Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie wierze ze w Mops tak powiedzieli-wiec idź do kierownika,odwołuj sie Kochana...ludzie ci co mają kase załatwiają sobie rózne dofinansowania

Basik zawsze powtarzam, że na "gębę" się niczego nie załatwia. Napisz prośbę, uzasadnij swoją sytuację, dołącz potrzebne dokumenty np: rachunki, zaświadczenia itd i dopiero idź z tym do MOPS.
Tak samo u kuratorów, poproś o wniosek do wypełnienia.

Malutka, pewnie, że możesz :ok: a najlepiej jak pójdziesz do kuratora który ma Wasz teren. Poproś o wniosek do wypełnienia i przygotuj wszystkie dokumenty.

Z tym, że przygotuję Cię od razu że trochę się pozmieniało. 3 lata temu dostałam pieniądze 400 zł i zapłacili mi rachunek za światło 350 zł (w sumie 750 zł). A teraz już pieniędzy nie dają. Dostali wytyczne z MS, żeby nie dawać gotówki tylko przeznaczać pieniądze na konkretny cel np: rachunki, opał itd

malutka200723 napisał:
barbie wiec ja tez mogę isć do kuratorów?

a czemu nie mozesz?
Idz smiało ja bylam 3 tygodnie temu,wszystko trwało 15 min i wyszłam bogatsza o 500zł.:D

Malutka powiem Ci, że wszędzie jest inaczej. Bo ja piszę jak jest u nas w Lublinie. Z tego co wiem, to wszędzie inaczej, w jednym mieście dają bony żywnościowe, w innym pieniądze, a u nas robią opłaty.
Chociaż jeszcze się zastanawiam, może to "ograniczenie" jest tylko dla tych co opuszczają ZK :what:
Bo jak czekałam poprzednim razem (3 lata temu), to normalnie dostałam pieniądze, a teraz jak Mirek złożył wniosek, to tylko opłaty, nie dadzą pieniędzy do ręki

Barbie dobrze piszesz,ale dużo też zależy na kogo się trafi przy załatwianiu formalności...

malutka200723 napisał:
dali ci pieniadze?

tak dostałam gotówke do ręki
tylko pamietaj ze jesli sie chcesz starasz o pomoc dla rodziny osadzonego to masz na to 3 miesiace od momentu osadzenia:o

kajeczka napisał:
tak dostałam gotówke do ręki
tylko pamietaj ze jesli sie chcesz starasz o pomoc dla rodziny osadzonego to masz na to 3 miesiace od momentu osadzenia:o
Okres ten może być przedłużony do 6 miesięcy w razie wystąpienia szczególnych okoliczności, takich jak choroba lub czasowa niezdolność do pracy.

Chociaż u mnie nie było szczególnych okoliczności, a pomoc otrzymałam po 5 msc, od zatrzymania M.
A co najciekawsze, to wszystko załatwiłam telefonicznie, bo powiedziałam (z resztą prawdę), że nie mam pieniędzy na to, żeby nawet dojechać do Lublina. Przyjechała do mnie kuratorka i formalności załatwiłam w domu

A i jeszcze jedna rzecz. jak otrzyma się pomoc z MOPSu, to pomoc z funduszu się nie należy. Ale i tu są wyjątki, bo ja mimo tego, że z MOPSu brałam zasiłek, to i tak pomocy mi udzielili.

Ja myślę, że to na prawdę najwięcej zależy od człowieka na jakiego się trafi :ok:

Ostatnia edycja:
widzisz Barbie a mnie kuratorka jeszcze namawiała zebym do MOPSu
po jakąś pomoc się udała
co miasto to inaczej

Ja też dostałam, pieniądze do ręki 500zl. Z MOPS-u nie korzystałam, ale wiem, że jeżeli osoba ma na utrzymaniu dziecko, jest osobą bezrobotną(zarejestrowaną w PUP-ie) to ma prawo do zasiłku, paczek żywnościowych, dopłaty do mieszkania. Można się również starac o dopłaty do zakupu książek, butów szkolnych, i innych potrzebnych dziecku rzeczy.

Witam
Jeżeli osiąga się jakiekolwiek dochody czy też należy się pomoc?

asienka555 napisał:
Witam

ja na tamta chwile miałam dochody,napisz w prośbie mocne argumenty to powinni sie przychylic
tak jak juz wyzej pisali co miasto to inaczej

asienka555 napisał:
Witam

Aby dostać pomoc z MOPS nie można przekroczyć kryterium dochodowego. Jakiekolwiek dochody nie skreślają z pomocy :ok: Aktualnie obowiązujące kryterium dochodowe to:
477zł na osobę samotnie gospodarującą i 351zł na członka rodziny w przypadku prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego.Wyliczając dochód osoby lub rodziny należy zsumować przychody z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku, czyli np. ubiegając się o pomoc w marcu, trzeba przedstawić dochód z lutego.
Z pomocą z funduszu postpenitencjarnego jak wcześniej pisano jest różnie. Najlepiej dopytać u źródła.

Ostatnia edycja:
może ktoś napisać jakiś numer tel. lub adres gdzie składa się takie wnioski o pomoc dla rodzin osadzonego;)z góry serdecznie dziękuję za pomoc:)

Owcia o pomoc starasz się w rejonie swojego miejsca zamieszkania..kuratora który zajmuje sie danym rejonem....i tak samo jest z mopsem....

dziękuję pięknie nemeziss za tak szybka odpowiedz . pozdrawiam Cię serdecznie;-)

Witam
Wyczytałam że o tą pomoc z funduszu można się starać do pół roku po osadzeniu, jeżeli zle przeczytałam to proszę o poprawkę, nam minął w kwietniu rok czyli pewnie takiej pomocy już nie uzyskam?

Ostatnia edycja:
Witam!
Prosiłabym o informacje,ale najpierw opisze sytuację:
brat od 2000r przebywa w zk.dostał 25lat :( . teraz dowiedział sie o pomocy dla rodzin z funduszu postpenitencjarnego i prosil o informacje co musi zrobic gdzie sie zgłosic zeby otrzymac jakies wnioski itd gdyz chce nam pomóc bo sytuacja w omu najlepsza nie jest.wiec proszę o informacje co trzeba zrobić i czy my musimy pobrac gdzies wnioski czy brat?
z góry dziękuje;)

Powrót