Policja zajęła komputer za Andrzejki

• Autor wątku Autor wątku Margarit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No jak z torrentów, to przecież pirat i tyle. A to jest karalne. O tym wcześniej nie pisałaś. Przecież w takim wypadku to jest normalny przestępca. I posiedzieć za to też może. Myślałem, że chodzi tylko o muzykę i filmy, ale jak oprogramowanie ściągał z torrentów... To już nic na swoją obronę nie wymyśli.

@Ripper teraz to przecież przekwalifikowano na kradzież w noweli, tu zapłata będzie swoją drogą, a odsiadka swoją, bo wartość znacznie przekracza połowę minimalnej...

Syphar napisał:
@Ripper teraz to przecież przekwalifikowano na kradzież w noweli, tu zapłata będzie swoją drogą, a odsiadka swoją,
Pisząc o tym, że programy mogą okazać się bardzo drogie miałem na myśli nie tylko aspekt czysto finansowy.
Nie wiem jednak o jakiej noweli piszesz...

oj to nie sa programy kradzione z torrent tylko czasowe działają jakiś tam okres i potem nie działają ale kolega mówił mi ze wystarczy datę z komputerze zmienić wstecz i można nimi jeszcze popracować i tworzyć rysunki offica 2010 to dostał z Microsoftu ściągnął nawet klucze dali i ten program działa 3 miesiące odinstalowuje go i potem instaluje i za 3 miesiące następne i tak sobie to przedłuża. gorzej tylko z winrarem bo ponoć to płatny jest ale działa nadal ale adwokat mu powiedział że może kupić jeszcze w każdej chwili a za to kary nie będzie czy to prawda? i za te programy tez bo to darmowe i czasowo działają.
ale pewne ze muzyki się czepiać można i to ze z torentow i eMule ściągane dlatego na ZAIKS lepiej zapłacić niż pozwolić grzebać policjantom po kompie. ma to być jakaś symboliczna kwota a znośna po kieszeni. Adwokat to były prokurator czy były jakiś sędzia znajomy ojca kolegi i mamy robic to co on wskarze. Najważniejsze ze na imprezie nikt z małolatów jeszcze piwska nie zaczął żłopać to wtedy byśmy mieli.

A to jak to wersje od producenta trial czasowo ograniczone, to kary nie będzie. Co do ZAIKS i muzyki - to sprawa cywilna. Karnie się "czepiać" nie można. Więc nie wiem jak to pewne jest.

Natomiast muzykę ściągniętą z Internetu posiadać można. Odtwarzać na imprezie też można.

To już zgłupiałem

Adwokat mówił że bez zgody imprezy głośnej robić nie można nawet w dzień nawet w nocy z soboty na niedziele a wy mi tu ze odtwarzać na imprezie można i to ściąganą z internetu nie ważne czy z torrent czy z emule z eMule.

on był kimś ważnym w prawie wiec co wymyśla czy wy wymyślacie

Jedni mowia ze to karane inni ze nie kogo mam w końcu słuchać z Was.

To co kumpel ma pozwolić przeglądać komputery czy nie? Bo uważacie ze mu nic nie grozi. A adwokat ze lepiej zapłacić grosze niż maja cokolwiek znaleźć i się czepiać tym bardziej ze on widzi ze mogą się czepną i zadać dodatkowej kasy za lewe niektóre programy.

Mówił ze w prawie autorskim jest tak w Polsce ze to naruszyciel ma udowadniać iż nie naruszył a w sprawie karnej odwrotnie to jemu musza udowodnić winę.

Mówił ze z kary nic nie będzie ale ze rozpowszechniał tzn ściągał z eMule to wyjdzie co ściągał jakie utwory kiedy i w jakiej ilości pobrane i oddane i raczej trzeba będzie coś zapłacić mówił tez ze zadają nawet 4 zl od każdego utworu ale sad i tak tyle nie zasadza nigdy bo w milionach by szly odszkodowania co jest nierealne w Polsce

Ostatnia edycja:
Usystematyzujmy wiedzę, ok?

Adwokat mówił że bez zgody imprezy głośnej robić nie można nawet w dzień nawet w nocy z soboty na niedziele a wy mi tu ze odtwarzać na imprezie można i to ściąganą z internetu nie ważne czy z torrent czy z emule z eMule.
Można odtwarzać na imprezie muzykę ściągniętą. Nie można udostępniać pirackiej muzyki (ale można ją posiadać i odtwarzać). Prokokół torrent sam z siebie udostępnia w czasie ściągania. A to udostępnienie jest przestępswem. A nie odtwarzanie.

Co do imprezy, to zakłócanie spokoju to wykroczenie, ale nia ma nic wspólnego z muzyką, równie dobrze nie można głośno krzyczeć.

Jedni mowia ze to karane inni ze nie kogo mam w końcu słuchać z Was.
Karalne jest w całej sprawie:
1. Głośne zachowanie (wykroczenie, mandat)
2. Udostępnianie na torrentach (przestępstwo, więzienie)

Natomiast niekaralne jest posiadanie takiej muzyki i samo jej odtwarzanie, o ile nikomu to nie przeszkadza.

To co kumpel ma pozwolić przeglądać komputery czy nie?
W opisanej sprawie policja nie miała prawa zabrać komputera. Nie odpowiadam za to, że policja łamie prawo.

Mówił ze w prawie autorskim jest tak w Polsce ze to naruszyciel ma udowadniać iż nie naruszył a w sprawie karnej odwrotnie to jemu musza udowodnić winę.
I mówi prawdę. Więc w przypadku muzyki, gdzie mamy dozwolony użytek osobisty, należy udowodnić, że udostępniał. Np. torrent.

W kwestii cywilnej się nie wypowiem, bo na prawie cywilnym się nie znam na tyle dobrze, ja karnistą jestem, zapewne jakieś odszkodowania wchodzą w grę.

Karnie - jak napisałem. Teraz jasne?

Margarit napisał:
... Mówił ze w prawie autorskim jest tak w Polsce ze to naruszyciel ma udowadniać iż nie naruszył a w sprawie karnej odwrotnie to jemu musza udowodnić winę. ...
Jeśli rozpowszechniałeś to musiał byś dowieść, że miałeś do tego prawo. Ale tutaj też należy udowodnić fakt rozpowszechniania, czyli wskazać naruszyciela. Samo posiadanie plików medialnych niczego nie dowodzi.

Ostatnia edycja:
Powrót