Policja (bez)karna?

• Autor wątku Autor wątku Sypki21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Masz rację Iura-Novit. Sytuacja jednak diametralnie zmieniłaby się gdyby każdy kontrolowany w tym kraju znał swoje prawa i np po każdej kontroli osobistej czy przeszukaniu żądał protokołów i wiedziałby, że przysługuje mu prawo zaskarżenia takich czynności w zupełnie nieuzasadnionych przypadkach.

Muszę się z tym zgodzić, przepisy są w tej kwestii na tyle nieprecyzyjne, że pozwalają na dowolną interpretację. Konkluzja jest jedna - teoretycznie uzasadnione podejrzenie jest lub go nie ma, w praktyce jest ono zawsze.

Dokładnie, i dopóki ktoś nie pomyśli, będzie tak cały czas...

Iura novit curia napisał:
Znajdzie się przynajmniej z 10 powodów dla których mogę mieć wobec nich podstawę do kontroli osobistej...

Po to jest to forum, żeby również uświadamiać obywateli "nieprawników" o przysługujących im prawach.
@Iura novit curia nie wprowadzaj świadomie czytelników w błąd!

Ja znajduję tylko 2 powody dla kontroli:
1. Są młodzi - czyli nie znają swoich praw, łatwo ich zastraszyć, wykorzystać niewiedzę
2. Siedzą w parku - czyli chowają się, pewnie mają coś do ukrycia

Proszę podaj te twoje 10.

Ale ja Ci nie zamierzam tego leksykalnie udowadniać, bo nie ma mnie na miejscu więc nie wiem jak się owi Panowie zachowują a opis że siedzą jest trochę nie wystarczający, zachęcam do lektury Ustawy o policji, nie wprowadzam nikogo w błąd, mówię jak jest, podstawa zawsze sie znajdzie...

EDIT: Ale aby nie było że, jestem gołosłowny:

"Dn. XX.XX.XXXX około godziny xx:XX podczas rutynowej prewencji parku im. XXXXXXX, zauważono 3 młodych mężczyzn, jeden z mężczyzn był z wyglądu łudząco podobny do poszukiwanego za posiadanie i handel narkotykami w tym rejonie p. XXXXXXXXX, Mężczyzn wylegitymowano i poddano kontroli osobistej, legitymowanymi okazali się być;
1.XXXXXXXXXX- sprawdzony w bazach KSIP, nie notowany, podczas kontroli osobistej nie znaleziono substancji zabronionych
2.YYYYYYYYYYY- sprawdzony w bazach KSIP, nie notowany, podczas kontroli osobistej nie znaleziono substancji zabronionych
3.ZZZZZZZZZZ-sprawdzony w bazach KSIP, nie notowany, podczas kontroli osobistej nie znaleziono substancji zabronionych
Legitymowanych pouczony o możliwości wniesienia zażalenia na wykonane czynności, informując o fakcie kontroli dyżurnego, na tym interwencję zakończono, mężczyźni oddalili się w nn. kierunku"

Ostatnia edycja:
Skoro jeden z nich był łudząco podobny do poszukiwanego (po złożeniu skargi, ciekawe czy to łudzące podobieństwo okazałoby się nadal tak łudzące), wylegitymowano go i skontrolowano - obydwie kontrole nie potwierdziły podejrzeń, to dlaczego dotykano pozostałe 2 osoby?

Ponieważ w tamtym rejonie często zdarzają się transakcje narkotykowe np. ponieważ dziwnie zachowywali się podczas kontroli XXXXXX.

Co do łudzącego prawdopodobieństwa, żaden człowiek nie udowodni policjantowi że, ktoś nie jest podobny do poszukiwanego ze zdjęcia jeśli jest choć w minimalnym stopniu podobny.

Co do łudzącego prawdopodobieństwa, żaden człowiek nie udowodni policjantowi że, ktoś nie jest podobny do poszukiwanego ze zdjęcia jeśli jest choć w minimalnym stopniu podobny.

Jeśli jest w minimalnym stopniu podobny. Jeśli nie, to udowodni, że kontrola była bezzasadna, a powody naciągane.

Legitymowanych pouczony o możliwości wniesienia zażalenia na wykonane czynności, informując o fakcie kontroli dyżurnego, na tym interwencję zakończono, mężczyźni oddalili się w nn. kierunku"

Pouczasz tak kogoś ?

Powiem Wam tak, aby nie było dalszych nie porozumień, nie pochwalam takich kontroli z doopy, do niczego one nie prowadzą i są uciążliwe dla obywateli, psują wizerunek policji, ale czysto teoretycznie, chciałem Wam pokazać że jakaś podstawa znajdzie się zawsze, co do twojego postu, jakiś poszukiwany z bazy KSIP czy SIS, będzie podobny do kontrolowanego.

Nigdy takiego pouczenia nie słyszałam od policjantów a miałam co najmniej trzy kontrole drogowe. Jakieś novum w polskiej policji ?

Raczej standard przynajmniej w mojej KWP

To są tylko naciągane, wyssane z palca tłumaczenia post factum.

Celem była tylko prewencyjna kontrola, nikt nie był łudząco podobny.

"Obywatel dziwnie się zachowywał podczas kontroli zawartości jego du..,więc kontrola był jak najbardziej zasadna"

Prosiłeś o podstawę ja Ci ją znalazłem, papier wszystko przyjmie nawet post factum

Akurat jak ktoś dziwnie się zachowuje widząc policjantów to ja sama uważam, że policja ma prawo sprawdzić taką osobę czy nawet sprawdzić jej telefon na podstawie nr IMEI.

czlowieku z policja nie wygrasz, prokurator to tez policjant pamietaj...

Sypki21 napisał:
Witam wszystkich, ostatnio tj w sobotę, 2 dni temu miałem bardzo nieciekawą i nieprzyjemną sytuację z policją.
Byłem świadkiem pobicia mojego kolegi przez jego byłą, przy okazji ucierpiał też drugi kolega.
(...)
Zachowywali się dość agresywnie i dla bezpieczeństwa wyjąłem telefon i zacząłem nagrywać całą sytuację. Oczywiście oznajmiłem im że są osobami publicznymi i w celu zachowania bezpieczeństwa korzystam z mojego prawa do nagrywania całego zajścia.
Na filmie udało mi się nagrać kilka "błędów" ze strony dwójki funkcjonariuszy, więc od razu poczułem że bardzo jest im nie na rękę owe nagranie.
Gdy zostałem poproszony o swoje dane podałem swój dowód osobisty.
(...). Wtedy dostałem 2 razy pałą, kajdanki na ręce i jak upadłem na podłogę to mi zabrano z kieszeni telefon.
Pojechałem na komendę tam trzymali mnie do 5 rano. Zostałem zbadany alkomatem z wynikiem 0.7 promila.
Po nieprzyjęciu mandatu za obrazę funkcjonariuszy i nie podanie swoich danych osobistych dostałem wezwanie na wtorek i wypuszczony.
Oczywiście na telefonie nie było już nawet śladu po moich nagraniach.
Mam zamiar złożyć zażalenie, jednak nie wiem w jaki sposób to zrobić.
Głównie chcę to zrobić dlatego że nie został spisany protokół z mojego zatrzymania i przeszukania o który prosiłem, wielmożni funkcjonariusze nie chcieli podać swoich danych osobowych. I za to że zostałem zabrany bez powodu, bo te zmyślone powody (nie podanie swoich danych osobowych) czy obraza nie miały nawet miejsca.

Sytuacja wygląda następująco: Nie zamierzam Cię oceniać ani sytuacji. Skoro masz jakiś faktycznie uraz/problem czy inny powód to: Złóż zawiadomienie o przekroczeniu uprawnień przez policję do właściwej miejscowo Prokuratury.
Swoją drogą pozaznaczałem wytłuszczonym drukiem Twoją wypowiedź. Raz mówisz, że dałeś dowód osobisty, ale zabrali Cię na komisariat i tam dostałeś wezwanie do stawiennictwa we wtorek bo nie podałeś danych osobistych (osobowych) Poza tym byłeś nietrzeźwy 0,7 to już nietrzeźwość a nie jak <0,5 (stan po użyciu alkoholu). Sam filmik którego nie masz to inny problem, może uda się go odzyskać. Nie mniej jednak złóż zawiadomienie. Jeśli masz dodatkowo ślady pobicia zrób obdukcję. I tyle w temacie. Pozdrawiam

Powrót