Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
swoich dochodow mam 0zl to 327zl dostaje wlasnie z M.O.P.S prosilam o pomoc finansowa na splate gazu i zakup grzejnika niestety pracownik socjalny odmawia mi takiej pomocy mowiac ze nie maja na to pieniedzy.Jutro moze przejde sie do jakiegos kuratora w sadzie moze mi tam ktos pomoze.Tylko plakac mi sie chce.Pijaki to dostaja pomoc a matki z dziecmi nie

nie maja prawa ci odmowić uwiez wiem co piszę bo korzystalam i mam calą mase kolezanek ktore sa w takiej sytuacji....sama teraz mam cięzką sytuację i tez sie staram o pomoc,bo muszę wiem co to znaczy zastanawiać sie co bedzie jutro i co dac dziecku jesc,dlatego nie daj sie zbyc.bo kazdemu tak robia powinni ci dac zasiłek okresowy on w tej chwili wynosi ok.600 zł,plus celowki na prad gaz i zakup potrzebnych rzeczy,oprócz tego po 400 zł na zakup odziezy 2 razy w roku.nie każdy o tym wie ale takie są przepisy,i mają na to.tylko mówią ze nie ma środkow.

nemeziss napisał:
nie maja prawa ci odmowić uwiez wiem co piszę bo korzystalam i mam calą mase kolezanek ktore sa w takiej sytuacji....sama teraz mam cięzką sytuację i tez sie staram o pomoc,bo muszę wiem co to znaczy zastanawiać sie co bedzie jutro i co dac dziecku jesc,dlatego nie daj sie zbyc.bo kazdemu tak robia powinni ci dac zasiłek okresowy on w tej chwili wynosi ok.600 zł,plus celowki na prad gaz i zakup potrzebnych rzeczy,oprócz tego po 400 zł na zakup odziezy 2 razy w roku.nie każdy o tym wie ale takie są przepisy,i mają na to.tylko mówią ze nie ma środkow.

Widocznie maja prawo mi odmowic na listopad i grudzien dostane 351okresowki i 120 celowki na dozywianie.M.O.P.S w Lodzi nie ma pieniedzy i nic ich nie obchodzi .Jesli chodzi o pomoc finansowa na odziez to wogole mozna zapomniec na grzejnik nie chca mi dac bo nie maja .Absurd .Lepiej dac alkoholikom na ich chorobe jak matce z dzieckiem .Nie mam do nich sily i cierpliwosci:mad:

Jowita, czy prośby o zasiłek celowy składałaś na piśmie, czy ustnie?

czy ktos orientuje sie,czy mozna w zk (typu polotwartego)odrobic koszty sadowe jezeli rodzina nie jest w stanie ich zaplacic a osadzonemu zostala odcieta renta przez osadzenie w zk(nie bedzie uczeszczal do szkoly co jest podstwa renty)? jezeli tak gdzie nalezy zlozyc prosbe o taka forme zaplaty kosztow sadowych?

1)Może prosić o umieszczenie w ZK gdzie będzie kontnuować naukę wówczas przywrócą rentę...(złożyć wniosek w ZK)
2) próbowaliście pisać o zwolnienie z kosztów sądowych ze względu na to że przebywa w ZK...Jeśli nie to wszystko kierujecie do sądu w którym orzeczono koszty....

dobrze,dziekuje bardzo.jest w takim zakladzie ale moze dopiero sie uczyc po 1/4 karze. nie ma takiej mozliwosci odpracowania kosztow w zk?

Wiesz tego to nie wiem -ale prace społeczne są na pewno nawet na terenie ZK więc chyba można taka prośbę złożyć, ale myślę że pewniejsza jest droga złożenia wniosku o zwolnienie z kosztów

Fefka napisał:
czy ktos orientuje sie,czy mozna w zk (typu polotwartego)odrobic koszty sadowe jezeli rodzina nie jest w stanie ich zaplacic a osadzonemu zostala odcieta renta przez osadzenie w zk(nie bedzie uczeszczal do szkoly co jest podstwa renty)? jezeli tak gdzie nalezy zlozyc prosbe o taka forme zaplaty kosztow sadowych?

odrobić koszty sądowe na półotworku? jeśli pracuje może napisać prośbę do dyrekcji o przekazywanie części środków na pokrycie kosztów:what:

Witam wszystkich ja jak i wiekszośćc osob tutaj tez mam problemy finansowe ale chce podzielic sie z wami co i jak zalatwialam zeby dostac pomoc z MOPS-u(wszystko co tu opisuje kierowane jest moja sytuacja rodzinna a przeciez kazda z nas ma inna ale mam nadzieje ze pomoze to w lepszej organizacji przy zalatwianiu tego wszystkiego)

Zaczne od ZASILEK RODZINNY

Zgodnie z rozporządzeniem od 1 listopada 2009 r. kwota zasiłku rodzinnego będzie wynosić miesięcznie:
- 68 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 lat (obecnie 48 zł),
- 91 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 lat (obecnie 64 zł),
- 98 zł na dziecko powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 lat (obecnie 68 zł).

potrzebne dokumenty:
-wniosek o ustalenie prawa do zasilku rodzinnego oraz do dodatkow(czyli idziemy do urzedu miasta albo do mops w swoim miescie i pobieramy dokumenty ktore mozemy wypelnic na miejscu lub w domu)
-zaswiadczenie o zarobkach(czyli idziemy do urzedu skarbowego i wyciagamy dochod za poprzedni rok trzeba tez wyciagnac dochody meza bo tez sa potrzebne)
-dowody osobiste(najlepiej zrobic ksero albo po prostu wziasc swoj i meza i na miejscu przy skladaniu dokumetow zrobia ksero)
-skrocony akt urodzenia dziecka(nie wszedzie przyjmują kopie wiec lepiej zabrac ze sobo orginal)
Gdy juz wszystkie papierki mamy mozemy spokojnie wybrac sie po RODZINNE.W urzedzie miasta albo w mopsie maja 14 dni na rozpatrzenie naszych dokumetow i powinni przyslac decyzje poczta ale jak ktos chce moze chodzic i sie dowiadywac u nich.Gdy juz dostaniemy decyzje a jest przyznawana na rok odbieramy pieniazki na poczcie przez listonosza lub przesylaja nam na konto (jak je mamy i trzeba dolaczyc do dokumetow nr konta bankowego)
I TO BY BYLO TYLE Z RODZINNYM(jesli macie pytania wzwiazku z dodatkami rodzinnymi,samotnego wychowywania dziecka,ksztalcenie i rehabilitacja dziecka lub inne piszcie chetnie odpowiem w miare mojej wiedzy)

Ateraz jaka pomoc otrzymamy od mops-u (ZASILEK OKRESOWY)

1.idziemy do mops-u w naszej miejscowosci musimy miec ze sobo:
-podanie o pomoc finansowa (najlepiej pisane recznie chociaz w niektorych placowkach pisza juz na komputerze) i tu podaje wzor mojego podania jak ja je napisalam poniewaz wszedzie w internecie szukalam jak je napisac i nic nie znalazlam podkreslam ze kazda z nas ma inna sytuacje wiec prosze w swoich podaniach pisac o sobie

Imie i Nazwisko dana miejscowosc dnia:
ul..................
kod poczt. i miejscowosc
nr telefony
(czyli nasze dane)

WNIOSEK O POMOC

Składając prośbę o udzielenie pomocy mam na uwadze dobro mojej rodziny, a szczególnie sytuacji bytowej oraz dobro mojego małoletniego dziecka. Mój mąż przebywa w Zakładzie Karnym od ……. Od tego czasu praktycznie nie mamy środków do życia gdyż utrzymywałam się tylko z mojego wynagrodzenia, które otrzymywałam lecz moje zarobki nie były wystarczające na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania. Ponieważ wynajmuję mieszkanie koszta(1350 zł miesięcznie + media) związane z utrzymaniem przerosły moje dochody, na utrzymaniu mam także syna (9 lat), który jest uczniem III klasy Szkoły Podstawowej ….. co też wiąże się z wydatkami. Aktualnie nie pracuję ponieważ wygasła moja umowa o pracę i nie przedłużono mi umowy stałam się osobą bezrobotną . Od tego czasu nie mam żadnych dochodów, wśród najbliższej rodziny mojej i mojego męża nie możemy znaleźć pomocy, która zagwarantowałaby nam byt. Jedyną pomoc jaką otrzymuje to forma zakupów w formie art. spożywczych itp. Obecnie nie opłacam czynszu za mieszkanie i z tego tytułu powstały zaległości w kwocie ……. zł.( na dzień obecny). Grozi nam eksmisja z mieszkania. Jeżeli nie będziemy uiszczać opłat, i nie podejmiemy spłaty powstałego zadłużenia. Uważam, że dłuższy pobyt mojego męża w zakładzie karnym i moja nie moc w aktualnej sytuacji pogłębi problem, nie będę w stanie utrzymać siebie i dziecka oraz wyjść z trudnej sytuacji.

Z tych wszystkich względów proszę o pomoc na zabezpieczenie niezbędnych potrzeb mojej rodziny

Z poważaniem

Załączniki
-Decyzja z Grodzkiego Urzędu Pracy
-Zaświadczenie z Zakładu Karnego

I to wystarczy pamietajcie zeby sie nie rozpisywac tylko krotko i na temat
Z tymi dokumetami idziemy do MOPS-u zostawiamy dokumety w ciagu 2-tygodni powinien zawitac do naszego domu pracownik socjalny przychodzi po to zeby ocenic sytuacje w domu jak sie mieszka czy czegos brakuje jakie sa ogólne warunki mieszkaniowe gdy przyjdzie napewno potrzebny bedzie dowod osobisty
o co moze pytac:
-(najwazniejsze) z czego do tej pory sie utrzymywaliście (czyli z kad mieliscie pieniadze na zycie)
-ile jest osob w rodzinie
-ile jest pokoji w mieszkaniu lub domu z ktorych korzystacie-czy jest bieżąca woda
-czy jest ciepła woda
-czy jest centralne ogrzewanie
-czego ogulnie nam brakuje (czyli np. pieniedzy na jedzenie ,opal,leki ,odzież itp.)
Po wypelnieniu dokumetow przes pracownika socjalnego skladamy nasz podpis w dokumetach i na tym sie konczy wywiad srodowiskowy(chociaz w niektorych miastach pracownik ma prawo rozejrzec sie po mieszkaniu bo nie ktorzy to przyjda spisza dokumety i pojda a i ma prawo jeszcze zarzadac pokazania dokumetow o zarobkach najlepiej miec ich kopie w domu)
Potem tylko czekamy na decyzje ktora przychodzi pooczta w niej jest wyjasnione ile nam przysluguje pieniazkow na jaki czas i do kiedy(gdy sklada sie pierwszy raz to zazwyczaj daja na 3 miesiace a potem co miesiac trzzeba chodzic i skladac od nowa papiery)
Gdy decyzja juz do nas dotrze idziemy z nia do danego banku lub do kasy w mopsie i oodbieramy pieniazki.

PRZYPOMINAM ZE PIENIAZKI NALEZA SIE OD CZASU ZLORZENIA DOKUMETOW CZYLI JAK ZLOZYLISMY DOKUMETY POD KONIEC WRZESNIA A W DECYZJI MAMY OD PAZDZIERNIKA PRZYSLUGUJE NAM WYROWNANIE ZA WRZESIEN

ZASILEK CELOWY
Prawo do zasiłku przysługuje
Zasiłek celowy to świadczenie fakultatywne przyznawane na podstawie art. 39 i 40 ustawy o pomocy społecznej w celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej. Zasiłek może być przyznany na pokrycie części lub całości kosztów zakupu żywności, leków i leczenia, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego, drobnych remontów i napraw oraz kosztów pogrzebu.

Zasiłek celowy przysługuje:
* Osobie lub rodzinie, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego
* W szczególnie uzasadnionym przypadku osobie lub rodzinie o dochodach przekraczających kryterium może być przyznany:
-o specjalny zasiłek celowy w wysokości nie przekraczającej odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub rodziny. Udzielona pomoc nie podlega zwrotowi jeśli jej wysokość nie przekroczy odpowiedniego kryterium dochodowego.
-o zasiłek okresowy, zasiłek celowy lub pomoc rzeczowa, pod warunkiem zwrotu części lub całości kwoty zasiłku lub wydatków na pomoc rzeczową.
* Osobom bezdomnym i pozbawionym dochodu może być przyznany zasiłek celowy na pokrycie części lub całości wydatków na ubezpieczenie zdrowotne.
* Zasiłek może być również przyznany osobie lub rodzinie, która poniosła straty w wyniku:
o zdarzenia losowego,
o klęski żywiołowej lub ekologicznej.
Wysokość zasiłku celowego
Wysokość przyznanego zasiłku zależy od okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy i ustalana jest po uwzględnieniu najbardziej niezbędnych potrzeb osoby lub rodziny.
MOPS przyznaje zasiłek celowy na zaspokojenie następujących potrzeb:

ŻYWNOŚĆ
W sytuacji, jeżeli nie występuje żadna z okoliczności uprawniających do otrzymania zasiłku okresowego ( art. 38. ust. 1 Ustawy ), a występuje inna okoliczność uwzględniona w art. 7 Ustawy przyznaje się zasiłek celowy na żywność w wysokości do 25% różnicy pomiędzy UKD osoby lub rodziny a jej rzeczywistym dochodem.
Wyliczoną kwotę zasiłku zaokrągla się do 5 zł lub 10 zł a jego minimalna kwota wynosić będzie 20 zł.
Zasiłek celowy na żywność przyznaje się raz na dwa miesiące, a jego wysokość ustala się mnożąc kwotę zasiłku ustaloną na jeden miesiąc razy dwa.

ODZIEŻ I OBUWIE
Na jedną osobę w rodzinie w okresie:
- wiosenno-letnim tj. od 01.03. do 31.08. każdego roku w wysokości 40 zł,
- jesienno-zimowym tj. od 01. 09. do końca lutego każdego roku w wysokości 60 zł.

OPAŁ
Jedynie w okresie jesienno - zimowym tj. od 1 września do końca lutego następnego roku w wysokości:
- 160 zł lub 2 razy po 80 zł dla osób samotnych i rodzin, w których są osoby dorosłe,
- 260 zł lub 2 razy po 130 zł dla rodzin, w których są małe dzieci i starsze realizujące obowiązek szkolny (dot. uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i średnich w systemie dziennym).

LEKI
Realizacja przedstawionych recept w całości lub części do 50 zł miesięcznie.
Systematyczne składanie wniosków o tę formę pomocy wymaga przedłożenia przez osobę zainteresowaną zaświadczenia lekarskiego o chorobie przewlekłej i przewidywanym okresie leczenia.

WYŻYWIENIE w przedszkolu dla dzieci z grup "0"
Dla uczniów klas III ewentualnie uczniów szkół specjalnych tylko w sytuacji, gdy nie można się o nie ubiegać z innych źródeł ( np. ZFS ) - nie przysługuje wówczas wyjazd na kolonie letnie zorganizowane przez MOPS.

WYDATKI MIESZKANIOWE
Ta forma pomocy skierowana jest do osób i rodzin, które korzystają z dodatku mieszkaniowego. Zasiłek będzie przyznawany w wysokości stanowiącej 100% różnicy pomiędzy aktualną na dzień złożenia wniosku wysokością czynszu a wysokością dodatku mieszkaniowego do 31.05.2006r. natomiast od 01.06.2006r pomoc w tej formie będzie przyznawana w zależności od posiadanego dochodu na osobę w rodzinie wg poniższej tabeli.
Wysokość świadczenia nie ulega zmianie w trakcie obowiązywania decyzji pomimo zmian w wysokości czynszu. Pomoc tę przyznajemy na czas obowiązywania decyzji przyznającej dodatek mieszkaniowy. Zasiłek celowy na wydatki mieszkaniowe będzie przekazywany bezpośrednio na konto Zarządcy domu.

Dochód na osobę w rodzinie w zł

Wysokość dopłaty do dodatku mieszkaniowego
0 – 100
100% powyżej 100 – 150
90% powyżej 150 – 200
80% powyżej 200 – 250
70% powyżej 250 – 300
50% powyżej 300
30%
Ustalając wysokość zasiłku na wydatki mieszkaniowe nie uwzględnia się kwoty dodatku mieszkaniowego.
W przypadku gdy zasiłek na wydatki mieszkaniowe byłby niższy niż 10 zł pomoc ta nie przysługuje.
Osoby korzystające z tej formy pomocy zobowiązane są do regulowania pozostałej części opłat czynszowych z własnych środków. Nie wywiązanie się z powyższego spowoduje odmowę przyznania zasiłku na dalszy okres. Ponowne przyznanie zasiłku celowego na wydatki mieszkaniowe warunkuje się okazaniem dowodu wpłaty należnych opłat własnych.

UWAGA!

W związku z planowaną od 01.01.2008r. zmianą dotyczącą zasiłków celowych na wydatki mieszkaniowe świadczenia w tej formie przyznaje się do dnia 31.12.2007

GORĄCY POSIŁEK

W ramach realizacji programu wieloletniego „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” dla rodzin, w których dochód na osobę nie przekracza 150% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie tj. 526,50 zł przyznaje się pomoc w formie gorącego posiłku dla dzieci i młodzieży szkół podstawowych, gimnazjów i ponadgimnazjalnych oraz wyższych (do 25 roku życia) realizowaną w stołówkach szkolnych w okresie trwania roku szkolnego.
Natomiast dzieciom urodzonym w latach 2000 - 2006 przyznaje się pomoc w formie zasiłku celowego na zakup posiłku lub żywności w wys. 2,50 zł dziennie od dnia złożenia wniosku z wyłączeniem dni wolnych od pracy oraz miesiąca lipca i sierpnia.

DODATKOWE FORMY POMOCY

ZASIŁEK CELOWY Z PRZEZNACZENIEM NA ZAKUP OBUWIA DLA UCZNIA W WYSOKOŚCI 100,00zł

Pomoc powyższa kierowana jest dla dzieci i młodzieży realizujących obowiązek szkolny w:

* klasie „0”
* szkołach podstawowych
* gimnazjach
* szkołach ponadgimnazjalnych
* szkołach wyższych

ZASIŁEK CELOWY Z PRZEZNACZENIEM NA ZAKUP ŚRODKÓW CZYSTOŚCI

Zasiłek celowy z przeznaczeniem na zakup środków czystości w wysokości:

* 40,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

* 30,00 zł dla osoby w rodzinie,

POKRYCIE WYDATKÓW ZWIĄZANYCH Z PRZECIWDZIAŁANIEM NEGATYWNYM SKUTKOM ZIMY

Zasiłku udziela się w następujących kwotach:
- osobie samotnie gospodarującej 100 zł
- w rodzinie:
- na pierwsza osobę w wysokości 70 zł
- każdą następną osobę w wysokości 60 zł
- osobie bezdomnej przebywającej w Domu dla Bezdomnych w wysokości 30 zł.

O DODATEK NA OPAŁ

WZOR wniosku O DODATEK NA OPAŁ

(nasze dane)
Imie i Nazwisko miejscowosc data
adres zamieszkania
tel

Wniosek o zasilek celowy
Do Osrodka Opieki Spolecznej w ........
Zwracam sie z prosba o przyznanie mi zasilku celowego z przeznaczeniem na zakup opału(tu mozna napisac na co jest potrzebne)na czas zimowy.
Poniweaz nie posiadam dostatecznych srodkow finansowych na jego zakup.
Z gory dziekuje za pozytywne i szybkie rozpatrzenie wniosku.

Z powazaniem
.................................................

MAM NADZIEJE ZE TO CO NAPISAŁAM W JAKIŚ SPOSÓB POMOŻE ZAŁATWIĆ TE WSZYSTKIE PAPIERKI POWODZENIA
:):):)

Nemeziss a czy wiesz moze czy mozna skladac wnioski o takie swiadczenia za jakies poprzednie lata kiedy mi sie nalezalo swiadczenie rodzinne a nie zlozylam wniosku chodzi mi konkretnie o rok 2008 i 2009?Czy dostane wyrownanie ? jakie potrzebne beda w takim przypadku [o ile wchodzi to w gre]dokumenty?

Jowita- a dlaczego do tej pory nie złożyłaś o rodzinne ,przecież twoje dochody sa niskie a rodzinne należy się gdy dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 504 zł/m-c....jak wygląda sprawa wstecz to nie wiem ale nie wydaje mi się aby zwracali wiem ze jak składasz wniosek to jesli masz pozytywną decyzję to dostajesz wyrównanie od miesiąca w którym złożono wniosek...

Dziekuje za odpowiedz .Zloze wniosek i zobaczymy .A wczesniej nie skladalam bo zapomnialam o tych swiadczeniach poniewaz wczesniej mialam dochody za wysokie razem z ojcem dziecka wiec nam sie nie nalezalo .Teraz juz wiem co i jak.

nemeziss ślicznie tu wszystko opisałaś, na pewno przyda się to niejednej osobie, choć jak postów przybędzie, to ciężko będzie się do Twojego dokopać.

Ja nie czytałam tego wątku i nie wiem co jest wcześniej, ale chciałam tylko podzielić się informacją, że od kuratora sądowego również można otrzymać pomoc finansową, oni też mają przeznaczoną na to pewną pulę pieniędzy. Nie w formie pieniędzy do ręki, ale np. bonów żywnościowych i nadpłat na konto na bieżące rachunki.

Bylam u kuratorki i sie dowiadywalam o taka pomoc niestety nie ma czegos takiego w Lodzi zreszta tu wogole nic nie ma .Prosilam aby pomogli mi splacic gaz ale to tylko moj jak wyjdzie przez 7 dni moze sie o taka skromna pomoc od nich starac:mad:

jowita bardzo możliwe, że to zależy od miasta, na ile miasto stać na przeznaczenie pieniędzy na taki cel. Ale warto zapytać, bo czasami jest możliwość takiej pomocy.

No jasne zapytac zawsze mozna ,ale juz sie nauczylam skladac wszystko na pismie ,bo nie ma co na slowa im wierzyc odesla Nas i tyle.Pozdrawiam

Jowita złóż wniosek na piśmie. Nie ma czegoś takiego, że się nie należy. Ale są określone kryteria...

Powrót