Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dziekuje ci bardzo za informacje z nieba mi spadlas z takimi informacjami!!! a jakbym mogla jeszcze spytac czy jezeli pracuje na umowe zlecenia dorywczo poniewaz studiuje jeszcze to wszystko tak samo robie? bo pracujac tak zarabiam szczerze mowic roznie, srednio wychodzi mi ok 600zl ale to jest na tej zasadzie ze jeden miesiac mam 400, a jeden 800, a jeszcze inny 570.

Ostatnia edycja:
elwi198 napisał:
dziekuje ci bardzo za informacje z nieba mi spadlas z takimi informacjami!!! a jakbym mogla jeszcze spytac czy jezeli pracuje na umowe zlecenia dorywczo poniewaz studiuje jeszcze to wszystko tak samo robie? bo pracujac tak zarabiam szczerze mowic roznie, srednio wychodzi mi ok 600zl ale to jest na tej zasadzie ze jeden miesiac mam 400, a jeden 800, a jeszcze inny 570.
tak, wszystko to samo do dodatku mieszkaniowego:), właśnie dla tego, że dochody mogą być rożne w różnych miesiącach, to się ten dochód sredni liczy (tak jak wyżej pisałam), a skoro masz tak różne dochody to może warto spróbować z tym zasiłkiem z mopsu (nie mam pojęcia za jaki okres tam dochody przedstawiasz, więc warto się dowiedzieć)
dziś jeszcze się dowiedziałam, że nawet jak komuś dochód przekracza to nalezy się dziecku z mops dofinansowanie na ciepły posiłek-w roku szkolnym to są obiady (np. w szkołach-nie wiem jak z maluchami, czy tez w szkołach czy nie, bo jeszcze nas to nie dotyczy) a w okresie wakacji tj. zasiłek celowy z mops po 70 zł. na dziecko.tylko pamiętaj albo mops albo fundusz postpenitencjarny (ja bym najpierw fundusz wykorzystała).
Aha i z tym mopsem spiesz się, bo tam wszystko przyznają od miesiąca złożenia wniosku,tylko dodatek mieszkaniowy od następnego po złożeniu wniosku, więc jak złożysz w czerwcu, to dostaniesz wyrównanie od czerwca a dodatek mieszkaniowy od lipca! Powodzenia!

Ostatnia edycja:
dziekuje za info, policzylam sobie to wsystko i wychodzi mi ze nasz sredni dochod to ok 350zl, oczywiscie bez dochodu meza, czyli moze bym sie zalapala na ten dod mieszkaniowy. Tylko jest jeszcze jedna kwestia ja zaczelam prace w kwietniu wiec wyplate mialam dwa razy, to mam czekac na trzecia zeby wykazac z ostatnich 3 mies. ?

wlasnie przeczytalam ze jednym z warunkow otrzymania dodatku mieszkaniowego jest:
-- Normatywna powierzchnia użytkowa lokalu nie może przekraczać dla:
1 osoby – 35 m2 (+ 30% tj. 45,50 m2)
2 osób – 40 m2 (+ 30% tj. 52 m2)
3 osób – 45 m2 (+30% tj. 58,50 m2)
4 osób – 55 m2 (+ 30% tj. 71,50 m2)
5 osób – 65 m2 (+ 30% tj. 84,50 m2)
6 osób – 70 m2 (+30% tj. 91 m2)
a na każdą następną osobę zwiększa się o 5 m2.

wiec chyba niestety nie skorzystam:( nasze mieszkanie ma 68m)

elwi198 napisał:
wlasnie przeczytalam ze jednym z warunkow otrzymania dodatku mieszkaniowego jest:
-- Normatywna powierzchnia użytkowa lokalu nie może przekraczać dla:
1 osoby – 35 m2 (+ 30% tj. 45,50 m2)
2 osób – 40 m2 (+ 30% tj. 52 m2)
3 osób – 45 m2 (+30% tj. 58,50 m2)
4 osób – 55 m2 (+ 30% tj. 71,50 m2)
5 osób – 65 m2 (+ 30% tj. 84,50 m2)
6 osób – 70 m2 (+30% tj. 91 m2)
a na każdą następną osobę zwiększa się o 5 m2.

wiec chyba niestety nie skorzystam:( nasze mieszkanie ma 68m)
a może ktoś jeszcze oprócz ciebie i dziecka jest zameldowany/mieszka z Wami???

elwi198 napisał:
dziekuje za info, policzylam sobie to wsystko i wychodzi mi ze nasz sredni dochod to ok 350zl, oczywiscie bez dochodu meza, czyli moze bym sie zalapala na ten dod mieszkaniowy. Tylko jest jeszcze jedna kwestia ja zaczelam prace w kwietniu wiec wyplate mialam dwa razy, to mam czekac na trzecia zeby wykazac z ostatnich 3 mies. ?

351 zł. to Ci nie może do świadzceń pieniężnych z mops przekroczyć (np. zasiłki stałe, okresowe, celowe itd.), do dodatku mieszkaniowego jest coś ok.900 na osobę. I nie-na nic nie czekasz- bierzesz kwitki za to co faktycznie otrzymałaś, nic więcej.

juz wiem-do zasiłków celowych, stałych i okresowych z mopsu bierzemy pod uwagę dochód za miesiąc poprzedni (tj. np w czerwcu składamy wniosek więc dochód za maj) i wtedy nie może dochód przekroczyć 351zł/osobę. Aha i taki zasiłek jest przyznawany tylko na jeden miesiąc, więc co miesiąc trzeba/można się o niego starać. i pamiętaj albo FUNDUSZ POSTPENITENCJARNY albo MOPS. Trzeba to sobie przekalkulować:)

Mamo synka, czyli jeśli z MOPS-u pobiera się zasiłek wychowawczy i rodzinne to o pomoc z funduszu nie można się starać?

Samiraa napisał:
Mamo synka, czyli jeśli z MOPS-u pobiera się zasiłek wychowawczy i rodzinne to o pomoc z funduszu nie można się starać?

oczywiście, że można-ja sie utrzymuję tylko ze świadczeń pielęgnacyjnych i rodzinnych na dziecko niepełnosprawne z mops i takie świadczenia moga być (więc wychowawcze na pewno też). Wybór pomiędzy mopsem a funduszem dotyczy tylko zasiłków stałych, celowych, okresowych (czyli wszystkich tych, do których otrzymania niezbędny jest wywiad środowiskowy:)
aha, przy ubieganiu się o pomoc z funduszu należy zabrać wszystkie decyje dot. w.w.

Ostatnia edycja:
no wlasnie jestesmy zameldowani tylko ja z mezem i corcia, musialabym kogos jeszcze wcisnac ale to moga nie uwierzyc wystarczyloby ze zrobili wywiad srodowisk. i sasiedzi by sie wypaplali pewnie ale o fundusz bede sie starac

elwi198 napisał:
no wlasnie jestesmy zameldowani tylko ja z mezem i corcia, musialabym kogos jeszcze wcisnac ale to moga nie uwierzyc wystarczyloby ze zrobili wywiad srodowisk. i sasiedzi by sie wypaplali pewnie ale o fundusz bede sie starac

:( kurcze, najlepiej to nic nie mieć:( a i tak nie wiele byś pewnie dostała:( mimo wszystko życze powodzenia:)

jeszcze nigdy nie słyszałam ( a z dodatku korzystam dość długo,bo próg dochodowy jest wysoki, a właściwie to moja mama korzysta) aby do dodatku mieszkaniowego był robiony wywiad srodowiskowy. W moim mieście tylko przy każdym jednym wniosku wzywają kogoś z członków rodziny wykazanych we wniosku w celu uzupełnienia(czyli powiedzenia wszystkiego co jest napisane:) a po takiej rozmowie przychodzi tylko decyzja... i tak co pół roku:)

Witam, chciałabym dowiedzieć czy to prawda, ze zaklad karny musi uzupełnić osadzonemu kase żelazną w momencie wyjscia na kwote 3.600, jezeli wiezien w odpowiednim momencie napisze pismo o takie pieniadze uzyska je w momencie wyjscia od zakladu karnego. cos nie chce mi sie wierzyc dlatego warto zapytac. dodatkowo chcialam sie zapytac jakimi artykulami powinnismy sie posluzyc w momencie wyjscia mojego faceta aby uzyskal z mopsu itp pieniadze dla bylych więźniów. slyszalam ze mozna nawt wyciagnac do 1200zl na 6miesiecy. prosze podpowiedzicie :)

witam, moj ojciec ma sie stawic w wiezieniu. Jest po rozwodzie. Co bedzie z mieszkaniem? Kto bedzie je opłacał? Jesli wyjdzie po 10 miesiacach (taka ma kare) mieszkanie nie przepadnie? Chcemy rowniez uniknac odsetek za ewentualne nieplacenie. Czyja bedemusiala placic jako corka za to mieszkanie?

Jesli napisalam to nie tu gdzie trzeba to przepraszam.
Pozdrawiam

Witam serdecznie ,
Mam pytanie dotyczące pieniędzy dla osadzonego w Areszcie Śledczym w Tarnowskich Górach ,jakie są dane do przelewu na konto Banku na które mogę dokonać transakcji
dla tymczasowo osadzonego ?
Chciałabym wpłacić osadzonemu gotówkę ale nie mam pojęcia na jakie konto:(
Z góry Dziękuję za info :)

anowi1 napisał:
Witam serdecznie ,
Mam pytanie dotyczące pieniędzy dla osadzonego w Areszcie Śledczym w Tarnowskich Górach ,jakie są dane do przelewu na konto Banku na które mogę dokonać transakcji
dla tymczasowo osadzonego ?
Chciałabym wpłacić osadzonemu gotówkę ale nie mam pojęcia na jakie konto:(
Z góry Dziękuję za info :)

Konto depozytowe
Wpłat na konto depozytowe osadzonego można dokonywać za pomocą przekazu pocztowego wg wzoru:
Wpłacający: [imię i nazwisko]
NBP O/O KATOWICE
Opolska 17a
42-600 Tarnowskie Góry
[numer konta usunięto, proszę podać źródło cytatu]
Dla: [imię i nazwisko], s. [imię ojca osadzonego]:

http://www.sw.gov.pl/pl/okregowy-in...nnej-katowice/areszt-sledczy-tarnowskie-gory/

Ostatnia edycja:
witam. mam pytanie prosze o pomoc Mąż przebywa obecnie w AŚ czy mi i MOjej corce przysluguje jakas zapomoga MOPS. Zaznacze ze mieszkam u rodzicow i tam jestem zameldowana, mąż jest zameldowany jest gdzie indziej?? czy cos mi sie nalezy?? prosze o szybka odpowiedz

barbara89 napisał:
witam. mam pytanie prosze o pomoc Mąż przebywa obecnie w AŚ czy mi i MOjej corce przysluguje jakas zapomoga MOPS.

Ale za co ma się należeć? Masz dostać pieniądze za to, że Twój mąż odbywa karę pozbawienia wolności??

forg napisał:
Ale za co ma się należeć? Masz dostać pieniądze za to, że Twój mąż odbywa karę pozbawienia wolności??

dlatego pytam od tego jest chyba to forum od zadawania pytan. a jezeli nie mam z czego zyc bo rodzice nie beda mnie utrzymywac a pracy nie moge podjac bo mam 2letnie dziecko i nie ma sie nim kto zajac

Powrót