Kazdy kierowca jest inny, jest naprawde wiele czynnikow ktore wplywaja na cene ubezpieczenia, jak np:
- ilosc znizek (No Claim Bonus)
- czy w ostatnich latach robilo sie jakiekolwiek 'claims'
- czy mialo sie jakies problemy z prawem - convictions - (drink;drunk czy dangerous driving
- czy posiada sie prawo jazde wydane w UK, czy w kraju UE
- ilosc posiadanych znizek
- wartosc samochodu
- typ samochodu (sedan, kombi, kabriolet)
- pojemnosc silnika
Malo kto wie, ale czynnikami (a jest ich chyba 50) wplywajacymi na cene ubezpieczenia sa rowniez:
- gdzie auto jest parkowane za dnia i w nocy
- jaki zawod wykonujemy
- kolor samochodu (naprawde!)
- czy jest sie w zwiazku malzenskim, czy ma sie dzieci
- czy jest sie wlascicelem domu/mieszkania (rowniez mortgage) czy sie tylko wynajmuje
- i masa innych... wymienilem te ktore pamietam... ale jest ich naprawde duzo wiecej...
Od czego zaczac - nie posiadasz UK prawa jazdy - wymien - formularz wraz z informacja jak to zrobic mozesz sciagnac i wydrukowac z internetu:
https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence
lub mozesz go uzyskac w Post Office. Naprawde posiadanie brytyjskiego prawka ma duzy wplyw na rate...
Bardzo waznym czynnikiem jest jakie auto chcemy ubezpieczyc. Taki przyklad: kilka lat temu bylem szczesliwym posiadaczem Hondy Accord 2.2 CDTi z 2006r. 140KM -full opcja (dotykowy ekran, naglosnienie premium itp. itd) w wersji kombi. Jednak stwierdzilem, ze jakos to auto nie za bardzo pasuje do mojego wieku, ale ze bylem ogolnie zadowolony postanowilem zmienic na Honda Accord 2.2 CDTi 140KM Sedan rowniez z 2006r. jednak w ubozszej wersji (milage byl chyba mniejszy o jakies 15tys).
No i przyszlo do zmiany ubezpieczenia - jakiez bylo moje zdziwienie kiedy po telefonie do ubezpieczalni okazalo sie ze moje ubezpieczenie wzrasta o 50%. Pytam sie - jak to k*** mozliwe skoro sa to te same auta, ten sam rocznik, przebieg w sumie podobny i ogolnie to co kupilem jest w ubozszej wersji - chyba powinienem placic mniej..! Sprawdzili i co sie okazalo - w LogBook auto ktore kupilem mialo w nazwie 'SPORT'. Tyle. Jedyna roznica pomiedzy autami byla taka ze moje nowe auto mialo 6'ke skrzynie i mini loteczke na tylnej klapie. TYLE! Dla ubezpieczalni nie jest wazne jak auto wyglada - wazne jest co ma wpisane w papierach! (BTW kiedys slyszalem, ze samo przyciemnienie szyb juz powinno byc zgloszone do ubezpieczalni, gdyz jest to modyfikacja)
Nastepna sprawa - ilosc znizek. Kiedys mozna bylo sobie 'zalatwic' znizki. Jednak teraz naprawde nie polecam - firmy ubezpieczeniowe ostro sie zabraly za eliminacje 'lewych NCB'. Jesli odkryja jakis kant moze sie to skonczyc nawet i w sadzie.
BTW - wiekszosc ludzi uwaza, ze jesli mieli stluczke (
nie ze swojej winy! i maja ochrone znizek to ubezpieczenie im nie wzrosnie... Nic bardziej mylnego! Dlaczego w formularzu ZAWSZE sa 2 pytania :
- o ilosci posiadanych znizek
- o to, czy w ostatnich 5 latach robilismy jakies 'claims' (nawet jesli wypadek/stluczka nie byl z naszej winy!)
Angielskie prawo jest tak chore, ze nawet jesli ktos w nas uderzy, klarownie nie bedzie to nasza wina ale bedziemy starali sie o odszkodowanie, to mozemy byc pewni, ze w nastepnym roku w najlepszym przypadku zaplacimy tyle samo za ubezpieczenie (chociaz powinnismy zaplacic mniej). Nawet jesli posiadamy ochrone znizek!
W sumie to sie troche rozpisalem a czas mi sie powoli konczy, wiec:
Sa rozne 'myki' gdzie mozna 'pokombiniwac. W praktyce (wiem z autopsji) zadna firma ubezpieczeniowa tego nie sprawdza.
Gdzie trzymamy auto w nocy/dzien - dzien jest to przewaznie 'company car park' a w dzien 'publiczna ulica blisko domu' albo najlepiej - prywatny/osiedlowy parking z monitoringiem. Nie podajemy, ze mamy garaz jesli nie mamy - o to moga sie 'przypieprzyc'.
Jesli nasza zona/narzeczona/dziewczyna posiada prawo jazdy - dodajemy ja jako 2go kierowce. Jest jeden warunek - powinna posiadac prawo jazdy dluzej niz 5 lat i najlepiej rowniez brytyjskie. Troche to dziwne ale PRZEWAZNIE zmiejsza to ubezpieczenie. (mozna pokombinowac, wpisac 2go kierowce i pozniej bez drugiego kierowcy i porownac ceny)
Nie podajemy, ze mieszkamy w UK krocej niz 5 lat. Spokojnie mozemy napisac, ze jestesmy od 2010. Nie sprawdzaja.
Praca jaka wykonujemy - mozna podac warehouse menadzer, architekt itp itd. Nie wpisujemy warehouse lub flt driver. Tego tez nie sprawdzaja.
Zanizamy wartosc auta - powiedzmy, ze auto zostalo zakupione za 20tys funtow wpisujemy 15tys (jesli jednak wypadek bedzie z naszej winy i bedziemy starali sie o wyplate odszkodowania - bedzie mialo to wplyw na kwote; jesli nie z naszej winy - nie ma wplywu)
Ilosc przejechanych rocznie mil - nie podajemy ze 1000 czy 2000 bo to podejzane - ale 8000 wyglada spoko
Korzystamy z roznych 'wyszukiwarek'. Osobiscie polecam:
https://www.moneysupermarket.com/car-insurance/
Compare Cheap Car Insurance Quotes at GoCompare™
https://www.confused.com/car-insurance
https://www.comparethemarket.com/car-insurance/
Wypelniamy przynajmniej na 3 stronach, porownujemy i wybieramy najtansza. O czym nalezy wiedziec - przewaznie najtansze oferty, sa to ubezpieczenia z tzw. 'black box'. Co to oznacza - a nic innego, ze bedziemy musieli (znaczy ktos przyjedzie i to zrobi) zamontowac pod maska specjalne elktroniczne urzadzenie z gps ktore bedzie sprawdzalo jakim jestemy kierowca (przekraczanie predkosci, ilosc zrobionych mil, nawet takie rzeczy jak przyspieszanie i hamowanie). Osobiscie odradzam.
Excess i compulsory - Im wyzej ustawimy (proponuje na maxa 750-1000f. dla osob bez znizek). Nie chece mi sie za bardzo rozpisywac, ma to wplyw na odszkodowanie jesli wypadek/stluczka byla z naszej winy.
Jesli posiadamy pieniadze - zaplacic za rok z gory, mozna naprawde duzo zaoszczedzic.
To co tak na szybko mi sie przypomnialo. Jest raczej jeszcze troche opcji, jednak na ta chwile nie pamietam.
Wiem, ze pisales, ze nie chcesz kombinowac - ale uwierz na slowo, wymienilem te opcje ktore praktycznie sa nie do sprawdzenia. Naprawde juz wypelnialem kilka wnioskow o 'claim' (nie zebym byl tak zlym kierowca -
pomagalem znajomym

) ze wiem jak to wyglada i jak to jest sprawdzane.
Kazdy kierowca jest inny - co nalezy pamietac - nagiac troche rzeczywistosc tam gdzie mozna (no chyba, ze chce sie placic 1500/2000/2500 czy nawet wiecej miesiecznie).
Wiem, ze nie opisalem wszystkiego, wiec jesli masz jeszce jakies pytania - sluze pomoca. Jesli potrzebujesz pomocy w wypelnieniu formularza na wyszukiwarce/porownywarce - rowniez. W wolnej chwilii postaram sie pomoc.
pzdr
Sorry - zapomnialem - mega wazne info - kiedy wypelniamy formularze na porownywarkach - ODZNACZAMY ze chcemy byc kontaktowani w jakikolwiek sposob (tel., mail, message, post) w innym przypadku zostaniemy wrecz zalani masa polaczen, maili itp!