Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jowita- zrób tak jak mówi Barbie- to o czym mówi my nazywa się Fundusz Pomocy Postpenitencjarnej-

Wniosek składa albo osadzony do dyrektora zakładu karnego, w którym odbywa karę pozbawienia wolności. Po opuszczeniu zakładu karnego, wniosek taki należy skierować do zawodowego kuratora sądowego. Wniosek do kuratora może złożyć również rodzina osadzonego.

Rodzina może korzystać z pomocy z Funduszu nie dłużej niż przez 3 miesiące od dnia osadzenia skazanego w zakładzie karnym lub areszcie śledczym. Okres ten może być przedłużony do 6 miesięcy w razie wystąpienia szczególnych okoliczności, takich jak choroba lub czasowa niezdolność do pracy.

Pomoc z Funduszu możesz otrzymać na:

- pokrywanie kosztów czasowego zakwaterowania lub udzielanie schronienia w ośrodku dla bezdomnych;
- okresową dopłatę do bieżących zobowiązań czynszowych za lokal mieszkalny, jeśli masz tytuł prawny do lokalu;
- finansowanie przejazdów środkami komunikacji publicznej lub pokrywanie kosztów transportu specjalnego, zgodnie ze wskazaniami lekarskimi;
- pokrywanie kosztów związanych z uzyskaniem dowodu osobistego oraz innych niezbędnych dokumentów;

Możesz otrzymać też pomoc rzeczową pomoc rzeczową w formie: żywności lub bonów żywnościowych, odzieży, leków, protez, przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych, środków sanitarnych, podręczników i innych pomocy naukowych, niezbędnych przedmiotów wyposażenia domowego lub narzędzi i wyposażenia potrzebnego do wykonywania wyuczonego zawodu albo prowadzenia na własny rachunek działalności gospodarczej.

W szczególnie uzasadnionych wypadkach możesz otrzymać świadczenie pieniężne na określony cel i okres wskazany przez organ udzielający pomocy.

Zamieszczam informację o dodatku mieszkaniowym,jest to cenna rzecz dla osób w ciężkiej sytuacji....

Dodatek mieszkaniowy

Komu przysługuje dodatek mieszkaniowy?

O dodatek mieszkaniowy możesz się starać, jeżeli:

1) wynajmujesz mieszkanie,
2) masz mieszkanie spółdzielcze (własnościowe albo lokatorskie),
3) mieszkasz w lokalu znajdującym się w budynku, który jest Twoją własnością,
4) jesteś właścicielem samodzielnego mieszkania,
5) korzystasz z mieszkania na innej podstawie (np. bezpłatnego użyczenia) i ponosisz wydatki na to na utrzymanie tego mieszkania,
6) zajmujesz lokal mieszkalny bez tytułu prawnego i oczekujesz na przysługujący Ci lokal zamienny albo socjalny.

i spełniasz oba warunki (niski dochód i powierzchni mieszkania).

Pierwszy warunek - dochody

Jeżeli mieszkasz samotnie, Twój średni dochód na miesiąc musi być niższy niż 175% najniższej emerytury. Jeżeli mieszkasz z rodziną (to znaczy co najmniej z 1 osobą), to dochód na 1 osobę w domu musi być niższy niż 125% najniższej emerytury. Od 1 marca 2008 r. najniższa emerytura (brutto) wynosi 636,29 zł. (UWAGA: wysokość najniższej emerytury może się zmienić. Należy upewnić się, czy podana kwota jest aktualna).

Zatem, aby móc otrzymać dodatek mieszkaniowy, osoba mieszkająca samotnie musi obecnie mieć średni dochód poniżej 113,50 zł, a rodzina 795,36 zł na osobę.

Jeżeli dochód jest wyższy, ale kwota nadwyżki nie przekracza wysokości dodatku, możesz nadal ubiegać się o dodatek, ale będzie on obniżony o kwotę różnicy między dochodem a dodatkiem.

Drugi warunek - powierzchnia zajmowanego lokalu

Odpowiednio do liczby osób w rodzinie, powierzchnia lokalu nie może być większa od:

dla 1 osoby 35 m
dla 2 osób 40 m
dla 3 osób 45 m
dla 4 osób 55 m
dla 5 osób 65 m
dla 6 osób 70 m

Na każdą następną osobę dopuszczalna powierzchnia zwiększa się o 5 metrów kwadratowych.
Jeżeli w lokalu mieszka osoba niepełnosprawna, która porusza się na wózku inwalidzkim lub ma orzeczenie o konieczności zamieszkiwania w oddzielnym pokoju, dopuszczalna powierzchnia zwiększa się o 15 metrów kwadratowych.

Od czego zależy wysokość dodatku?

1. Od wysokości wydatków ponoszonych na utrzymanie mieszkania
2. Od dochodów i liczby osób w gospodarstwie domowym

Do wydatków zalicza się:

w zależności od typu mieszkania:

- czynsz albo inne opłaty za używanie lokalu (mieszkania komunalne)
- opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale (mieszkania spółdzielcze)
- zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną (mieszkania własnościowe)
- odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego (dla zajmujących lokal bez tytułu prawnego i oczekujących na dostarczenie przysługującego im lokalu zamiennego lub socjalnego)

oraz opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych.

Nie uwzględnia się następujących wydatków: ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów, opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe.

Uwaga! Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy (np. wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej, mieszka w lokalu spółdzielczym itp.) do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:

- wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy,
- opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.

Jak ubiegać się o dodatek mieszkaniowy?

1. Należy udać się do swojego urzędu gminy lub ośrodka pomocy społecznej i pobrać formularz wniosku.

2. Jeżeli mieszkasz w mieszkaniu spółdzielczym, komunalnym lub wynajmowanym prywatnie, musisz pójść do administracji domu, aby potwierdziła adres zamieszkania, nazwę i siedzibę zarządcy domu, tytuł prawny do zajmowanego lokalu, sposób ogrzewania lokalu i wody oraz kwotę wydatków na mieszkanie za ostatni miesiąc.

Jeżeli jesteś właścicielem domu jednorodzinnego, musisz pójść do urzędu nadzoru budowlanego, który wydał pozwolenie na budowę, po zaświadczenie o powierzchni użytkowej i wyposażeniu technicznym domu, oraz rachunki dotyczące wydatków na utrzymanie domu.

3. Musisz wypełnić deklarację o dochodach za 3 miesiące poprzedzające datę złożenia wniosku.

4. Wniosek razem z zaświadczeniami i deklaracją o dochodach składasz w rzędzie gminy lub ośrodku pomocy społecznej.

5. Przychodzi do Ciebie pracownik socjalny, który przeprowadza wywiad środowiskowy - m.in. zapyta, jaki majątek posiadasz i czy masz jakieś oszczędności. Jeżeli odmówisz udzielenia takich informacji, będzie to podstawą do odmowy przyznania dodatku mieszkaniowego. Nie otrzymasz dodatku także wtedy, gdy Ośrodek Pomocy Społecznej stwierdzi, że Twój majątek jest dużo większy, niż wskazuje na to Twoja deklaracja o dochodach, albo że w gospodarstwie domowym faktycznie mieszka mniej osób, niż podałeś w deklaracji.

Jak jest wypłacany dodatek?

Jeżeli mieszkasz w bloku lub kamienicy, dodatek mieszkaniowy jest przekazywany od razu na konto osoby lub firmy zarządzającej budynkiem i w ten sposób zmniejsza się kwota, którą płacisz za użytkowanie lokalu.

Jeżeli jesteś właścicielem domu jednorodzinnego, dodatek otrzymasz w gotówce.

odatek jest przyznawany na 6 miesięcy, licząc od miesiąca następującego po dniu, w którym został złożony wniosek.

Jeśli osoba, której przyznano dodatek nie opłaca na bieżąco należności za lokal, to wypłata dodatku jest wstrzymywana do czasu pokrycia zaległości.

Decyzja o przyznaniu dodatku wygasa, jeżeli zaległości nie zostaną pokryte w ciągu 3 miesięcy od dnia wydania decyzji o wstrzymaniu wypłaty dodatku. Jeśli zaległości zostały uregulowane w terminie, wypłaca się dodatek, za okres, w którym wypłata była wstrzymana. Jeśli zaległości nie zostały uregulowane, a decyzja o przyznaniu dodatku wygasła, o ponowne przyznanie dodatku można wystąpić dopiero po uregulowaniu zaległości.

Ostatnia edycja:
Tak mozna dostac taka pomoc ale do czasu dopoki np nie dostaniesz jakijs pomocy z M.O.P.S ja taka pomoc dostaje i juz z funduszu o ktorym mowa dostac nie moge
"§ 4. 1. Świadczeń w ramach pomocy udziela się przez okres niezbędny dla zrealizowania celów tej pomocy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
2. Osobom zwalnianym z zakładów karnych i aresztów śledczych, a także ich rodzinom, pomocy udziela się do czasu otrzymania pomocy na podstawie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. Nr 64, poz. 593, Nr 99, poz. 1001 i Nr 273, poz. 2703 oraz z 2005 r. Nr 64, poz. 565), nie dłużej jednak niż przez 3 miesiące od dnia zwolnienia, chyba że konieczność przedłużenia tego okresu do 6 miesięcy wynika ze szczególnych okoliczności, takich jak choroba lub czasowa niezdolność do pracy."

Witam ponownie zaczal sie nowy rok i zaczely sie problemy.Bylam dzisiaj zalatwiac w mops zasilek na styczen i opiekunka oznajmila ze dostane tylko zasilek okresowy 351zl.Niewiem co mam zrobic nie ma zasilku na dozywianie ani celowek na nic.Ja jestem sama z 3 letnim dzieckiem G jest juz w zk i ja niewiem co mam mojemu synowi dac jesc w takiej sytuacji bo rachunki tez musze oplacic.Czy istnieje jakis przepis mowiacy o tym ze nie mozna wstrzymac zasilku na dozywianie bo nie ma pieniedzy ?

Jowita u nas w MOPSie była podobna sytuacja. Skończyły się pieniądze i najzwyczajniej nie mieli już z czego dać zasiłku...
Chyba musisz być cierpliwa. Ale przeczekaj 2 do 3 tyg i jak MOPS dostanie fundusze na ten rok, to wtedy nie będzie problemu z zasiłkiem celowym.
Wiem, że to trochę czasu. Ale chyba tylko to Ci zostaje :(

Naturalne jest to co roku ze nie ma w styczniu jeszcze budzetu i liczylam sie z tym ze bedzie trzeba czekac.Chodzi mi konkretnie o to czy opiekun socjalny moze nie pozwolic na pisanie we wniosku o zasilek celowy na dozywianie ,bo tak robi kierujac sie wlasnie brakiem kasy,ale jakbym miala mozliwosc to napisac to niewazne czy styczniu czy w lutym ale bym dostala z wyrownaniem bo wniosek bym zlozyla a jak nie zloze to moge zapomniec.Niewiem co mam w takiej sytuacji zrobic bo ta kobieta jest okropna a we wniosku o pomoc kaze pisac co podyktuje

Witaj Jowita...

Powiem ci tak...napisz pismo do kierownika mopsu i zanieś... najlepiej umów się na rozmowę...

W pismie opisz swoją sytuację itd...bo opiekun społeczny nie ma prawa we wniosku o pomoc nie zapisac o jaka pomoc sie ubiegasz...nie on decyduje o tym czy ci sie nalezy czy nie ...tylko własnie kierownik placówki...i nie daj się...walcz...o pmoc dla siebie a przede wszystkim dla dziecka...

wiem,jest to nie miłe...ale tak trzeba...

Pozdrawiam...

W tej sytuacji to jest jedyne wyjscie .Jak bede zmuszona to i poprosze o zmiane opiekuna bo to co ona wyczynia to sie w glowie nie miesci.Nie znam osoby ktora by powiedziala o niej dobre slowo lacznie z kuratorem mojego G ktory jest w zk.Dziecko nie chodzi jeszcze do przedszkola pojdzie od wrzesnia a ona mi laske robi i dyktuje co mam pisac w dodatku jedna z moich sasiadek jest z mezem sa alkoholikami za nic nie placa dorabiaja sobie i dostaja tyle co ja z dzieckiem nie majac zadnych mozliwosci.Jak widac pomoc nie jest przyznawana indywidualnie:mad:
Trzeba byc alkoholikiem chyba by zylo sie lepiej

pracownik socjalny ma za zadanie pomoc ci w napisaniu wniosku o pomoc i poinformowac cię o jakiego rodzaju świadczenia możesz się starac. pisząc wniosek o udzielenie pomocy mozesz napisac to co dyktuje ci pracownik socjalny ale nie musisz. jeśli uwazasz ze ta osoba nie ma na celu pomocy tobie w uzyskaniu świadczen z pomocy społecznej wniosek napisz sama zawierając w nim to co uwazasz za konieczne i załącz potrzebne dokumenty. opiekuna zmienic bedzie trudno poniewaz kazdy opiekun jest przypisany do konkretnego rejonu.

Dziekuje za odpowiedzi .Dzis i jutro juz nic nie zalatwie ,pojde raz jeszce do niej w czwartek i sprobuje jak sie nie uda pojde do kierownika.Nie mam wyjscia.Moze i nie bedzie to mile ale cos musze zrobic bo nie dam tak rady.Jakbym miala jakakolwiek rodzine moze i inaczej bym na to patrzyla ale jestem sama z dzieckiem.Moi rodzice nie zyja juz bardzo dlugo zgineli w wypadku wiec jestem pelna sierota i nie mam wsparcia .Poczekam do czwartku

nie idz do niej tylko do jej przełożonego z pismem i zrób sobie kopie pisma....i niech ci podbiją ze przyjeli....ja gdzieś wczesniej zamiesciłam wzor takiego pisma...i niech ci nie mówi ze nie maja srodków bo ja teraz dostałam 4 decyzję...na żywność 280,okresówki 351,na obiady w szkole dla dziecka 210 zł na 3 miesiące,i 100 zł w bonach...może to nie wiele ale da się da...oprócz tego w tym miesiacu maja mi zapłacić za prąd i dać dodatek do czynszu...

Bylam u kierownika zasilki celowe rusza moze w marcu moze w kwietniu.Przeciez dostaje Pani 351zl .......i tyle ma do powiedzenia.Zostawilam pismo ale pewnie wyjdzie to samo co z rozmowy

Mam pytanie odebralam dzisiaj decyzje z MOPS w ktorej jest napisane iz kryterium dochodowe na rodzine skladajaca sie ze mnie i mojego syna wynosi 702zl .Nie mam zadnych dochodow czyli 0 a pomoc jest przyznana na kwote 351zl.Czy to nie jest przypadkiem pomoc na jedna osobe?

niestety jest to pomoc, ktora nie udziela sie na ilosc czlonkow rodziny znaczy to to ze w danym miesiacu otrzymasz 315 x 1

malutka26 napisał:
niestety jest to pomoc, ktora nie udziela sie na ilosc czlonkow rodziny znaczy to to ze w danym miesiacu otrzymasz 315 x 1

Nie do końca 351 zł to zasiłek okresowy

do tego można starac się o zasiłek celowy:
na zywność,jak również dostarczyć rachunki i MOPS powinien zrobić opłatę na konto elektowni bądz gazowni...

To dlaczego ta sama pomoc np.do zasilku celowego rozdziela sie na 2 ?
Jest styczen ja jestem sama z dzieckiem dostaje tylko 351zl,nie ma zadnych zasilkow celowych na ogrzewanie ,na dozywianie na nic taka pomoc mam do marca przyznana bo dopiero od kwietnia bede celowki.Nie mam dojscia do komina i musze grzac elektrycznie ,mam licznik przedplatowy wiec musze co miesiac wykupic prad za 200zl.Za co zyc?Nie ma niczego w tym miescie zadnych paczek ,obiadow dla dziecka nic.Moj syn dopiero od wrzesnia do przedszkola pojdzie.Przeciez nie moge nie grzac w taka zime.Ja juz niewiem co robic :(

dlatego ze zasilek celowy jest na konkretny cel tzn mozesz dostac osobno na rozna cele, jednak zasilek okresowy/ bo z tego co piszesz wynika ze taki otrzymalas/ jest przyznany na jakis okres ale tylko jesna suma

No dobrze w takim razie zostawmy te zasilki okresowe.A jesli chodzi o celowe dlaczego takiego nie moge dostac np.na dozywianie i na zakup energii?

mozesz dostac, ale z tego co piszesz pomoc spoleczna w twoim miesciem wstrzymala wyplate celowych zasilkow skoro maja byc od kwietnia, zapewne z braku srodkow

To co ja tez sie musze z dzieckiem do kwietnia zamrozic?Inne miasta maja tylko u nas jak zwykle brak a czy ustawa nie jest jedna?:mad:a poza tym na posilki w szkolach czy przedszkolach sa pieniadze ,to dlaczego 3 latek ktory nie ma jeszcze zapewnionego miejsca w przedszkolu nie moze dostac nieiwem chociazby posilku w jakims barze

ustawa jest jedna ale kazda gmina sama gospodaruje srodkami jakie otrzymuje na pomoc spoleczna sa gminy biedniejsze i bogate wiec wyglada to tak jak wyglada

Powrót