Jasne... wszędzie kumoterstwo, nepotyzm, złodziejstwo etc. Ale gdyby powiedzmy Twój syn/brat/żona/dziewczyna dostałaby się na takowe stanowisko to nie... na pewno nie przez znajomości. Na pewno nie jest tą "złą/złym".
Proszę o przykłady i wiarygodne statystyki a nie podpieranie się informacjami jedynie z gazet i innych mediów (przykład spraw z tego forum może obalić tą tezę). Obecna sytuacja nie przypomina mi anarchii ani trochę.
Proszę o przykłady i wiarygodne statystyki a nie podpieranie się informacjami jedynie z gazet i innych mediów. Jakoś WSA i NSA mają co robić.
--------------------------------------------------------------------------
No wlasie WSA i NSA maja co robic. Wiesz dlaczego? Bo administracja nie pracuje wlasciwie. A wiesz jaki % skarg kasacyjnych NSA rozstrzyga na korzysc skarzacych? 10%. Czy nie daje to do myslenia? W zalozeniach Sady administracyjne mialy sluzyc do kontroli prawidlowosci pracy administracji a w praktyce sluza do sankcjonowania bezprawia.
-------------------------------------------------------------------------
A Ci urzędnicy/policjanci etc. nie są już obywatelami? Chaos? To czemu to państwo istnieje?
Ja też żyję w tej Polsce i jakoś tak zakrzywionego światopoglądu nie mam.
Moze zyjesz w takim samym panstwie prawa jak Pan Prezydent albo Pan Premier. Moze tez byc, ze mieszkasz w bloku i jedyny kontakt z jakakolwiek administracja to oplacenie rachunkow w biurze spoldzielni. Moze byc tez tak, ze siedzisz w tym kraju od urodzenia i przywykles do syfu i nic cie nie drazni. Ani dziury w jezdni ani ciezarowki na osiedlu zabudowy mieszkaniowej, ani srajace po chodnikach psy. Nie drazni cie przyglupawy i chamstki urzednik to twoja sprawa. Mnie drazni, bo chamstwo i niekompetencja ma sie dobrze a mlodzi, wyksztalceniu ludzie musza wyjezdzac za granice bo tutaj nie ma pracy dla nich.
----------------------------------------------------------------------------
Powiedz jaki Ty zawód wykonujesz a dowiesz się jakie o Tobie stereotypy krążą.
Polecam przestać opierać się wyłącznie na mediach bo to ogranicza horyzonty oraz pomyśleć nad tym jak to może wyglądać z drugiej strony.
Jestem daleki od opierania swojej opinii na doniesieniach mediow. Odczuwam to na wlasnej skorze. Odczuwam bezprawie, kolesiostwo, uklady, widze brud i chamstwo, lamanie prawa drogowego i prawa lokalnego, prawa budowlanego. Widzac lamanie prawa lokalnego wykonuje telefon do straznika zglaszajac to. I co? Nic, poczta glosowa wlaczona. Nagrywam wiadomosc ze pies bez kaganca i liszy caly dzien atakuje ludzi na ulicy. Nie ma reakcji ani staznika ani policji. Powtarza sie to juz ktorys raz i wlasciciel psa czuje sie bezkarny bo to koles. Na wlasnej skorze odczuwam prace Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego i jego zwierzchnika. W moim sasiedztwie spala sie tony opon i plastikow, truje sie ludzi, w pogodny dzien nie mozna wyjsc z domu i nie ma reakcji wladz, straznika czy policji. Uliczki osiedla (oznaczone znakami D-40,D-41, strefa zamieszkania) zabudowy mieszkaniowej poblokowane sa ciezarowkami (tirami) ktore sa odpalane o roznych godzinach i garazowane o roznych godzinach nocy i dnia. Trzeci swiat a nie kraj EU.
Nie wiaze slowa"panstwo prawa" z zadna polityczna partia. Panstwo prawa jest panstwem prawa niezaleznie od opcji policznej przy wladzy. Polska nie byla panstwem prawa za prl, ani za PiS ani teraz.
Przykład PS Nick praworządny nie jest raczej na miejscu bo na 99,99% masz coś na sumieniu :evil: Jednocześnie informuję, że głębokie poczucie niesprawiedliwości i bogata w formę roszczeniową postawa w pewnych przypadkach jest chorobą (kwerulanctwo/pieniactwo).
Tak mam na sumieniu. Nienawidze burdelu i braku szacunku dla prawa a polactwo caly czas mysli jak obejsc prawo, jak wydudkac sasiada, kumpla czy wspolnika. Pieniactwo? A tak, jezeli wymaganie od organow administracji panstwa, policji, wymiaru sprawiedliwosci wlasciwej pracy i przestrzegania przepisow prawa nazywasz pieniactwem, to tak jestem pieniaczem. Dlaczego "pieniaczy" nie ma w Niemczech, Francji czy USA? Bo tam administracja, policja i wymiar sprawiedliwosci pracuje normalnie i odpowiedzialnie. Cieszy sie zaufaniem spoleczenstwa. Tam sie przestrzega obowiazujacego prawa. Tam nie kraza po korytarzach sadowych "zalatwiacze, ustawiacze wyrokow" a policja zna swoje obowiazki i prawa i wlasciwie je egzekwuje.Tam nie zaproponujesz policjantow 50 dolarow na obiad zamiast mandatu bo cie skuje w kajdanki ani nie wybijesz okna w garazu przerabiajac garaz na obiekt mieszkalny bez pozwolenia. Tak wygladaja "panstwa prawa" w praktyce a nie w szumnych haslach politykierow.