M
Marcela1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam
Jestem tutaj po raz pierwszy- pilnie potrzebując sugestii i pomocy.
Pracuję w spółce z o.o.- z kapitałem zagranicznym- konkretnie koreańskim- zajmuję się kadrami, szeroko pojętą administracją, przygotowuję także dokumenty do księgowości a teraz jeszcze - mam zastąpic prawnika-!!! niestety (prokurent- Koreańczyk zwolnił naszego prawnika )
Ale do celu- biuro rachunkowe z którym współpracujemy przygotowało bilans- na podstawie którego firma wypracowała zysk netto.
No i pytanie na ile ja się orientuję to są 2 możliwości :
podzielic zysk między współników- proporcjonalnie do posiadanych udziałów ( u mnie prezes 99 %- Koreańczyk będący w Koreii i prokurent 1 % - będący na miejscu) i wypłacic w formie dywidendy
lub i częśc lub całośc przeznaczyc na kapitał zapasowy.
No ale mój prokurent wymyślił inny podział :
mianowicie 40 %- przeznaczyc na kapitał zapasowy - i tu ok.
natomiast z 60 % i tu uwaga :
30% wypłacic w formie dywidendy prezesowi będącemu w Koreii
10% przeznaczyc na szczytny cel np.dom dziecka
10% wypłacic sobie czyli prokurentowi
10% przeznaczyc dla pracowwników
Jego wymysł wydaje mi się jednak totalnie rozmywający się z obowiązującym prawem- ale może się mylę- nie mam o tym pojęcia- więc proszę o pomoc - ewentualne artykuły, gdzie szukac odpowiedzi?
i jeszcze jak obliczyc taki podział kwotowo : biorę czysty zysk netto z rachunku zysków i strat i mnożę - np. 100 000 x 40 % = 40000 na kapitał zapasowy?
Wiem,że dla znawców tematu moje pytania mogą okazac się żenujące- liczę więc na wyrozumiałośc i odzew.
Jestem tutaj po raz pierwszy- pilnie potrzebując sugestii i pomocy.
Pracuję w spółce z o.o.- z kapitałem zagranicznym- konkretnie koreańskim- zajmuję się kadrami, szeroko pojętą administracją, przygotowuję także dokumenty do księgowości a teraz jeszcze - mam zastąpic prawnika-!!! niestety (prokurent- Koreańczyk zwolnił naszego prawnika )
Ale do celu- biuro rachunkowe z którym współpracujemy przygotowało bilans- na podstawie którego firma wypracowała zysk netto.
No i pytanie na ile ja się orientuję to są 2 możliwości :
podzielic zysk między współników- proporcjonalnie do posiadanych udziałów ( u mnie prezes 99 %- Koreańczyk będący w Koreii i prokurent 1 % - będący na miejscu) i wypłacic w formie dywidendy
lub i częśc lub całośc przeznaczyc na kapitał zapasowy.
No ale mój prokurent wymyślił inny podział :
mianowicie 40 %- przeznaczyc na kapitał zapasowy - i tu ok.
natomiast z 60 % i tu uwaga :
30% wypłacic w formie dywidendy prezesowi będącemu w Koreii
10% przeznaczyc na szczytny cel np.dom dziecka
10% wypłacic sobie czyli prokurentowi
10% przeznaczyc dla pracowwników
Jego wymysł wydaje mi się jednak totalnie rozmywający się z obowiązującym prawem- ale może się mylę- nie mam o tym pojęcia- więc proszę o pomoc - ewentualne artykuły, gdzie szukac odpowiedzi?
i jeszcze jak obliczyc taki podział kwotowo : biorę czysty zysk netto z rachunku zysków i strat i mnożę - np. 100 000 x 40 % = 40000 na kapitał zapasowy?
Wiem,że dla znawców tematu moje pytania mogą okazac się żenujące- liczę więc na wyrozumiałośc i odzew.