T
toppertje
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 178
Kilka lat temu kupilam z mezem dom i opisalismy go na spolke z moimi rodzicami. Teraz kiedy mama zmarla, ojciec z siostra wystapili o podzial spadku. Ojciec chce bym odsprzedala jemu 1/12 domu, ktora nalezy mi sie po mami. Siostra fikcyjnie zgodzila sie na to by ojciec przejal caly spadek po mamie (umowili sie, ze pozniej tata wszystko na nia opisze). Poczatkowo chceli przejac caly dom ale tak zanizyli cene, ze musialam wystapic o wycene. Gdy sie o tym dowiedzieli, wycofali sie z tego pomyslu i pozostali przy tym, ze mam im odsprzedac swoja czesc spadku.
Czy jesli polowa domu jest moja wlasnoscia musze zgodzic sie na odsprzedanie ojcu tej 1/12 po mamie? Dodam, ze nie chce splacac ojca i siostry. Wydaje mi sie jednak, ze sad nie moze mnie zmusic do odsprzedania czesci spadku skoro czesc domu juz jest moja wlasnoscia i spadek tylko powiekszy moj udzial.
Doradzcie co moge srobic.
Czy jesli polowa domu jest moja wlasnoscia musze zgodzic sie na odsprzedanie ojcu tej 1/12 po mamie? Dodam, ze nie chce splacac ojca i siostry. Wydaje mi sie jednak, ze sad nie moze mnie zmusic do odsprzedania czesci spadku skoro czesc domu juz jest moja wlasnoscia i spadek tylko powiekszy moj udzial.
Doradzcie co moge srobic.