podział zysku w spółce zo.o.

• Autor wątku Autor wątku Marcela1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcela1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Jestem tutaj po raz pierwszy- pilnie potrzebując sugestii i pomocy.
Pracuję w spółce z o.o.- z kapitałem zagranicznym- konkretnie koreańskim- zajmuję się kadrami, szeroko pojętą administracją, przygotowuję także dokumenty do księgowości a teraz jeszcze - mam zastąpic prawnika-!!! niestety (prokurent- Koreańczyk zwolnił naszego prawnika )
Ale do celu- biuro rachunkowe z którym współpracujemy przygotowało bilans- na podstawie którego firma wypracowała zysk netto.
No i pytanie na ile ja się orientuję to są 2 możliwości :
podzielic zysk między współników- proporcjonalnie do posiadanych udziałów ( u mnie prezes 99 %- Koreańczyk będący w Koreii i prokurent 1 % - będący na miejscu) i wypłacic w formie dywidendy
lub i częśc lub całośc przeznaczyc na kapitał zapasowy.
No ale mój prokurent wymyślił inny podział :
mianowicie 40 %- przeznaczyc na kapitał zapasowy - i tu ok.
natomiast z 60 % i tu uwaga :
30% wypłacic w formie dywidendy prezesowi będącemu w Koreii
10% przeznaczyc na szczytny cel np.dom dziecka
10% wypłacic sobie czyli prokurentowi
10% przeznaczyc dla pracowwników
Jego wymysł wydaje mi się jednak totalnie rozmywający się z obowiązującym prawem- ale może się mylę- nie mam o tym pojęcia- więc proszę o pomoc - ewentualne artykuły, gdzie szukac odpowiedzi?
i jeszcze jak obliczyc taki podział kwotowo : biorę czysty zysk netto z rachunku zysków i strat i mnożę - np. 100 000 x 40 % = 40000 na kapitał zapasowy?
Wiem,że dla znawców tematu moje pytania mogą okazac się żenujące- liczę więc na wyrozumiałośc i odzew.

Zysk dzieli sie uchwałą udziałowców i to oni na WZA ustalają co z zyskiem zrobić.

Nie wiem jaka ma być twoja rola tutaj, ale raczej to nie powinna być sprawa zlecana tobie?

Ostatnia edycja:
pewnie jakby się troszkę pogimnastykować, to można to przeprowadzić tak, jak on tego chce, a chce moim zdaniem dość rozsądnie:
- pracownikom nagroda z zysku - czyli wypłata extra premii (wszelkie obciążenia płacowe!)
- wpłata na cel dobroczynny przez firmę
- 10% extra premii dla prokurenta (w jaki sposób on pobiera wynagrodzenie? - pewnie jest na etacie/kontrakcie)
dopiero teraz zamknąć rok, wykonać bilans i...
- to co pozostanie na kapitał i dywidendę.

hmm.
tylko zdaje się, że te wydatki pracownicze/prokurenckie/dobroczynne należało zrobić po podliczeniu roku ale przed zamknięciem roku? Może to się jeszcze da zrobić? OBY!

pozdrawiam!

ta sprawa i moim zdaniem nie powinna byc zlecona mi ponieważ - ja nie mam na ten temat bladego pojęcia- ale tak się stało a nie inaczej i ja mam przygotowac zarówno uchwałę- jak również postąpic prawidłowo od strony prawnej i podatkowej:
mój prokurent nie jest zatrudniony w spółce- ani na umowie o pracę ani na kontrakcie, ma jedynie pozwolenie na pobyt ,z pochodzenia Koreańczyk, pełni funkcję prokurenta- prokura samoistna- funkcje reprezentacyjne , jednocześnie jest udziałowcem 1 %, , "wypłatę" otrzymuje tylko na podstwie uchwały jako zwrot kosztów za posiedzenia zarządu, oczywiście opdatkowany 20 % zryczałtowanym podatkiem,.
bilans jest przygotowany księgowa czeka tylko na informację co zobic zyskiem i tu zaczyna się problem, właściciel - jednocześnie udziałowiec 99% -preZes spółki na stałe rezyduje w Koreii stwierdził,że 100 % przeznaczyc na kapitał rezerwowy, a mój prokurent który jest na miejscu zaczyna kombinowac- pewnie jak tu uszczknąc dla siebie jak najwięcej- myślałam ,że w takiej sytuacji udziałowcom można naliczyc i wypłacic dywidendy tylko proporcjonalnie do posiadanych udziałów a nie -ilośc procent jaką sobie wymyślą ( może się mylę i mogą zrobic co chcą- wystrczą tylko ich podpisy pod uchwałą?)
Błagam pomóżcie- chcę to zrobic prawidłowo i zgodnie z prawem.

Prawidłowo i zgodnie z prawem to powinno zostać zwołane walne przez zarząd, powinny być uchwały które powinny być głosowane a następnie jeśli zysk zostanie przeznaczony na dywidendy to powinien zostać proporcjonalnie wypłacony.

Reasumując, ty nie masz szans zrobić tego zgodnie z prawem. Wasz prokurent kombinuje i jak coś się będzie dziać złego to zniknie a ew. konsekwencje poniesiesz ty. Skontaktuj się z prezesem 99% i powiedz mu co robi prokurent 1% - niech załatwiają to sobie sami.

Tak to widzę ja, no ale oczywiście mogę się mylić.

dzięki myślałam podobnie- pomyślałam sobie ,że powiem mu ,że bez podpisu prezesa- żadna uchwała a tym bardziej dotycząca podziału zysku- nie może zostac podjęta i tyle- a prezes a takie rozwiązanie się nie zgodzi- jestem pewna,. inna sprawa,że tak w ogóle ten nasz prokurent może po prostu przelac kasę z konta i się zawinąc- ale kombinuje jakby tu zrobic- powiedzmy " zgodnie z prawem" -

No więc raczej nie pomagaj mu w tym "niby zgodnie z prawem" bo z kłopotami zostaniesz potem ty.

Powrót