Podział majatku

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mala mi78

mala mi78

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 928
Małżeństwo (rok ślubu 1974) po ślubie pani odziedziczyła działkę. Ze związku urodziło się dwóch synów (1976 i 1978 ) Na działce pobudowano wspólny dom ( dom budowano w roku około 1986). W domu mieszkanli razem. Pani pracowała w tym czasie różnie, pan miał umowę o pracę na stałe. Wzięto kredyt na budowę domu wspólnie i wspólnie go spłacono. Pan umiera w 2011 roku, podział majątku w 2012 roku. Postanowienie sądu, że dziedziczą solidarnie po 1/3 po panu. W 2024 roku umiera pani. Spisała testament w 2023 r pozostawiając dom i cała działkę jednemu dziecku. Teraz okazuje się, że pan nie należał do ich majątku wspólnego ponieważ był wybudowany na odziedziczonym gruncie, nie uregulowano tego w księdze wieczystej że to ich wspólny majątek. Gdy pan zachorował uzgodnienia były takie że syn który mieszka w mieszkaniu komunalnym dostaje 40% a ten który mieszkał razem z rodzicami dostaje 60%. Testament zmienił wszystko. Czy jest sens dowodzić że jednak pominie temu w testamencie synowi należy się 8% udziałów po ojcu i zachowek po matce czyli 1/4 z majątku matki? Czy siostra pana może poświadczyć, że wspólnie budowali dom? Jak zatem obliczyć zachowek. Czy jest sens wracać udowadniać że panu się należał majątek wspólny jakim była wspólna budowa domu? Ja ewentualnie to zrobić? Czy to nie przedawnione? Wiemy że zachowek to 1/2 tego co by się zgodnie z KC należało gdyby testament nie był sporządzony. W związku z tym, że było dwóch synów z tego małżeństwa wychodzi na to że to jest 1/4 masy spadkowej. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Ale co z tym co powinien mieć pan w związku ze swoimi osobistymi staraniami, wkładem finansowym i prowadzeniem wspólnego gospodarstwa domowego?

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
podział majątku w 2012 roku
Pytanie czy na pewno przeprowadzono sądowy podział majątku wspólnego małżonków czy przeprowadzono dział spadku po zmarłym mężu. Generalnie roszczenie o zwrot nakładów z majątku wspólnego na osobisty podlega dziedziczeniu ale takie roszczenia spadkobierca podnosi najpóźniej w sprawie o podział majątku wspólnego. Z drugiej strony jest jeszcze roszczenie z art. 231 k.c. o przeniesienie udziału w prawie własności - ono także podlega dziedziczeniu ale także powinno być rozstrzygnięte według mnie najpóźniej w sprawie o podział majątku wspólnego. Zachowek tak ale co do innych roszczeń to mam wątpliwość.

Nie pamiętamy co dokładnie za sprawa była przeprowadzona w 2012 . Chodziło głównie i to, że panowie mieli wspólne samochody które byłby problem sprzedawać w przyszłości ponieważ zmarły był głównym właścicielem a synowie byli współwłaścicielami. Naprawdę nie pamiętamy o co była ta sprawa. Czyli nie da się już na tym etapie nic zrobić ? Na pewno było na sprawie powiedziane że nie jest powiedziane co podlega podziałowi tylko jaki jest podział i to wychodziło, że matka i synowie dostali solidarnie po 1/3 (z 1/4),matka dodatkowo po mężu 1/2 i miała swoją część czyli polowe. Dobrze rozumiemy? Wychodzi na to że zostaje tylko zachowek

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
Naprawdę nie pamiętamy o co była ta sprawa.(...)Na pewno było na sprawie powiedziane że nie jest powiedziane co podlega podziałowi tylko jaki jest podział i to wychodziło, że matka i synowie dostali solidarnie po 1/3 (z 1/4),matka dodatkowo po mężu 1/2 i miała swoją część czyli polowe. Dobrze rozumiemy?
Co do sprawy to można próbować ustalać w biurze obsługi interesanta w sądzie, który ją prowadził. Z tego co Pani pisze to była tylko sprawa o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym mężu więc droga do uznania nieruchomości za majątek wspólny małżonków na podstawie art. 231 k.c. (lub o zwrot nakładów) pozostaje otwarta w ramach sprawy o podział majątku wspólego zmarłych małżonków, którą może wszcząć ten pominięty syn jako spadkobierca ustawowy swojego ojca.

Czyli jak już będziemy pewni, że tamta sprawa z 2012 roku była sprawą o stwierdzenia nabycia spadku to możemy wnosić o podział majątku wspólnego małżonków? Dodam jeszcze że odczytanie testamentu którego wypis widzieliśmy i jasno wskazuje że zmarła matka swój majątek zostawia jednemu synowi ma się odbyć w ciągu miesiąca. Czy jak zostanie wydany akt notarialny o nabycie majątku na jednego syna nie będzie nic stało na przeszkodzie by założyć sprawę o podział majątku wspólnego? A dopiero potem o zachowek z części matki?

Jak liczyć ile % należy się po ojcu? 100% domu wspólny. 50% należy się żonie więc z tych pozostałych 50% żona otrzymuje minimalnie 25% a synowie dziedziczą resztę w częściach równych po 12,5% ?

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
Czyli jak już będziemy pewni, że tamta sprawa z 2012 roku była sprawą o stwierdzenia nabycia spadku to możemy wnosić o podział majątku wspólnego małżonków?
Tak samodzielnie lub łącznie ze sprawą o dział spadku.
mala mi78 napisał:
Jak liczyć ile % należy się po ojcu? 100% domu wspólny. 50% należy się żonie więc z tych pozostałych 50% żona otrzymuje minimalnie 25% a synowie dziedziczą resztę w częściach równych po 12,5% ?
Jeżeli sąd uzna nieruchomość z domem za majątek wspólny to do spadku po ojcu wejdzie udział 1/2 w prawie własności domu i każdy ze spadkobierców dziedziczy po 1/3 z tego udziału (czyli po 1/6 z całości nieruchomości) - a zatem przy takim założeniu matka miałaby udział w wysokości 4/6 a każdy z synów po 1/6 w całości prawa własności nieruchomości. Następnie do spadku po matce uprawniony jest tylko jeden syn więc tenże otrzymuje jej 4/6 udziału i łączy ze swoim udziałem wynoszącym wobec czego ma udział wynoszący 5/6. W dużym skrócie i uproszczeniu zachowek byłby obliczany od wartości tego co weszło do spadku po matce czyli 1/4 wartości udziału 4/6 w nieruchomości.

Nie wiem czy to może problem czy nie i jak dalej to rozwiązać ponieważ matka pozostawiła testament notarialny więc moje pytanie czy jego odczytanie nie kończy sprawy podziału majątku czy mimo wszystko musi syn który dziedziczy 5/6 złożyć do sądu pozew o dział spadku?
Czy moglibyśmy jeszcze te części ułamkowe prosić o przeliczenie w % bo na nasze wynika, że matka miałaby gdyby był podział majątku wspólnego 50% swoich udziałów a później by dziedziczyli po w przybliżeniu16.66? Wobec powyższego syn któremu został przepisany cały majątek po matce miałby 50%+16.66% (dziedziczone po matce) i 16.66 (dziedziczone po ojcu) łącznie 83.30%? I z tych 83% zachowek to 20.8% od wartości nieruchomości. Więc syn który został pominięty w testamencie miałby gdyby miano chcieć darować mu kawałek nieruchomości w zamian za brak spały w gotowce (taki zamysł się pojawił) 37% swoich udziałów? Proszę o pomoc w obliczeniu tego i z góry dziękuję

mala mi78 napisał:
czy jego odczytanie nie kończy sprawy podziału majątku
Nie.
mala mi78 napisał:
czy mimo wszystko musi syn który dziedziczy 5/6 złożyć do sądu pozew o dział spadku?
Nie musi, dział spadku nie jest obowiązkowy.
mala mi78 napisał:
Czy moglibyśmy jeszcze te części ułamkowe prosić o przeliczenie w % bo na nasze wynika, że matka miałaby gdyby był podział majątku wspólnego 50% swoich udziałów a później by dziedziczyli po w przybliżeniu16.66? Wobec powyższego syn któremu został przepisany cały majątek po matce miałby 50%+16.66% (dziedziczone po matce) i 16.66 (dziedziczone po ojcu) łącznie 83.30%?
Tak.
mala mi78 napisał:
I z tych 83% zachowek to 20.8% od wartości nieruchomości.
Nie, zachowek przysługuje tylko z tej części dziedziczonej po matce czyli z 50%+16.66% czyli 16.66% wartości nieruchomości.
mala mi78 napisał:
Więc syn który został pominięty w testamencie miałby gdyby miano chcieć darować mu kawałek nieruchomości w zamian za brak spały w gotowce (taki zamysł się pojawił) 37% swoich udziałów?
Tego pytania nie rozumiem.

Czyli łącznie pominiętemu synowi w testamencie przypada łączy udział po rodzicach około 33%?
Jeśli nie musi być działu spadku jak dowieść ile pominiętemu w testamencie synowi się należy od brata? Mamy tu na myśli spłatę lub udział w tym co zostało odziedziczone? U notariusza podczas odczytania testamentu zgłosić czy ewentualnie jakaś ugoda? Z tym że syn który odziedziczył nie dopuszcza do myśli, że ojcu się coś należało twierdząc że działka była matki (odziedziczona po osobie która Ją wychowywała) jednak matka wspólnie z ojcem budowali dom i wszystkiego wspólnie się dorabiali. Jak ewentualnie można to załatwić polubownie aby było zgodne z prawem a jak najmniej kosztowne i czasochłonne?

mala mi78 napisał:
Czyli łącznie pominiętemu synowi w testamencie przypada łączy udział po rodzicach około 33%?
Nie. Przy założeniu, że sąd uwzględni nieruchomość z domem jako majątek wspólny to pominiętemu synowi przypada 1/6 udział 1/6 w prawie własności nieruchomości jako spadek po ojcu oraz prawo dochodzenia zachowku od swojego brata (1/4 z wartości udziału 4/6 w prawie wartości nieruchomości).
mala mi78 napisał:
Jeśli nie musi być działu spadku jak dowieść ile pominiętemu w testamencie synowi się należy od brata?
Skład masy spadkowej może być dowodzony w procesie o zapłatę zachowku.
mala mi78 napisał:
U notariusza podczas odczytania testamentu zgłosić czy ewentualnie jakaś ugoda?
Moim zdaniem ugoda notarialna pomiędzy spadkobiercami małżonków w przedmiocie podziału majątku wspólnego nie jest możliwa i pozostaje złożenie pozwu do sądu.

Co trzeba zrobić, jak dowieść aby sąd uwzględnił nieruchomość jako majątek wspólny zmarłych rodziców? Można na sprawie o nabycie spadku odezwać się pominietemu synowi aby dochodzić podziału majątku wspólnego rodziców czy jak ma to syn pominięty zrobić?

Pisząc 33 % mieliśmy na myśli 1/6 po ojcu i 1/4 z 4/6 jako zachowek po matce co również daje 1,66% Co łącznie gdyby pominięty syn miałby być dopisany jako udziałowiec w nieruchomości wynosi 33% gdyż syn który odziedziczył wszystko nie ma możliwości finansowych by spłacić brata. Ewentualnie zostaje spłata 1.66% i udział po ojcu pominiętego w testamencie w ilości 1,66% czyli 1/6?
Czy możemy liczyć na pomoc w napisaniu takiego pozwu o zachowek jak również podział majątku wspólnego zmarłych rodziców?
Albo inaczej. Nieruchomość to dom 160m2
Działka łączenie z domem 2800m2 (bez domu) w przybliżeniu 2600m2.Jak obliczyć udział po ojcu dla pominiętego a jak dla dziedziczącego?

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
.Jak obliczyć udział po ojcu dla pominiętego a jak dla dziedziczącego?

Po ojcu dla obu tak samo. 1/3 po ojcu czyli 1/6 nieruchomosci bo ojciec byl wlascicielem 1/2 nieruchomosci.

Syn wymieniony w testamencie dostal od matki 4/6 calej nieruchomosci czyli finalnie ma 5/6 nieruchomosci.

Faktycznie wynika z odpisu pozwu że nie było podziału majątku a stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym ojcu. Co teraz by należało zrobić i kiedy. Przed otwarciem testamentu czy po jego otwarciu?
Czy przed otwarciem testamentu można złożyć sprawę o podział majątku wspólnego i zachowek czy inaczej? Nie mam wiedzy więc pytam i proszę o poprowadzenie mnie przez tą drogę i procedurę jak dziecko do przedszkola.
Z góry dziękuję za wszelką okazaną radę i pomoc 🙂

mala mi78 napisał:
Co teraz by należało zrobić i kiedy. Przed otwarciem testamentu czy po jego otwarciu?
Po zakończeniu sprawy o stwierdzenie nabycia spadku po matce można wnieść o podział majątku wspólnego zmarłych małżonków. Pozew o zapłatę zachowku po matce można wnieść po stwierdzeniu nabycia spadku po matce ale warto go poprzedzić jakąś próbą ugodową. Z pozwem o zachowek formalnie nie trzeba czekać na zakończenie sprawy o podział majątku ale moim zdaniem w przypadku gdy wniesiono zarówno o podział majątku jak i o zachwek sprawa o zachowek zostanie zawieszona do czasu rozstrzygnięcia sprawy o podział majątku wspólnego ponieważ niejasny jest skład masy spadkowej po matce. Takie zawieszenie może znacznie (nawet kilka lat) oddalić w czasie otrzymanie zachowku.

Byrhtnoth Twoje podpowiedzi są nieocenione. Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.
Podsumowując
1. Otwarcie testamentu pozostawionego po matce
2 sprawa o nabycie spadku po matce
3. Sprawa o podział majątku wspólnego rodziców
4. Sprawa o zachowek.

Czy mając tylko testament brat który został powołany do spadku twierdzący że po ojcu nic nie ma może dysponować nieruchomością dowolnie? Jaki wpływ planowane remonty mają na podział majątku bo wiadomo dokona nakładów a to nie będą nakłady rodziców, tym bardziej ojca, jak również matki więc jak po nawet pół roku wyliczyć masę spadkową w postaci zachowku?

mala mi78 napisał:
Czy mając tylko testament brat który został powołany do spadku twierdzący że po ojcu nic nie ma może dysponować nieruchomością dowolnie?
Formalnie sam testament nie jest jeszcze dokumentem pozwalającym na swobodne dysponowanie ponieważ np. może okazać się nieważny, mogą pojawić się inne testamenty itd. Sam testament nie pozwoli na wprowadzenie zmian do księgi wieczystej, nie pozwoli na sprzedaż czy na zawarcie umowy kredytu hipotecznego. Jeżeli chodzi o remonty to wykonawców takie rzeczy nie interesują więc dysponowanie w tym znaczeniu jest możliwe.
mala mi78 napisał:
Jaki wpływ planowane remonty mają na podział majątku bo wiadomo dokona nakładów a to nie będą nakłady rodziców, tym bardziej ojca, jak również matki więc jak po nawet pół roku wyliczyć masę spadkową w postaci zachowku?
To pytanie trochę miesza różne kwestie. Nakłady nie mają wpływu na podział majątku po rodzicach, takie nakłady nie będą rozliczane w takim postępowaniu. Syn wskazany w testamencie matki będzie miał do syna pominiętego jako współwłaściciela (o ile taki status ostatecznie ten będzie miał) roszczenie o zapłatę z tytułu nakładów ale to nie ma bezpośrednio przełożenia na uprawnienie do zachowku czy skład masy spadkowej.

Zastanawia nas fakt, bo działka z jakimś "starym" domem była odziedziczona przez kobietę w trakcie trwania małżeństwa (3lata). Czy wobec powyższego "nowy" dom podlega pod podział i dziedziczenie. Wybudowano go około 10 lat po zawarciu małżeństwa. Nie ma co ukrywać, że to małżonkowie w trakcie małżeństwa zaciągnęli na niego kredyt i spłacali wspólnie. Mężczyzna pracował, kobieta zajmowała się wychowaniem synów i domem.Nalezy też dodać, że na słów które Wam pisze nie mamy w jaki sposób udokumentować.
Syn któremu zostawiono testament z zapisem, że matka chciała aby On po niej dziedziczył nie dopuszcza mimo postanowienia sądu o nabycie spadku, że część domu była ojca po którym w równych częściach z matką dziedziczyli.

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
Zastanawia nas fakt, bo działka z jakimś "starym" domem była odziedziczona przez kobietę w trakcie trwania małżeństwa (3lata). Czy wobec powyższego "nowy" dom podlega pod podział i dziedziczenie. Wybudowano go około 10 lat po zawarciu małżeństwa. Nie ma co ukrywać, że to małżonkowie w trakcie małżeństwa zaciągnęli na niego kredyt i spłacali wspólnie. Mężczyzna pracował, kobieta zajmowała się wychowaniem synów i domem.Nalezy też dodać, że na słów które Wam pisze nie mamy w jaki sposób udokumentować.
To właśnie może rozstrzygnąć sąd w sprawie o podział majątku. Decyzja czy kwestię tego nowego domu poruszać w sądzie należy do pominiętego syna. Dowody - na przykład świadkowie (np. rodzina, znajomi, sąsiedzi, wykonawcy, kierownik budowy, projektant), dziennik budowy i projekt, zdjęcia sprzed budowy i po budowie, faktury imienne, umowy z wykonawcami.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jakie szanse że sąd przyznał rację pominietemu synowi jeśli nie ma żadnych dokumentów, kierowników budowy itd. gdzie ewentualnie można uzyskać takie potwierdzenie?
Problem polega na tym, że prócz jednej siostry zmarłego i brata zmarłej niczego więcej pominięty w testamencie nie ma. Sąsiedzi mieszkający obok powołanego syna raczej nie zeznają, być może powiedzą, że nie znają sytuacji ponieważ nie mieszkali w czasie kiedy dom był budowany. Sam syn powołany do testamentu owszem wie że to były wspólne nakłady obojga rodziców. Też nie odwołał się od postanowienia sądu o nabycie spadku. Teraz chciałby mieć cały dom, twierdzi że nie stać go na zapłatę zachowku, uważa, że nie wie, że po ojcu pominięte mu należała się 1/3 z majątku ojca co daje 1/6 z całej nieruchomości. nie dopuszcza myśli, że pominięty może odkupić część i mieliby po połowie.
Podsumowując. Wiemy o testamencie i jego zapisie. Nie został odczytany u notariusza. Co należy zrobić. Odczytać testament u notariusza a następnie założyć sprawę o podział majątku czy założyć sprawę o podział majątku na której zostanie ujawniony testament?

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
jeśli nie ma żadnych dokumentów
Można zawnioskować by sąd o określone dokumenty zwrócił się do dysponujących nimi podmiotów (np. dziennik budowy powinien być przechowywany w nadzorze budowlanym).
mala mi78 napisał:
Co należy zrobić. Odczytać testament u notariusza a następnie założyć sprawę o podział majątku
Można.
mala mi78 napisał:
czy założyć sprawę o podział majątku na której zostanie ujawniony testament?
Nie.

Powrót