połowa kindergeld

• Autor wątku Autor wątku bogdan3211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogdan3211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mam pytanie odnośnie kindergeld gdyż tata pracuje w Niemczech, prowadzi tam działalność, otrzymał już jakieś 3-4 lata kindergeld ale tylko połowę. Czy jest szansa żeby otrzymać drugą połowę za okres w którym dostawał tylko część i teraz żeby dostał 100%. Do kogo się zwrócić ewentualnie?

na 99.99% nie dostanie, k-g zostaje przyznane w wysokosci obecnie 164€ lub polowy w zaleznosci od sytuacji drugiego z rodzicow jesli zamieszkuja poza niemcami.
gdyby nie otrzymywal nic to jest ewentualnie szansa na otrzymanie calosci kwoty ale tylko od maja 2004.
jesli jest wpisany dalej stary numer k-g to mmozna sprobowac zlozyc nowe dokumenty i poczekac na decyzje

Ja mam równiez pytanie odnosnie polowy kindegeldu. Ojciec mojego dziecka bedzie zalatwial Kindergeld, gdyz jest obywatelem Niemiec. Ja pracuje w Polsce na etacie i zarabiam 2 średnie krajowe, czy w takim razie mojemu dziecku rownież zostanie przyznana połowa kwoty zasiłku?? Przecież w Niemczech każde dziecko ma prawo do zasilku bez zwgldu na to ile zarabiaja rodzice lub jaką mają sytuację zyciową.. nie rozumiem zupelnie o co tu chodzi..

Prosze moderatora nurka o wyjasnienie, jesli jest w temacie

pozdrawiam

jesli obydwoje rodzice sa niemcami to dziecko dostanie pelna kwote 164€, jesli tylko jedno to najprawdopodobniej tylko polowe, biorac pod uwage rowniez fakt, ze jedna z osob przebywa na terenie polski. jesli ojciec w niemczech wystapi o k-g to bedzie musial wpisac pani pracodawce w polsce a to najprawdopodobniej uruchomi procedure wypelnienia drukow e411 i e401

moja mama jest w Polsce i tu pracuje(1500zł/mies) i w Polsce nie pobiera rodzinnego. Czy w takim wypadku nie dostanie ojciec w Niemczech tej drugiej połowy?

dostanie albo polowe albo calosc, decyzja bedzie zalezala od dokumentow ktore przedstawi ojciec w fam-kasse
jest warunek musi byc zameldowany i przebywac na terenie niemiec

ojciec jest zameldowany w Niemczech i większość czasu przebywa na terenie niemieć więc spełnia wszystkie wymagania. Znalazłem na necie że Pan Sławomir Wawrzyniak załatwia takie sprawy (ktoś może korzystał z jego usług??)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
takich biur jest sporo ale jak na razie nikt nie rekomendowal zadnego, ze spelnil jego oczekiwania wiec ciezko cokolwiek powiedziec.

Nie dostanie twoj ojciec 2 polowy,poniewaz jak sadze ty jestes z mama w Polsce i sie uczysz.Dostalby calosc jezeli bys tu chodzil do szkoly.

ok. a czy jest taka opcja żeby familie kasse żądało zwrotu kasy wypłaconej w czasie trwania mojej nauki na studiach? Bo ojciec dostał jakies pismo ale chyba średnio to zrozumiał. Dodam że ukończyłem studia rok temu (uczelnia skreśliła mnie z listy studentów bo nie oddałem pracy licencjackiej w terminie) ale teraz mogę się reaktywować i obronić w najbliższym czasie.

jest, skoro byles skreslony z listy studentow to moga sie upomniec o nienaleznie wyplacone pieniadze

ale nie wiem czy mnie zrozumiałeś, skończyłem w lutym tamtego roku zajęcia, od tamtego momentu już ojciec nie pobierał na mnie rodzinnego. I zajęcia ukończyłem w lutym ale do teraz się jeszcze nie obroniłem. Więc czy mogą żądać zwrotu tej kasy kiedy studiowałem?

jesli studiowales to raczej nie, ale to zalezy ile masz lat.

w tym roku bede miał 25

no to masz -
Für ein über 18 Jahre altes Kind kann bis zur Vollendung des 25. Lebensjahres Kindergeld weiter gezahlt werden, solange es sich in einer Berufsausbildung befindet. Berufsausbildung im Sinne des Kindergeldrechts ist die Ausbildung für einen künftigen Beruf.

dzięki, a możesz na Polski bo nie znam niemieckiego za bardzo.

w skrocie- normalnie k-g jest do 18 roku zycia, jesli znajdziesz sobie miejsce ksztalcenia zawodowego (studiowania rowniez) to k-g moze byc wyplacany do ukonczenia 25 roku zycia
czyli tracisz prawo do k-g w nastepnym miesiacu po urodzinach.

ok. no to teraz jeszcze pytanie czy jeżeli się studiów nie ukończy to mają prawo żądać zwrotu kasy bo według mnie dostajesz kasę za to że studiujesz a to czy ty ukończysz czy nie to już nie powinno ich zbytnio interesować.

zrozum, studiujesz-dostajesz k-g; zawieszaja cie w prawach studenta-przestajesz dostawac k-g; konczysz 25 lat od nastepnego miesiaca po urodzinach nie przysluguje ci k-g bez wzgledu na to czy studiujesz czy nie, paniatno ? ;)

hehe ok. dzięki już czaje.

Powrót