Polskim autem po Niemczech

• Autor wątku Autor wątku aniaboba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniaboba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie :) !
Mam wielkie zapytanie.Czy moge jezdzic polskim samochodem mojego ojca po terenie Niemiec(ojciec ma zameldowanie polskie).Ja mam zameldowanie niemieckie.Samochod jest tez na mnie ubezpieczony.
Prosze o pomoc :help:

[cytat:3uzsbjgm]
Wielu mających podwójne polsko-niemieckie obywatelstwo i mieszkających w Niemczech zastanawia się, czy nie byłoby taniej i korzystniej zarjestrować swój samochód w Polsce i jeździć po Niemczech z polskimi tablicami rejestracyjnymi. O ile takie rozwiązanie jest tańsze, to niesie jednak ze sobą problemy prawne, a w przypadku kontroli policyjnej przynieść może nieprzyjemne konsekwencje prawne i finansowe. Szczegóły na temat

Rejestracja samochodu w Polsce czy w Niemczech?

Wielu Polaków (lub osób z podwójnym polsko-niemieckim obywatelstwem) zamieszkałych oraz zameldowanych na terenie Niemiec posiada samochody zarejestrowane w Polsce. Rejestracja auta oraz utrzymanie samochodu (ubezpieczenie) w Polsce jest o wiele tańsze niż w Niemczech, gdzie poza wysokimi kosztami ubezpieczenia samochodu należy zapłacić jeszcze podatek (Kfz-Steuer, który w Polsce płaci się w paliwie) oraz samochód musi przejść badanie techniczne (TÜV). Z tych powodów wielu posiadających zameldowanie w Niemczech i w Polsce decyduje się zarejestrować samochód tam, gdzie taniej, czyli w Polsce.

O ile na pierwszy rzut oka wydaje się to słuszne i korzystniejsze, o tyle pamiętać należy również o prawnym aspekcie takiego przedsięwzięcia.
Skoro bowiem samochód zarejestrowany w Polsce używany jest przede wszystkim na drogach niemieckich trzeba by przyjrzeć się prawu niemieckiemu w tej kwestii.
Wielu bowiem jeżdżących samochodami na polskich tablicach rejestracyjnych przeżyło już kontrole policyjne, które nie zawsze kończyły się dla zainteresowanych pomyślnie.

Prawo o dopuszczeniu do ruchu pojazdów zagranicznych
Ponieważ rejestracja pojazdu w Polsce równoznaczna jest z dopuszczeniem auta do ruchu drogowego, zastosowanie ma tu niemieckie rozporządzenie o "międzynarodowej komunikacji samochodowej" (Verordnung über internationalen Kraftfahrzeugverkehr). Co prawda weszło ono w życie 1. stycznia 1935 roku, ale z późniejszymi zmianami jest do dzisiaj obowiązującym prawem niemieckim.
Paragraf 1. tego rozporządzenia stanowi, że do ruchu dopuszczane są tymczasowo (na okres do jednego roku) pojazdy wyposażone w międzynarodowe lub zagraniczne zaświadczenie o dopuszczeniu do ruchu za wyjątkiem przypadków, w których pojazd "przebywa regularnie" na terenie kraju.
Wyrok landowego sądu bawarskiego z 28.10.1958 roku stanowi dodatkowo, że miejsce "regularnego przebywania" to takie, z którego podejmowana jest jazda samochodem.
A zatem jeśli pojazd przebywa regularnie na terenie Niemiec i stąd wprowadzany jest on do ruchu drogowego, to miejscem jego regularnego przebywania są Niemcy, gdzie też musi być zarejestrowany i dopuszczony do ruchu.
A zatem jeśli miejscem regularnego przebywania pojazdu są Niemcy a pojazd zarejestrowany jest w Polsce, jest on według prawa niemieckiego traktowany jako niedopuszczony do ruchu.
A zatem poruszanie się takim pojazdem jest wykroczeniem przeciw prawu o ruchu drogowym, które mówi, że można poruszać się wyłącznie pojazdami dopuszczonymi do ruchu.
Usprawiedliwianie rejestracji w Polsce faktem, że właściciel posiada zameldowanie w Polsce jest tym samym niezasadne. Najważniejsze jest bowiem gdzie przebywa pojazd i skąd zostaje regularnie wprowadzany do ruchu w komunikacji drogowej.

Ubezpieczenie pojazdu
Pamiętać należy, że wszystkie firmy ubezpieczeniowe odmawiają ubezpieczenia pojazdu jeśli zarejestrowany jest on poza granicami kraju. Tak więc żaden polski ubezpieczyciel nie ubezpieczy auta zarejestrowanego w Niemczech ani żaden niemiecki takiego, który zarejestrowany jest w Polsce. Odpada zatem teoretyczna kombinacja: w Polsce zarejestrowany, ale w Niemczech ubezpieczony lub na odwrót. A miałoby to sens. Szczególnie w przypadkach kiedy dochodzi do szkód wypadkowych na terenie Niemiec pojazdu zarejestrowanego w Polsce. Bardzo często firmy ubezpieczeniowe robią problemy przy wypłacaniu szkód jeśli dowiodą (co nie jest takie trudne), że pojazd przebywał na stałe i poruszał się regularnie po drogach zagranicznych. Wtedy odmawiają one wypłacenia odszkodowania, gdyż ubezpieczający wykroczył przeciw warunkom umowy ubezpieczenia.
[/cytat:3uzsbjgm]

Diekuje ekspresowa odpowiedz :brawo:

Czy to znaczy ze,nie mam prawa pozyczyc od ojca auta na np.2 miesiace i poruszac sie "nim" po terenie Niemiec? :?: Auto jest ubezpieczone na ojca ,ale ja jestem w tym ubezpieczeniu tez ubezpieczona jako drugi kiierowca..
Dziekuje :)

Hej dzieki za reakcje :wink:
Ja mam polski paszport ,wyszlam zamaz przed dwoma miesiacami za niemca.Moje prawo jazdy jest wydane w polsce "unijne".Juz nie wiem dokladnie gdzie moje nazwisko stoi,mysle ze raczej w ubezpieczniu.Samochod jest zarejstrowany na ojca,jako wlasciciel i kierowca,a ja jako drugi kierowca.
Dzieki za odpowiedzi.... :)

[cytat:3t5f9fmn]
Podstawa prawna - § 31 Verordnung über die Zulassung von Personen zum Straßenverkehr und zur Änderung straßenverkehrsrechtlicher Vorschriften z 18 sierpnia 1998 r. dot. obywateli państw spoza UE i EOG, właściwy dla obywateli polskich.
Posiadacz zagranicznego prawa jazdy, obywatel państwa wymienionego w załączniku 11 (po zmianach przepisów również obywatel polski) powinien złożyć wniosek o wydanie prawa jazdy ważnego na odpowiednią kategorię pojazdów do właściwego urzędu komunikacyjnego. Na podstawie tego ustępu nie będą miały zastosowania wymienione w nim przepisy dotyczące konieczności badania lekarskiego, badania okulistycznego, testu na ostrość wzroku, szkolenia w celu ratowania życia i szkolenia w udzielaniu pierwszej pomocy, szkolenia (teoretycznego i jazdy) oraz nie bedą stosowane przepisy dotyczące obowiązku składania egzaminu kwalifikującego.
Ułatwienia te są jednak stosowane w zakresie ograniczonym:
1. jeżeli zakres uprawnień w zagranicznym prawie jazdy był ograniczony (np. do prowadzenia pojazdów z automatyczną skrzynią biegów, prawo jazdy było określone czasowo, itp.), to wydane prawo jazdy niemieckie będzie również zawierało takie ograniczenia.
2. do ubiegania się o prawo jazdy w myśl par. 31 nie są uprawnieni wszyscy obywatele polscy. Prawo to maja wyłącznie te osoby, dla których w dniu składania wniosku do dnia ustanowienia miejsca stałego pobytu w Republice Federalnej Niemiec nie minęło więcej niż trzy lata. Przebywający dłużej niż trzy lata zmuszeni są do ubiegania o prawo jazdy na zasadach ogólnych, tzn. również bez zwolnienia ze szkolenia.
3. na wydanym prawie jazdy urząd niemiecki odnotuje, że wydanie prawa jazdy nastąpiło na podstawie prawa jazdy, które nie zostało wystawione w kraju członkowskim Unii Europejskiej lub w innym kraju będącym członkiem Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
4. niemieckie prawo jazdy wręczone zostanie wyłącznie po zdeponowaniu dotychczas posiadanego (polskiego) prawa jazdy. Urząd niemiecki wystawiający prawo jazdy odeśle przyjęte do depozytu prawo jazdy do urzędu, który je wystawił, za pośrednictwem urzędu federalnego ds. ruchu samochodowego. Dotyczy to jednak tylko przypadku, jeżeli z danym krajem obowiazuje odpowiednia umowa. W przypadku Polski takiej umowy nie ma, dlatego prawo jazdy powinno być zatrzymane w depozycie przez urząd niemiecki. Jego zwrot może nastąpić tylko po oddaniu wydanego na jego podstawie niemieckiego prawa jazdy. W uzasadnionych przypadkach urząd niemiecki może odstąpić od zabrania prawa jazdy do depozytu lub odesłania go do zagranicznego urzędu.
5. generalną zasadą jest, iż w ramach uprawnień do sprawdzania prawdziwości oświadczenia wnioskodawcy o ważnosci prawa jazdy, urząd niemiecki sprawdza w Polsce prawdziwość polskich dokumentów (dane personalne, zakres uprawnień, czy dokument nie jest kradziony, itp.). Ze sprawdzenia wyłączone będą nowo wydawane w Polsce prawa jazdy(w postaci podobnej do karty kredytowej). Na cele procedury zainteresowany powinien przedstawić poświadczenie prawdziwości prawa jazdy, wystawione przez polski urząd komunikacji, który to prawo jazdy wydał, na specjalnym, dwujęzycznym formularzu, a następnie potwierdzonego przez właściwy z tytułu miejsca zamieszkania osoby zainteresowanej, polski urząd konsularny.
[/cytat:3t5f9fmn]

Jesteś 2 miesiące w Niemczech czy wymieniłaś dowód osobisty i paszport prawo jazdy w Polsce na nowe nazwisko. Na ile dostałaś wizę do paszportu polskiego .Czy wydział emigracyjny dał ci skierowanie na kurs języka niemieckiego bezpłatny. Czy jesteś zameldowana w arbeicamcie itd.:

[cytat:88fiqgfk]
Prawo niemieckie nakłada na cudzoziemca obowiązek posiadania międzynarodowego prawa jazdy albo prawa jazdy wystawionego przez władze kraju, skąd pochodzi. Polskim prawem jazdy wolno posługiwać się w Niemczech w ciągu pierwszych 6 miesięcy pobytu. Osoby, które uzyskały prawo do pobytu dłuższego niż 6 miesięcy, powinny uzyskać niemieckie prawo jazdy. Formalności są bardzo proste – wymianę polskiego prawa jazdy na niemieckie można dokonać pod warunkiem, że wniosek w tej sprawie zostanie złożony w okresie nie dłuższym niż 3 lata od uzyskania prawa pobytu w RFN. Szczegółowych informacji o trybie wymiany udzielają właściwe urzędy administracji terenowej w Polsce i polskie urzędy konsularne w Niemczech. Zaleca się dokonanie przed wyjazdem z Polski wymiany starego prawa jazdy na nowy dokument, co skraca procedurę wymiany.
[/cytat:88fiqgfk]

Duzo bylo juz powiedziane na temnat rejestrowania aut ale ja nadal szukam odpowiedzi dokladnie w moim przpadku.Jezeli ktos moze mi pomoc bylabym wdzieczna.
A wiec mam dwa adresy zameldowania ale nie mam obywatelstwa niemieckiego raz w miesiacu jade do Polski-prawa jazdy mam niemieckie-slyszalam cos o prawa jazdy miedzynarodowych-czy one moglby w czyms pomoc?
Czy w moim przypadku jak np.zmienilabym prawa jazdy na polskie i wtedy byloby wysztko po polsku tylko ten adres w Niemczech bez obywatelstwa czy wtedy moglabym jezdzic autem na polskich tablicach?
a moze jakbym do auta dopisala brata z Polski czy to byloby rozwiazanie?
z gory dziekuje za pomoc

[cytat:1q4mlo1y]
ile na pierwszy rzut oka wydaje się to słuszne i korzystniejsze, o tyle pamiętać należy również o prawnym aspekcie takiego przedsięwzięcia.
Skoro bowiem samochód zarejestrowany w Polsce używany jest przede wszystkim na drogach niemieckich trzeba by przyjrzeć się prawu niemieckiemu w tej kwestii.
Wielu bowiem jeżdżących samochodami na polskich tablicach rejestracyjnych przeżyło już kontrole policyjne, które nie zawsze kończyły się dla zainteresowanych pomyślnie.

Prawo o dopuszczeniu do ruchu pojazdów zagranicznych
Ponieważ rejestracja pojazdu w Polsce równoznaczna jest z dopuszczeniem auta do ruchu drogowego, zastosowanie ma tu niemieckie rozporządzenie o "międzynarodowej komunikacji samochodowej" (Verordnung über internationalen Kraftfahrzeugverkehr). Co prawda weszło ono w życie 1. stycznia 1935 roku, ale z późniejszymi zmianami jest do dzisiaj obowiązującym prawem niemieckim.
Paragraf 1. tego rozporządzenia stanowi, że do ruchu dopuszczane są tymczasowo (na okres do jednego roku) pojazdy wyposażone w międzynarodowe lub zagraniczne zaświadczenie o dopuszczeniu do ruchu za wyjątkiem przypadków, w których pojazd "przebywa regularnie" na terenie kraju.
Wyrok landowego sądu bawarskiego z 28.10.1958 roku stanowi dodatkowo, że miejsce "regularnego przebywania" to takie, z którego podejmowana jest jazda samochodem.
A zatem jeśli pojazd przebywa regularnie na terenie Niemiec i stąd wprowadzany jest on do ruchu drogowego, to miejscem jego regularnego przebywania są Niemcy, gdzie też musi być zarejestrowany i dopuszczony do ruchu.
A zatem jeśli miejscem regularnego przebywania pojazdu są Niemcy a pojazd zarejestrowany jest w Polsce, jest on według prawa niemieckiego traktowany jako niedopuszczony do ruchu.
A zatem poruszanie się takim pojazdem jest wykroczeniem przeciw prawu o ruchu drogowym, które mówi, że można poruszać się wyłącznie pojazdami dopuszczonymi do ruchu.
Usprawiedliwianie rejestracji w Polsce faktem, że właściciel posiada zameldowanie w Polsce jest tym samym niezasadne. Najważniejsze jest bowiem gdzie przebywa pojazd i skąd zostaje regularnie wprowadzany do ruchu w komunikacji drogowej.
[/cytat:1q4mlo1y]
Z tego co piszesz masz meldunek w Niemczech i posiadasz Niemieckie prawo jazdy
jesteś tam zameldowana więc podlegasz niemieckiemu prawu.
To samo mają Polacy w Anglii zakaz jazdy na Polskich tablicach lub mandat i parking.
[cytat:1q4mlo1y]
# Konwencja o ruchu drogowym, protokół w sprawie znaków i sygnałów drogowych oraz Akt Końcowy, podpisane w Genewie dnia 19 września 1949 r.(Dz. U. z dnia 29 września 1959 r.)
Fragment ustawy "Prawo o ruchu drogowym":
Art. 94.
1. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu.
2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą może otrzymać prawo jazdy odpowiedniej kategorii po oddaniu zagranicznego dokumentu organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego i przedstawienie uwierzytelnionego tłumaczenia zagranicznego dokumentu.
3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.
4. Minister właściwy do spraw transportu może określić, w drodze rozporządzenia, w stosunku do obywateli niektórych państw, ze względu na zasadę wzajemności, warunki wydawania praw jazdy odmienne niż te, które przewiduje ust. 2.
[/cytat:1q4mlo1y]

Przepraszam ale jeszcze mam pytania,
czyli pierwszym punktem jest zameldowanie ,ale kto udowodni mi ,ze wiecej przebywam w Niemczech tym bardziej ,ze czesto faktycznie jade do Polski mam wiekowych chorych rodzicw,czyli nie ma wyjscia z sytuacji nawet jak dopisze do wlasnoci auta brata?
mowi,sie tez o dodpuszeniu auta do ruchu -nie moge zrobic TÜV tutaj na polskim aucie?

Czemu masz niemieckie prawo jazdy????????
Polski dowód osobisty i Polskie prawo jazdy ok.
A co do meldunku to podczas kontroli policyjnej nie problem stwierdzić że mieszkasz w Niemczech komputer wszystko potrafi.
Możesz jeździć aż ci zwrócą uwagę 1 raz to nie problem dużo Polaków jeździ w Niemczech na Polskich tablicach gorzej jak dojdzie do wypadku nie załamuj się .
[cytat:91bl0pgs]
Prawo jazdy
Obcokrajowiec chcący jeździć w Polsce samochodem - a posiadający kartę czasowego pobytu lub zezwolenie na osiedlenie się - może znaleźć się w dwóch sytuacjach:
1. Może oddać swoje zagraniczne prawo jazdy w wydziale komunikacji i - za stosowną opłatą - otrzymać polskie
2. Może być zmuszony - przed otrzymaniem polskiego prawa jazdy - do zdania egzaminu.
Wszystko to zależy od tego, w jakim państwie prawo jazdy zostało wydane. Najlepiej jest zadzwonić do najbliższego wydziału komunikacji i dowiedzieć się, czy prawo jazdy z interesującego nas państwa jest w Polsce uznawane. Ponieważ niektórym może być trudno zdać egzamin bez znajomości polskiego, dobrze jest zainteresować się problemem odpowiednio wcześnie i ewentualnie otrzymać międzynarodowe prawo jazdy w swoim kraju, przed przyjazdem do Polski.
Akty prawne, które są ważne:
# Ustawa z 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym
# Rozporządzenie Ministerstwa Infrastruktury z dnia 14 grudnia 2001 r.w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami (Dz. U. Nr 150, poz. 1680) - tu znajsuje się wspomniana wyżej lista państw oraz lista dokumentów, jakie należy złożyć w celu wymiany prawa jazdy na polskie
# Konwencja o ruchu drogowym, protokół w sprawie znaków i sygnałów drogowych oraz Akt Końcowy, podpisane w Genewie dnia 19 września 1949 r.(Dz. U. z dnia 29 września 1959 r.)
Fragment ustawy "Prawo o ruchu drogowym":
Art. 94.
1. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu.
2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą może otrzymać prawo jazdy odpowiedniej kategorii po oddaniu zagranicznego dokumentu organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego i przedstawienie uwierzytelnionego tłumaczenia zagranicznego dokumentu.
3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.
4. Minister właściwy do spraw transportu może określić, w drodze rozporządzenia, w stosunku do obywateli niektórych państw, ze względu na zasadę wzajemności, warunki wydawania praw jazdy odmienne niż te, które przewiduje ust. 2.
[/cytat:91bl0pgs]

[cytat:4bsuffut]
Witam, miałem ostatnio taką systuację. Zatrzymuję do kontroli pojazd, którego kierującym jest znany mi skądinąd gość notorycznie jeżdżący nie posiadając uprawnień. I coż oto sie dzieje, facio przedstawia mi prawo jazdy, kat.B i cos tam jeszcze, ale jakie jest moje zdziwienie, gdyz prawko jest angielskie. Sprawdzam gościa, nie ma zakazu, nie ma też śladu po uprawnieniach. A ten mi na to, że i owszem zdał egzaminy, uprawnienia posiada, ale nie jest w stanie mi ich okazać, gdyz jak twierdzi zostały w Wydziale komunikacji naszego pieknego miasta, skąd przybyły z Anglii, gdzie jak to określił facio wymienił se polskie prawko na angielskie, gdyż ponoc tam tak mozna (bez zdawania egzaminów). a zrobił to ponieważ władze angielskie wymagaja do założenia działalności drugiego dokumentu ze zdjęciem (jeden to paszport). I co wy na to szanowne koleżanki i koledzy. Ja gościa sprawdziłem i tyle, pojechał sobie dalej. Nadmieniam, że kontrola trwała około 35 minut. Aha przedstawił mi jeszcze pisemko opieczętowane "ważnymi" pieczęciami "ważnych" ludzi - urzędowe z Wydziału komunikacji, w którym to dowiaduję się ,że ustała przyczyna zatrzymania uprawnień, gdyz delikwent zdał stosowne egzaminy i z natychmiastowym rygorem wykonalności takowe uprawnienia są mu przywrócone. A prawko stracił za przekroczona liczbe punktów. Prosze określcie sie co do tego tematu. Dziekuje.
[/cytat:4bsuffut]

Dziekuje za tak szybka odpowiedz ale chcialbym uzyskac jeszcze pomoc w moich konkretych pytaniach
czy byloby wyjsciem z sytuacji jak-
1.dopisalbym brata do wlasnosci auta
2.zrobilabym TÜV w Niemczech na polskim aucie
3.powrot do polskich prawa jazd
czy jedno z tych pytan da rozwiazanie?
Dlaczego mam niemieckie prawa jazdy? bo przed wstapieniem Polski do UNI bylo to wymagane,przeciez nawet teraz jest to wymagane prawda?
przepraszam za tyle pytan

Na jakiej podstawie przebywasz w niemczech tyle czasu???????
czy Polskie prawo jazdy wymieniałaś w Niemczech.?????????

Zastanawiam sie czy zdolasz odpowiedziec mi na moje pytania?
1.dopisalbym brata do wlasnosci auta
2.zrobilabym TÜV w Niemczech na polskim aucie
3.powrot do polskich prawa jazd
4.a moze wystarczy zaplacic Kfz-Steuer?
czy wogole mozna to zrobic i czy rozwiazaloby ta sytuacje ?
jestem zamezna od 6lat z Niemcem,tak polskie prawa jazdy wymienilam w Niemczech w czerwcu 2003roku
pozdrawiam

[cytat:2c6i6c6l]
jestem zamezna od 6lat z Niemcem,tak polskie prawa jazdy wymienilam w Niemczech w czerwcu 2003roku
[/cytat:2c6i6c6l]
Trzeba było tak od razu a tak namieszałaś.
1.Powinaś być wymeldowana z Polski.
2.Samochód może być zarejestrowany na męża Niemca.
3.Czy zmieniłaś już nazwisko w Polskich papierach.
4.Powinaś być zarejestrowana w niemczech w arbeicamcie jeżeli nie pracójesz lub nie będziesz pracować.
5. Podlegasz prawu tego kraju gdzie mieszkasz .
6. Po co ci kombinować jak masz wize bitą do paszportu.
7.Skoro wzięłaś ślub z niemcem to masz inne nazwisko jak w Polskim dowodzie rejestracyjnym samochodu więc możesz jeżdzić jako pożyczonym.Poczytaj linka tam są ciekawe opisy.Jak by co pytaj
http://www.sozpol.eu/

Oj Mario jednak nie dostalam odpowiedzi na swoje pytania-decydujesz za mnie czy mam sie wymeldowac czy zmienic nazwisko.Kazdy ma jakas sytuacje ,z ktorej albo nie chce albo nie moze zrezygnowac np.mieszkanie ale trudno dziekuje za poswiecony mi czas...
powodzenia pa

Nic za ciebie nie decydowałem.
Wymeldowanie z Polski jest potrzebne w wypadku gdy nie pracujesz a pobierasz jakieś pieniądze z arbeicamtu lub socjalu. Gdy dojdą że ktoś ma 2 meldunki wtedy zwraca
pieniądze jakie otrzymał w tym czasie . Gdy pracujesz jest wszystko ok.
Ale jak przechodzisz na garnuszek państwa wtedy trzeba uważać ponieważ to sprawdzają Zmiana nazwiska to nic złego.
czego ci nie życzę.
http://forumprawne.org/o,55572.html
[cytat:q486n718]Czy ktos wie cos na temat polskich tablic rejestracyjnych a zameldowaniem w Niemczech?Policja w kolonii zatrzymuje wszystkie tablice i dowody rejestracyjne polakom zameldowanym w Niemczech.Czy maja takie prawo skoro samochod jest sprawny technicznie i ubezpieczony?[/cytat:q486n718]

Jeżeli Cię złapią płacisz mandat

Naprawde nie rozumiemy sie-przykro mi bardzo-wszedles na temat pracy co wogole nie pytalam.A na moje pytania chyba nie potrafisz odpowiedziec-Zegnam

Powrót