Pomocy niemiecka Gewerba problem

• Autor wątku Autor wątku gibon0010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gibon0010

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,mam problem bedac w pracy w niemczech pracodawca zmeldowal mnie, lecz nie wiem czy otworzyl Gewerbe ,wiem ze w niemieckim urzedzie wypelnialismy dokument Gewerbemeldung(bynajmniej jakos tak) . Czy jak bym mial zalozona Gewerbe a nie zamknieta to dostal bym pismo za nie płacenie składek do Polski czy to pismo przychodzi na meldunek w niemczech ;/ Glownie chodzi o to czy moge to jakos sprawdzic albo czy zostal bym poinformowany w Polsce jesli nie ma kontaktu w niemczech. Bo wiem ze trzeba zamknac jak jest otwarta .

No troche inna sytuacja ,wlasnie nie wiem jak to jest ,gosc zameldowal mnie (bylem tylko w jednym budynku podpisujac 1 dokument (GewerbeAnmeldung)przy tym okazanie dowodu ) Gosc mowil ze to jakas spolka HSV,czy jakos tak - grupa pracownikow na gewerbie ale nie wiem czy dobrze mowie ,ale nigdzie nie bylem u prawnika a wiem ze trzeba isc,nie zakladalem konta ,mialem tylko przepostke na budowe elektroniczna (mysle ze zalozyl cos na szybko bym mogl w jakims stopniu pracowac na duzej budowie-nie wiem czy legalnie)
Od tamtego czasu prawie rok ,nie wiem czy mam gewerbe czy co ;/
bo nie chcialbym zeby po jakims czasie przyszlo mi pare tys euro do zaplaty ,czy oni informuja na adres w Polsce po dluzszym nieodzywie w Niemczech co myslicie o tej sytuacji ?
Najlepsze ze jak mam gewerbe on ma te zaswiadczenie ze posiadam Gewerge ;/

A jesli ta spolka miala konto i okazala w urzedzie ze tez przynaleze do niego ,to gewerbe mogl otworzyc mi ? jest taka mozliwosc ?
Wiem ze mozna zamknac darmowo listownie ale musze miecz kopie zaświadczenia o dzialalnosci ;/

Przepraszam ta społka nazywa sie OHG

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Założenie Gewerbe to nie jest skomplikowana sytuacja.
1.Powinieneż posiadać ubezpieczenie .
2.Powinieneś posiadać kartę podatkową i rozliczyć się z Finansamtem
3.Na Gewerbie wystawiasz fakturę za wykonaną pracę i z tego się rozliczasz
inaczej Finansamt po czasie mówi dzień dobry i nalicza średni podatek itd.:
4.Powinieneś mieć konto bankowe na które otrzymujesz pieniądze.

a przy OHG nie wystarczy wpsólne konto ? czy każdy z osobna musi miec indywidualnie,jesli wspolne to napewno jest gewerba

Czy oni informują wcześniej listownie do polski że mam zaległości lub podobne ?
podejrzewam że zamknął mi tą gewerbe jak skończyłem współpracować z nimi , w OHG pewnie mialbym na nich jakis wpływ ,ale jak to sprawdzić ? pewności nie mam ..

jak sprawdzić czy mam gewerbe jakies namiary ? zakładana była w Dachau albo Karsfeld kolo Monachium,i jak ewentualnie pisemnie ją zamknąć,niestety ale zadnych dokumentów ja nie posiadam ;/ czy sam dowod osobisty starczy ?

Jednak okazało się że mam Gewerbe ;/

Sehr geehrter Herr Tomala,

Sie sind noch aktiv mit Ihrem Gewerbe bei uns angemeldet.

Sollten Sie diese nicht mehr ausüben, dann kommen Sie zur Gewerbeabmeldung ins Rathaus, 1. Stock, Zimmer 107 mit gültigem Personalausweis und 20,00 € Abmeldegebühr. Dann können wir Ihr Gewerbe schließen.

Mit freundlichen Grüßen

i.A.

Rubicone Marina

Gewerbe-/Ordnungsamt

Gemeinde Karlsfeld

Gemeinde Karlsfeld

Marina Rubicone

Gartenstr. 7

85757 Karlsfeld

Zna ktoś dobrze j. niemiecki bym mógł wypelnic tą gewe3 ,chcą opłaty 20 e a czy mogę to opłacić w Polsce ? listownie zamknąć lub emailem z ksero dokumentami (dowód os. ,dowód wpłaty) Ja nie mam tej Gewerby pracodawca ma ,boje się że może naciągać na mnie rachunki dlatego chcę zamknąć jak najszybciej
Ja nie wystawiałem żadnych rachunków ,pracowałem 4 tyg. z braku porozumienia finansowego zakończyłem relacje .Głównie Firma to Anny Iwanowicz OHG ja byłem jak podwykonawca dla niej .Okazuje się że nie mam wyrejestrowanej Gewerby.
Czy finanzamt może mi naliczać podatki jeśli nic nie wystawiałem ,żadnych faktur

Jeżeli nie rozliczysz się z Finansamtem to naliczą ci sredni podatek od Gewerby.
Wobec tego masz adres wyślij e-meila załanczając druk wymeldowania Gewerby i sprawdz w wydziale meldunkowym czy jesteś wymeldowany.
powodzenia

Czytałem gdzieś na forum że jak nie mam obrotu żadnego to nie mam z czego się rozliczyć(chyba że ten gość mógl coś nakombinować na mojej gewerbie ,ale musial bym miec konto w banku na swoje nazwisko nie ? )
ale jak mam się rozliczyć jak nie mam żadnych faktur nic ,nawet gewerby nie dał mi gość
marian1 a jeśli zamknę a się nie rozliczę z finanzamtem to po jakimś czasie przyjdzie mi do Polski podatek ? i pewnie ten średni co
(U góry po prawej stronie jest funkcja Prywatne Wiadomości czasem sprawdz )

Wiem, że temat jest z od 2013 roku ale odświeżam.

Sprawa wygląda następująco:
- do 2011 r. prowadziłem działalność gospodarczą na gewerbie
- od 2012 r. prowadziłem już działalność w ramach spółki GbR

Pomimo rozliczeń w ramach GbR finanzamt nalicza mi cały czas dodatkowy podatek einkommensteuer z dochodem uśrednionym za gewerbę, choć od 2012 r. już pracowałem tylko w ramach GbR i to spółka wystawiała wszystkie rachunki.

Czy da się to jakoś sprostować żeby nie płacić naliczonego podatku i kar z tytułu nierozliczonej gewerby? Złożyć zerowe rozliczenie podatkowe z tytułu gewerby i wyjaśnić że prowadziłem dział. gostp. tylko w ramach spółki? Nie mam żadnych rachunków wszystko wystawiała spółka. Możliwe że gewerba była niezamknięta? Ewentualnie, dlaczego pomimo zamknięcia gewerby naliczają mi nadal podatek za gewerbę.

Proszę o pomoc, kwota kar i podatku jest ogromna.

Jesteś bardzo kiepsko poinformowany: GbR to spółka cywilna, w której każdy ze wspólników z osobna podlega podatkowi dochodowemu. Innymi słowy, wszystko to, co otrzymałeś ze spółki, tzn. Twoja część zysku, podlega podatkowi dochodowemu (Einkommensteuer), który Ty sam, a nie spółka masz zapłacić. Ponieważ nie składałeś oświadczeń podatkowych (Einkommensteuererklärung) odnośnie tego, co w spółce zarobiłeś, Finanzamt oszacował Twoje dochody ze spółki i na podstawie tego oszacowania wymierzył Ci podatek dochodowy do zapłacenia. Powinieneś jak najszybciej złożyć oświadczenia podatkowe i wpisać tam Twoje rzeczywiste dochody ze spółku; nawet wówczas, kiedy wynosiły one "0". Tylko w ten sposób możesz uzyskać, że te decyzje podatkowe, wydane na podstawie oszacowania, zostaną uchylone.

Dziękuję, za odpowiedz.
Erkorda problem polega na tym, że za 2014 r. złożyłem oświadczenie podatkowe Einkommensteuererklarung, w którym podałem, na podstawie rozliczenia spółki, swój dochód ze spółki. Natomiast Finanzamt w decyzji - Bescheid fur 2014 wskazał mi dodatkowo 10.000,00 E więcej pomimo, że oczywiście tych pieniędzy nigdy nie zarobiłem rozdzielając to w ten sposób:
Einkunfte aus gewerbebetrieb
- als Einzelunternehmer: 10.000
- laut gesonderter Feststellung: kwota z rozliczenia spółki, która była moim dochodem

Po zsumowaniu wyszło 10.000 więcej niż jest rzeczywiście.

Jestem pewny że gewerbę miałem zamkniętą. Jakieś pomysły jak wybrnąć z tej sytuacji, czy możliwe żeby nie zamknięto mi gewerby ?
Ewentualnie jak się ratować przed tymi naliczeniami szacunkowymi.

Ostatnia edycja:
gibon0010 napisał:
Witam,mam problem bedac w pracy w niemczech pracodawca zmeldowal mnie, lecz nie wiem czy otworzyl Gewerbe ,wiem ze w niemieckim urzedzie wypelnialismy dokument Gewerbemeldung(bynajmniej jakos tak) . Czy jak bym mial zalozona Gewerbe a nie zamknieta to dostal bym pismo za nie płacenie składek do Polski czy to pismo przychodzi na meldunek w niemczech ;/ Glownie chodzi o to czy moge to jakos sprawdzic albo czy zostal bym poinformowany w Polsce jesli nie ma kontaktu w niemczech. Bo wiem ze trzeba zamknac jak jest otwarta .

Hej, na wszystkie pytania dotyczące niemieckiej gewerby odpowiem pod nr tel 0049 152 144 226 92

Hallo
to jest roznie , czasami przychodzi na Polski adres a czasami na niemiecki, jesli sie podalo, ze sie jest na stale w Niemczech to raczej na niemiecki.
Gewerbe mozna zamknac przez Internet, albo wyslac listem,druk trzeba sobie wydrukowac z internetu.
a jesli chodzi o prace na Gewerbe i jest Pan Zlata raczka to moge polecic dobrego zleceniodawce, oczywiscie wtedy na rachunki , pomoc w dokumentach i t. d.
oczywiscie nie biore za to pieniedzy, po prostu znam ludzi , ktorzy potrzebuja dobrych pracownikow
jesli chodzi o stary rok, to trzeba wypelnic druki rozliczenia podatku przychodowego obrotowego i Gewerbe steuer, wszystko wyzerowac to wtedy nie nalicza zadnych podatkow, a jesli ma Pan te Gewerbe ze 2 albo 3 lata, to moze sie starac o ALGII, tzn.
Panstwo Niemieckie zapewni Panu podstawowe koszty utrzymania plus ubezpieczenie i mieszkanie, i pomoze znalezc prace, oczywiscie rodzinne w wysokosci 184 Euro na jedno dziecko przysluguje Panu od chwili zalozenia firmy, z wyrownaniem do daty zalozenia firmy, potrzebne sa tylko rozliczenia podatkowe, niemieckie.
dobrze , ze Pan ma te firme, potrzebuje umowe o mieszkanie,meldunek i siedzi sobie na garnuszku niemieckim, wiecei info per email

wyglada na to ze Gewerbe jest nie zamkniete, o nawet jesli nie bylo rachunkow, to na podstawie poprzednich lat, biora srednia,
Gewerbe ozna wymeldowac takze przez internet

Dziękuję za pomoc, składałem odwołania od decyzji i mam odpowiedzi, czy ktoś z forum byłby mi wstanie pomóc przy prawidłowej ich weryfikacji? Na e-maila prześlę skan. Wydaje mi się że odwołanie zostało uwzględnione w całości ale proszę o analizę, słabo władam niemieckim.

Powinieneś te decyzje zeskanować i je tutaj zamieścić po to, aby można było przeczytaś i dowiedzieć się, o co chodzi. To, co napisałeś 11.11.2015, jest po prostu nie jasne. Jeśli spółka GbR uzyskiwała dochód, i zostało to stwierdzone w Feststellungsbescheid-ach, to konksekwencja jest taka, że każdy ze wspólników, stosownie do tych Feststellungsbescheid-ów podlega podatkowi dochodowemu (Einkommensteuer) i dochód podany w Einkommensteuererklärung nie może pozostawać w sprzeczności z Feststellungsbescheid-ami. Nie znając szczegółów i faktów (bo nie piszesz szczegółowo i rzczowo) rozwiązanie problemu może być tylko jedno: Należy złożyć prawidłowe (zgodne z prawdą i Feststellungsbescheid-ami) oświadczenia podatkowe (przypuszczam, że chodzi przede wszystkim o Einkommensteuer/pod. dochodowy). Jeśli w danym roku nie było żadnego zarobku(zysku) i ze spółki nie dostałeś żadnych pieniędzy, to złóż stosowne oświadczenia podatkowe. Formularze możesz sobie wydrukować z internetu. Jeśli nie dajesz sobie z tym rady, to powinieneś zwrócić się o pomoc do profesjonalnego biura podatkowego w Niemczech, którzy odpłatnie to dla Ciebie zrobią. Na pewno nie będziesz płacił podatku od dochodu, którego nie miałeś.

Powrót