Pomoc w wypełnieniu sprzeciwu od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiawawa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiawawa85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Potrzebuje pomocy w określeniu czy sprawa jest przedawniona. Dostałam pismo z Sądu: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Na wniosku od firmy windykacyjnej, jest podana data zawarcia umowy jeszcze wtedy z Idea 12.02.2001r, a pismo które mam "zawiadomienie o cesji wierzytelności" ma informację saldo na dzień 10.06.2016.
Nakaz z Sądu jest z 27.01.2017.

Raczej przedawnione, ale nie wiedząc większej ilości szczegółów ciężko jest to wprost określić. Kiedy wypowiedziano umowę?

właśnie niczego więcej nie mogę w tych papierach wyczytać, nie dostałam też z firmy windykacyjnej wezwania do zapłaty.
Mam dokument wraz z aktami sprawy z tej firmy getback , zawiadomienie o cesji wierzytelności i niżej napisane saldo zadłużenia na dzień 10.06.2016, nie mam nigdzie informacji kiedy umowa z idea bank wygasła, podali datę zawarcia umowy 2001.
Piszę teraz sprzeciw do Sądu i nie wiem na jaki art. powołać się, jeśli chodzi o przedawnienie i czy jest ono na pewno .

Czy jest to uprawomocniony nakaz zapłaty z sądu z datą 27/01/2017 ?

nic nie mogę tu odnaleźć , wszędzie tylko piszą stan zadłużenia na dzień 10.06.2016

kasiawawa85 napisał:
Potrzebuje pomocy w określeniu czy sprawa jest przedawniona. Dostałam pismo z Sądu: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Nakaz z Sądu jest z 27.01.2017.

Czy to pismo z sądu to prawomocny nakaz zapłaty z dnia 27/01/2017

Miesiąc temu pod starym adresem znalazłam awizo, udało mi się na poczcie dowiedzieć od kogo było pismo. Napisałam do Sądu, że nie mieszkam pod starym adresem od kilku lat i chciałabym prosić o przesłanie akt sprawy, bo nie wiem co było w liście od nich. Tydzień temu dostałam to pismo wraz z dokumentami, jest tam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 27.01.2017, Pani w sekretariacie powiedziała mi że mam 14 dni na wniesienie sprzeciwu.

jak mam sprawdzić .-Kiedy całość kredytu stała się wymagalna? Data wypowiedzenia umowy?
jak nigdzie tu nie jest napisane.

Jeżeli to rejonowy masz sygnaturę dzwonisz lub idziesz do biura obsługi interesanta - czytelnia zamawiasz akta sprawy i po dniu czy dwóch masz wgląd do nich.

no tak, ale wezwanie jest z Sądu w Warszawie, a mnie tam nie ma. Czy bez znajomości tych dat, mogę złożyć sprzeciw ?

Ja już do Sądu wysłałam pismo z urzędu miasta od kiedy jestem zameldowana pod innym adresem, dołączyłam to do wniosku kiedy prosiłam o przesłanie dokumentów sprawy.

ale co właściwie mogę napisać w uzasadnieniu sprzeciwu oprócz tego że nie dostałam wezwania do zapłaty?

Choćby to że dochodzona wierzytelność jest przedawniona.

Do sądu napisz sprzeciw od nakazu zapłaty w nim napisz o przedawnieniu a przy okazji o przeniesienie sprawy do sądu właściwego miejscowo

i te dwa argumenty wystarczą? a Sąd mi nie napisze, skąd wpadłam na pomysł przedawnienia skoro nie mam tych informacji w aktach?

pozew wraz z załącznikami, ale nie widzę nigdzie informacji do kiedy wtedy Idea Bank domagał się spłaty zadłużenia, wyślę zaraz tu załączniki

Powrót