Pomocy niemiecka Gewerba problem

• Autor wątku Autor wątku gibon0010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dopiero teraz udało mi się to otworzyć, wydrukować i przeczytać (nie jestem taki nowoczesny jak Ty). A więc: przesłałeś tu dwie decyzje dot. podatku dochodowego (Einkommensteuer); dot. lat 2013 i 2014. Twój dochód w roku 2013 wynosił 5.464,- Euro, a zatem jego wysokość jest niższa, aniżeli kwota wolna od podatku (Grundfreibetrag; ok. 8200,- Euro; nie pamiętam ile dokładnie co do centa, ta wolna kwota w 2013 roku wynosiła, ale to jest tu bez znaczenia). Dlatego, za rok 2013, nie masz żadnego długu, jeśli chodzi o podatek dochodowy. A teraz rok 2014: Twój dochód wynosił 5.258,- Euro. Podobna sytuacja jak w roku 2013, a mianowicie dochód poniżej kwoty wolnej od podatku. A zatem, nie masz żadnych zaległości w podatku dochodowym za lata 2013 i 2014.

Ostatnia edycja:
Dziękuję erkorda za pomoc, tak mi się też wydawało, bo nie powinno być podatku przy tych dochodach, zastanawia mnie tylko jedno zdanie w decyzji z 2013 r. możliwe, że chodzi o karę za brak terminowego przedłożenia rozliczenia za 2013 r. i odsetki ? mam tam też doliczony ten podatek solidarnościowy (chyba z 10 E wyszło od tej kwoty)

- den Gesamtbetrag von 137,53 E zahlen Sie bitte bis zum angegebenen Falligkeitstag auf das angefuhrte Konto

Dodatkowo rzucam pytanie, czy ktoś z forumowiczów mających doświadczenie z niemieckim urzędem skarbowym składał zaległe rozliczenia podatkowe po wszczęciu postępowania przez finanzamt przed polskim urzędem skarbowym.

Nie wiem czy gra jest warta świeczki, bo może nie da się tego już zaskarżyć i sprostować, jest to międzynarodowy tytuł wykonawczy, z drugiej strony podatek jest wyliczony nieprawidłowo. Może ktoś to przerabiał.

Ostatnia edycja:
Poprzedni temat wraca na tapetę dlatego nie otwieram nowego. Obecnie sprawa wygląda następująco:
- składałem wniosek o ponowne rozpoznanie sprawy w przedmiocie zaległych rozliczeń podatkowych za lata 2011 i 2012,

w piątek otrzymałem odpowiedz, czy mogę prosić Was Forumowicze z doświadczeniem w sprawach z Finansant o interpretację pisma, które otrzymałem oraz o wskazówki o jakie dokumenty chodzi.

Dodam, że bardzo zależy mi na czasie bo termin mam do 27 maja. Poniżej linki do zdjęć pisma:

Darmowy hosting plików, wgraj pliki z dysku i adresu bez rejestracji do 1GB.

Darmowy hosting plików, wgraj pliki z dysku i adresu bez rejestracji do 1GB.

Powrót