Iura novit curia
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 508
Jeśli będzie to nie poparte dowodami ze strony autora, to doskonale wiesz jak to się skończy...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Iura novit curia napisał:Jeśli będzie to nie poparte dowodami ze strony autora, to doskonale wiesz jak to się skończy...
Iura novit curia napisał:Jeśli będzie to nie poparte dowodami ze strony autora, to doskonale wiesz jak to się skończy...
Cezz1111 napisał:Może na tych ... są inne skargi i ta tylko potwierdzi podejrzenia wewnętrznych odnośnie ich przydatności do zawodu.
Znowu fikcja. Nigdzie nie znajdziesz w przepisach, że jak Policjant wyjmie mi z kieszeni rzeczy to z automatu to jest przeszukanie.kforum napisał:J
Jeśli rzeczy z kieszeni wyjmowałeś sam to powinni sporządzić protokół z kontroli osobistej, jeśli policjanci sami je wyjmowali to protokół przeszukania.
Generalnie sprawdzenie telefonu jest osobną czynnością nie zależną od KO, co do toreb i plecaków, jest to kontrola bagażu więc też osobna czynnośćmatika100 napisał:Iura novit curia tyle to akurat wiem, mnie interesują bardziej przypadki mniej standardowe? Np. czy w ramach kontroli osobistej policjant może sprawdzić zawartość telefonu komórkowego?; Finister wydaje mi się że można sprawdzić torbę czy plecak skoro można także np. sprawdzić pojazd.
tutaj są np. ciekawe przykłady Kontrola osobista oraz przeglądanie zawartości bagażu
nie ma do tego orzeczeń, przynajmniej w lexpolonice, dziś nie jestem w kancelarii więc nie mam dostępu do innych programów, a mnie bardziej interesują konkretne stany faktyczne nie ogólniki.![]()
Iura novit curia napisał:Generalnie sprawdzenie telefonu jest osobną czynnością nie zależną od KO
Iura novit curia napisał:Jeśli chodzi o sam telefon, jako przedmiot czy jest kradziony czy nie niewątpliwie jest to elementu kontroli osobistej z art 15 § 5 Ustawy o policji, jeśli chodzi o zawartość telefonu wydaje mi się że bez nakazu nie jest to możliwe do wykonania w czasie KO
Finister napisał:Przy kontroli osobistej jest tylko "obmacanie", czy można też grzebać w kieszeniach, zaglądać do torby/ plecaka?
matika100 napisał:zgadzam się, choć nurtuje mnie kwestia np. siłowego odebrania telefonu przez policjanta w sytuacji gdy kontrolowany z własnej woli nie chce go okazać.
Custos Legum napisał:Odmowa okazania telefonu może wzbudzić w Policjancie uzasadnione podejrzenie że pochodzi z kradzieży i w ten sposób odebrać go siłowo. Po takim stwierdzeniu przez kontrolowanego jest w 100% czysty w razie skargi![]()