Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
martika76 napisał:
nikogo nie interesuje ze skazany byl wczesniej jedynym zywicielem rodziny, (

Tak jak mało kogo w tym państwie interesuje to, że ofiara przestępstwa była jedynym żywicielem rodziny a sprawca przestępstwa nigdy w życiu nie zapłaci zasądzonej ofierze kasy.

malutka26 napisał:
niestety faktem jest iz instytucja zwna mops wspiera generalnie patologie czyli alkoholikow, narkomanow itp aby mieli za co hulac dalej

Pytanie dlaczego? - bo są bardziej cwani (?) A nie można być bardziej cwanym od nich? - można

malutka26 napisał:
jako kurator spotykam sie z takimi sytuacjami dosc czesto, przytocze nawet sytuacje: kiedy zona jednego z moich podopiecznych (matka 3 dzieci),ktory niestety po poraz kolejny trafil do zk zwrocila sie po pomoc do mops opiekunka spoleczna powiedziala jej by poszukala sobie sponsora!!! w glowie sie nie miesci co sie w takich instytucjach dzieje a sasiad alkoholik miesiac w miesiac zasilek dotaj

W takich sytuacjach należy reagować... czemu nie zareagowała? Jako kurator powinnaś instruować ich w określonych zachowaniach, doradzać, pomagać - a nie utwierdzać w przekonaniu że nic się nie da zrobić. Od tego jesteś :)

forg napisał:
Tak jak mało kogo w tym państwie interesuje to, że ofiara przestępstwa była jedynym żywicielem rodziny a sprawca przestępstwa nigdy w życiu nie zapłaci zasądzonej ofierze kasy.

to swoją drogą, ale lepiej forg lepiej nie iść w stronę tych (zapalnych) argumentów ;)

forg napisał:

a to druga "strona" medalu ktora niestety tak samo jak ta pierwsza jest istotnym problemem w naszym spoleczenstwie

communication napisał:
to swoją drogą, ale lepiej forg lepiej nie iść w stronę tych (zapalnych) argumentów ;)

Nie. Nie należy chować głowy w piasek i uciekać od istotnych problemów.

Alkoholicy dostają pieniądze z MOPSU? Słusznie. Niesłusznym jest tylko to, że te pieniądze przyznawane są alkoholikom, którzy odmawiają leczenia i nie jest kontrolowane co się z tymi pieniędzmi dzieje.

forg napisał:

uhhhhh
czy Ty froj jestes wszystkowiedzacym Bogiem, jaka ofiara przestepstwa??????nie masz pojecia-nie oceniaj bezpodstawnie!!!

martika76 napisał:

Kto?

martika76 napisał:
jestes wszystkowiedzacym Bogiem, jaka ofiara przestepstwa??????nie masz pojecia-nie oceniaj bezpodstawnie!!!

Droga Pani. Nic nie oceniam. Stwierdzam fakt, ze równie ciężko albo i ciężej niż rodziny skazanych mają ich ofiary. I tyle.

przpraszam Frog to byla literowka, a nie wiedzialam jak to poprawic

oczywiscie masz racje ze duzo ciezej nieraz maja ofiary przestepstw, jezeli takowe sa.
niestety nie tyczy sie to mojej sytuacji, moj maz siedzi za bzdure,za ktora na zdrowy rozum powinien miec tylko dozor elektroniczny, i moc dalej pracowac i utrzymywac rodzine.niestety prawo w tym kraju jest takie ze ci ktorzy popelnili jakies wykroczenie sa zamykani i wykluczani ze spoleczenstwa,oddzielani od rodziny...a ci ktorzy popelnili prawdziwe przestepstwo zadko pokutuja za to tak jak powinni..

martika76, a za jaką to "bzdurę" trafia się do więzienia??? Jestem bardzo ciekawy???
Bo może to dla Ciebie bzdura a jednak ktoś inny cierpi i to właśnie tej osobie jest potrzebna pomoc.

Ostatnia edycja:
martika76 napisał:
przpraszam Frog to byla literowka, a nie wiedzialam jak to poprawic

oczywiscie masz racje ze duzo ciezej nieraz maja ofiary przestepstw, jezeli takowe sa.
niestety nie tyczy sie to mojej sytuacji, moj maz siedzi za bzdure,za ktora na zdrowy rozum powinien miec tylko dozor elektroniczny, i moc dalej pracowac i utrzymywac rodzine.niestety prawo w tym kraju jest takie ze ci ktorzy popelnili jakies wykroczenie sa zamykani i wykluczani ze spoleczenstwa,oddzielani od rodziny...a ci ktorzy popelnili prawdziwe przestepstwo zadko pokutuja za to tak jak powinni..

No bez przesady, za wykroczenie raczej nie ma kary pozbawienia wolności :)

Nawet za drobne przestępstwa popełnione po raz pierwszy Sąd zazwyczaj od razu nie wymierza kary pozbawienia wolności.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Forg kasuj sobie co chcesz...

communication, myslalam ze forum to zostalo utworzone po to by dawac jakakolwiek pomoc czy to prawna, czy to np wsparcia.
a Wy zescie na mnie wsiedli-atakujac...

martika76 napisał:
forg napisał:
martika76 napisał:
przpraszam Frog...
Martika - moderator nie jest ani Frojem, ani Frogiem:D
Co do wykroczeń i przestępstw - Martika przykro mi to mówić, ale dla każdego kto czeka na jakiegoś osadzonego jego czyn jest bzdurą... A jeżeli rzeczywiście była to bzdura to na pewno wyciągnie teraz wnioski i dzięki temu po bzdurze nie nastąpi poważne przestępstwo - a o to być może wymierzającemu karę chodziło, żeby zapobiec dalszej demoralizacji.
A za wykroczenie to co najwyżej można otrzymać karę aresztu na bardzo krótki czas, a nie kpw.

jeśli pracuje, to chyba może napisac pismo do dyrektora, że pieniądze,które będzie miał na wypiske chce przesłac tobie, ale nie jestem pewna.

paati napisał:
jeśli pracuje, to chyba może napisac pismo do dyrektora, że pieniądze,które będzie miał na wypiske chce przesłac tobie, ale nie jestem pewna.

nieprawda, proszę przeczytać Art. 126 § 1 kkw i będzie jasność

Oj, oj, oj, z żelaznej kasy nie może dysponować pieniędzmi podczas odbywania kary, natomiast z pieniędzy przeznaczonych na wypiskę może i w związku z tym może napisać prośbę do Dyrektora ZK o przelew na określone konto.

anthony napisał:
Oj, oj, oj, z żelaznej kasy nie może dysponować pieniędzmi podczas odbywania kary, natomiast z pieniędzy przeznaczonych na wypiskę może i w związku z tym może napisać prośbę do Dyrektora ZK o przelew na określone konto.

hmm... zawsze myślałem że "wypiska" to środki finansowe na zakup przez skazanego art. w kantynie. Środki te są przekazywane skazanemu na podstawie "talonów" wystawianych przez dział finansowy administracji więziennej.

no ale może jest inczej...

w każdym razie skazany do momentu końca kary lub wpz/pr nie może dysponować w żaden sposób "żelazną kasą" - odnośnie posta

Powiem może tak: wypiska jest to moment w którym osadzeni zakupują środki w kantynie. Wypiska = zakupy. Wypiska w gwarze więziennej to zrobienie zakupów i "wypisanie" z konta pewnej ilości pieniążków przeznaczonych na zakupy z konta osadzonego. Konto osadzonego dzieli się na środki oszczędnościowe przeznaczone na wyjście osadzonego i jego usamodzielnienie sie podczas zwolnienia oraz na środki do dyspozycji skazanego. Środki do dyspozycji skazanego nie są mu wydawane w formie talonów (przynajmniej mi się tak wydaje), jest natomiast co miesieczne poinformowanie skazanego o ilości środków znajdujących się na koncie do dyspozycji oraz na "żelaznej kasie". Środki do dyspozycji nie są przeznaczone wyłącznie do realizowania zakupow w kantynie. Z tych środków są również opłacane znaczki, xero dokumentów, szkody zrealizowane przez osadzonego oraz przekazywania na rzecz określonych osób i podmiotów.

ok, już mam jasność co to takiego "wypiska" w pełnym tego słów znaczeniu... podziękował :)

Witam !!!
Przeanalizowałam wszystkie posty odnośnie pomocy rodzinie osadzonego.
Ja jestem w ciąży mam 5 letnią córkę jestem na bezrobociu bez prawa do zasiłku! "0" dochodów!!!!!!!
A wiec najpierw idąc za Waszymi radami kurator-odpowiedz "oczywiście należy sie pani ale my nie mamy środków!!!!!!!"
Mops- "Co ja Pani poradze nie widnieje pani u nas jako potrzebująca trzeba było myśleć wcześniej"- poprostu porażka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że każdy ma to na co zasłużył tzn nie mysłalaś jak robisz to rób jak uważasz!! Ale za póżno na refleksje i co teraz na ulice żebrac!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Powrót