniosku do komornika

Wynagrodzenie zostało zablokowane , tyle miałeś na koncie ? 1500zł. równo i tyle zablokowane ? kwota wolna od zajęć obowiązuje wszystkie banki .Do komornika zapewne wcześniej poszło pismo niż podpisałeś ugodę.

na koncie miałem 2800, ale ponad 1000 automatycznie poszedł na rachunki w dniu zablokowania i zostało 300zł.
Skoro pismo poszło do komornika, to jakim prawem mniie nękali telefonicznie o podpisanie ugody, która podpisałem?
I skoro ja podpisałem, to nie powinni tego zgłosić do komornika?

Nie mam wniosku do komornika. Mam datę ugody 11.10.2015. W getback powiedzieli że zgłosili do komornika najpierw, że w kwietniu a później że w sierpniu/

To jest G.B. poczytaj posty na tym forum o tej firmie a zobaczysz co potrafią zrobić .

podpisanie ugody 11.10.2015, zablokowane konto 26.10.2015, zablokowana kwota w dniu wypłaty 30.10.2015.
5.10.2015 wpłacona pierwsza rata, co było koniecznością w podpisaniu ugody.

getback robi co robi, tylko czy to robi zgodnie z prawem?

zna ktoś jakies darmowe porady prawne telefonicznie lub onlie?

Podpisałeś ugodę na spłatę ratalną zadłużenia o.k. a gdzie w ugodzie jest napisane że egzekucja komornicza będzie zakończona , czytałem taką ugodę i nie ma tam nic takiego.

Powrót