połowa kindergeld

• Autor wątku Autor wątku bogdan3211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam Serdecznie wszystkich. Mam pytanie czy w takiej sytuacji jak moja należy mi się połowa zaległa i obecna kindergeld? Była żona (polka) od paru lat mieszka w Niemczech i pobiera kindergeld ,ja płacę alimenty mieszkam w Polsce . Dopiero nie dawno dowiedziałem się od znajomego że on powinna dzielić się zemną po połowie. Czy istnieje możliwość odzyskania nie płaconych mi tyle lat pieniędzy oraz tych obecnych ? :what: Będę bardzo wdzięczny za odpowiedz :roza:

nie wiem czy jako obywatel polski zamieszkaly w PL masz prawo do tej polowy KG ....
w Niemczech kazdy ojciec ma do tego prawo... alimenty sa juz tak naliczone,czyli (pomiejszone o polowe Kindergeld)..obojetnie czy naliczone sadownie czy placone dobrowolnie

wedlug tej tabeli

Düsseldorfer Tabelle 2010 / 2011 | Unterhaltstabelle | Unterhalt

alimenty z panstwa rowniez sa pomniejszone o polowe KG

bez wzgledu na to ,czy ojciec dzieci mieszka w DE czy w innym panstwie

Ostatnia edycja:
Belunia .

Jak naprawde jest z tym odliczeniem KG od alimentów.

Niezaleznie od sumy zasadzonych alimentów matce dziecka, z ktorym przebywa nalezy sie tylko polowa KG? Nawet po zmianie przepisów, ktore weszłky z dniem 01.05.2010?

Dostaje normalnie alimenty i KG.
Wiec jak z tym naprawde jest?

Wydaje mi sie, ze jest neizly balagan, niektórzy otrzymuja KG, niektórzy w ogóle, a inni połowe. Niektórym odpisuja szybko, za to inni czekaja miesiacami? Jak to jest z ta familienkasse? Numer tel. tez jest jeden do familienkasse tylko lączą z poszczegolnymi miastami do, których nalezysz.

a co ma zmiana przepisow z 2010 z tym wspolnego???to dotyczy dzieci mieszkajacych zagranica, a nie w DE..

tak,tak Kindergeld jest zawsze na polowe...w przypadku dzieci pelnoletnich ojciec ma prawo odliczyc z aliment cala sume 184 euro..

tak nalicza sad,,a jezeli placi dobrowolnie to tak samo,,tyle ze na pewno placi wedlug tabeli,,bo ktora matka da sie oszukac:))

ja tez mam z aliment potracana polowe Kindergeld i zyje:))

nawet panstwowe sa pomniejszone o polowe KG

Ostatnia edycja:
dlatego jak ktos ma naliczone alimenta przez sad polski, wtedy Familienkasse sama potraca niektorym z Kindergeld ta sume,...... slusznie-))

dlaczego Niemcy maja tylko sie dzielic

czyli jeszcze raz:))Niemcom potrącają z aliment a polakom nie moga,bo tam alimenta naliczane sa inaczej,,to czesto wyplacaja tylko polowe KG

Dzięki za informację.:)

Jeszcze jedno pytanko: niezaleznie od alimentów czy wiekszych , czy mniejszych-podwyzszonych czy pomniejszonych(pisze o alimentach przyznawanych przez sad polski) KG jest zawsze potracony tylko o polowe?

Pytam dokladnie poniewaz z informacji, które uzyskałam w pismach wynika , ze ojciec mojego dziecka placił nieraz wiecej alimentow niz dostal KG, a to totalna bzdura. Nie wiem czy ich sprawdzaja, czy wymagaja jakichkolwiek dokumentow od nich potwierdzajacych wplate alimentów?
Alimentów płacił zawsze tyle samo i to nieraz z duuuuuzym opoznieniem. Moze im pokazywał ten przelew gdzie nadplacal mi spoznione alimenty(kilkumiesieczne) i wtedy wpłata stanowczo przewyzszala KG.

Od kwietnia 2011 r. mam o prawie 100% podwyzszone alimenty -dlatego pytam o ten KG- czy to ma jakis wplyw na uzyskanie tego KG?

Wampirek7777 napisał:
Dzięki za informację.:)

Jeszcze jedno pytanko: niezaleznie od alimentów czy wiekszych , czy mniejszych-podwyzszonych czy pomniejszonych(pisze o alimentach przyznawanych przez sad polski) KG jest zawsze potracony tylko o polowe?

to juz zalezy od urzednika,,jedni maja polowe drudzy calosc KG

Wampirek7777 napisał:
Pytam dokladnie poniewaz z informacji, które uzyskałam w pismach wynika , ze ojciec mojego dziecka placił nieraz wiecej alimentow niz dostal KG, a to totalna bzdura. Nie wiem czy ich sprawdzaja, czy wymagaja jakichkolwiek dokumentow od nich potwierdzajacych wplate alimentów?
Alimentów płacił zawsze tyle samo i to nieraz z duuuuuzym opoznieniem. Moze im pokazywał ten przelew gdzie nadplacal mi spoznione alimenty(kilkumiesieczne) i wtedy wpłata stanowczo przewyzszala KG.

Od kwietnia 2011 r. mam o prawie 100% podwyzszone alimenty -dlatego pytam o ten KG- czy to ma jakis wplyw na uzyskanie tego KG?

niestety nie wiem,bo skladajac wniosek o Kindergeld na dziecko mieszkajace w DE nikt nie pyta o alimenty ,widocznie to jest tylko w przypadku gdy dziecko mieszka zagranica a rodzice nie zyja razem

Belunia

Masz racje-to zalezy od urzednika,bo dlaczego inni otrzymuja ten KG,a innym przesylaja negatywna odpowiedz? U jednych to trwa szybko, u innych ta sprawa ciagnie sie bardzo dlugo.

Jak otrzymuja moje dokumenty dot.KG to zwracaja sie równiez do drugiego rodzica w celu uzyskania informacji? Czy moze maja juz u siebie dokumenty i na nich bazuja?

Tydzien temu zlozylam nowy antrag, dołaczylam dokumenty i nawet kopie aktualnej umowy o prace ojca mojego dziecka. Mam nadzieje, ze nie bede juz musiala dolaczac innych dokumentów.

Jeszcze jedno

wiem, ze KG dostaja oboje rodzice po polowie- ale dlaczego tak jest? Czym jest to uwarunkowane? Jakie argumenty przemawiaja za tym, aby rodzic , ktory nie wychowuje dziecka rowniez otrzymal KG.
Poza tym jak pisalam wczesniej o zmianie tych przepisow od 1.05.2010 -rodzic , u ktorego diecko nie przebywa we wspolnym gospodarstwie domowym nie moze skaldac wniosku o KG, ale jak zlozy je drugi rodzi u ktorego dziecko przebywa to i tak KG bedzie po polowie tak?

paranoja

U nas zasilek to zasilek, a alimenty to alimenty.

wiem, ze KG dostaja oboje rodzice po polowie- ale dlaczego tak jest?

bo oboje utrzymuja dziecko,skoro ojciec placi alimenta

Jak otrzymuja moje dokumenty dot.KG to zwracaja sie równiez do drugiego rodzica w celu uzyskania informacji? Czy moze maja juz u siebie dokumenty i na nich bazuja?

nie mam pojecia,nigdy nie bylam w takiej sytuacji..
z tego co dziewczyny pisaly to ojciec tez jakis druk wypelnia KG71?,bo dzieki temu ze on pracuje i mieszka w DE macie Kindergeld

U mnie w ogole jest jakas odlotowa sprawa

dostala KG wyplacony do kwietnia 2010 r. Teraz zlozylam ponowny wniosek od maja 2010.

Z tego co wiem ojciec mojego dziecka dostawal KG tylko do 2008r.-pozniej po moim pismie wstrzymali jemu(wrecz musial imm cos tam oddac). Wiec pozniej juz zadnego kg71 na pewno nie donosil,a i tak dostalam zaplacone do kwietnia 2010.

Wampirek7777 napisał:
U mnie w ogole jest jakas odlotowa sprawa

dostala KG wyplacony do kwietnia 2010 r. Teraz zlozylam ponowny wniosek od maja 2010.

Z tego co wiem ojciec mojego dziecka dostawal KG tylko do 2008r.-pozniej po moim pismie wstrzymali jemu(wrecz musial imm cos tam oddac). Wiec pozniej juz zadnego kg71 na pewno nie donosil,a i tak dostalam zaplacone do kwietnia 2010.

w jakiej wysokosci jest kindergeld ?

Napisalas , ze oboje utrzymuja dziecko- ale co ma do tego KG?!

Przeciez on jest na dziecko, a nie dla rodzica
Jezeli ojciec daje okreslona sume, ktora zasadzi sad to i matka ma tyle samo dolozyc bo na tej podsawie zostaly zasadzone alimenty wg. potrzeb dziecka- a KG to odrena kwestia.

ogolnie 184, ale z tego co pisza to po polowie dla kazdego z rodziców

Powrót