pominięcie praw strony postępowania

• Autor wątku Autor wątku mundurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mundurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
jestem stroną postepowania administracyjnego w sprawie przydziału dofinansowania do budomy domu jednorodzinnego. Jestem pracownikiem służb mundurowych. Jestem właścicielem mieszkania i odmówiono mi takiej pomocy. od decyzji Komendanta Powiatowego odwołałem się do Komendanta Wojewódzkiego, który uchylił decyzję Kom.Pow. i skierował ją do ponownego rozpatrzenia. Od czasu uchylenia tej decyzji mineły trzy miesięce. Po tym czasie otrzymałem ponowną decyzję o odmowie przydzielenia mi tego świadczenia. Przez te trzy miesiące nie poinformowano mnie o ponownym prowadzeniu postępowania przez moją jednostkę, nie poinformowano mnie o możliwości zapoznania się z postepowaniem czy też złożenia wniosków dowodowych. od tej decyzji ponownie się odwołałem. Jednostka nadrzędna utrzymała w mocy decyzję i pouczony zostałem o możliwości złożenia odwołania do Sądu Administracyjnego. Czy w takim przypadku gdy w trakcie trwania postępowania nie poinformowano mnie o moich uprawnieniach jak tez nie informowano o toku postepowania decyzja ta może w sądzie być uchylona i czy z tego powodu może mi zostać przyznana pomoc finansowa o którą się starałem?

Z jakiego powodu została uchylona pierwsza decyzja?

Po uchyleniu decyzji organ I instancji nie miał obowiązku informowania Pana o prowadzeniu postępowania, gdyż wynikało to z samego faktu uchylenia decyzji.

pierwsza decyzja została uchylona w całości i przekazano sprawę do ponownego rozpatrzenia. na wstępie tej decyzji określono iż wydano ją na podstawie art.104 oraz 138 par.2 kpa oraz inne art.związane z moją ustawą oraz odpowiednimi rozporządzeniami. jeżeli organ nie mial obowiązku mnie informować o prowadzeniu postępowania to czy musiał mnie informować o jakimś przedłużeniu terminu, bo od wydania decyzji uchylającej decyzje do wydania kolejnej mineły trzy miesiące, nie poinformowano mnie o możliwości zapoznania się z postępowaniem przed jego zakoczeniem i składania wniosków dowodowych

Postępowanie wyjaśniające może trwać maksymalnie miesiąc, a w przypadku sprawy szczególnie skomplikowanej - dwa miesiące. W drugim przypadku organ musi o tym poinformować. Jeśli po miesiącu nie wyda decyzji, lub nie dopełni obowiązku poinformowania strony o konieczności przedłużenia postępowania, to należy złożyć zażalenie na bezczynność do organu wyższego stopnia.

jeżeli nie złożyłem zażalenia do wyższego organu, to czy teraz nie można już nic zrobić aby doprowadzić do ucgylenia decyzji

Nie napisał Pan z jakiego powodu została uchylona pierwsza decyzja. Powinien pan to znaleźć w uzasadnieniu decyzji organu II stopnia. Może tutaj uda się znaleźć jakiś powód do uchylenia decyzji...

Powrót