pomocy! odszkodowanie za nieumyslne uszkodzenie ciała

• Autor wątku Autor wątku xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
za 3 dni zostanie ogloszony wyrok w mojej sprawie ( nieumyslne uszkodzenie ciała) podczas bojki pewnien chopak upadl uderzajac głowa o kraweznik, przez co doznal urazu głowy, przelezal 8 dni w szpitalu (otwierali mu czaszke) Poczatkowo mialem inny zarzut( pobicie z uszkodzeniem ciala) i trafilem na miesiac do aresztu :/:( nigdy nie bylem karany, pierwszy raz w zyciu mi sie cos takiego przytrafilo. Cala bojka polegala na tym ze i pokrzywdzony i ja zle odebralismy sytuacje (on myslal ze ja bije swoja dziewczyne-co oczywoscie bylo nieptarwda!! on i jego kolega ktorzy mnie zaczli szarpac byli kompletnie pijani) a ja myslalem ze chca mnie pobic. Odepchnalem go , upadl i stało sie. Jedank w toku spraw zniesiono mi zarzut na nieumyslne uszkodzenie ciała. Prokurator krzyczy 1 rok pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 4 lata, plus 1000zł grzywny i 500 zł odszkodowania dla tego chłopaka. Ale przeciez oni pierwsi mnie zatakowali:/ dlaczego to ja mam byc skazany? Linia obrony jest OBRONA WŁASNA. Mam pytanie. Jezeli za te 3 dni sad uzna mnie za winnego i bede musial mu wyplacici te 500zł, czy bedzie on mogl pozwac mnie jeszcze z powodztwa cywilnego? jak sie takie sprawy koncza? on byl kompletnie pijany, ich było 2, potem 3 na jednego!! i to ja poszedlem siedziec. Prosze o jakakolwiek pomoc. Ta sprawa mnie dobija....... z gory dziekuje i pozdrawiam

szanowny panie!

jesli zapadnie wyrok skazujący, to jeszcze przysługuje oczywiście prawo do odwołania się od wyroku. Sąd na posiedzeniu może zasadzić na podstawie przytoczonych przez Pana faktów tzw. odszkodowanie z urzędu, jeżeli szkoda pokrzywdzonego miała bezpośredni związek z przestępstwem. Pokrzywdzony i prokurator miał prawo wytoczyć powództwo cywilne do momentu rozpoczęcia przewodu sądowego. Natomiast widzę ze realizacja roszczeń cywilnych w tym postępowaniu nastąpiła w chwili złożenia wniosku o którym mowa w art.49a kodeksu postępowania karnego, mówiąca o naprawieniu szkody czyli o tym czego między innymi domaga się prokurator - odszkodowanie pieniężne. Jeśli pokrzywdzony będzie uważał ze jeszcze mu mało, mówiąc kolokwialnie, może on złożyć pozew cywilny do sądu cywilnego.

rozumiem:( a jak najczesciej koncza sie takie spory? czy fakt ze bylo ich 3 a ja sam, i to ze byli kompeltnie pijani ma znaczenie? To oni zaczeli.

Jesli nie zgodzi się Pan z wyrokiem, proszę pisac apelację.
Najpierw oczywiscie wniosek o uzasadnienie - proszę się zapoznac z wątkiem wyróżnionym.
A jak się sprawy kończą zalezy od okoliczności danej sprawy.

Dzis oglosili wyrok. 10msc w zawieszeniu na 3 lata, 1200zł grzywny, 1000zl odszkodowania dla tego chlopaka. Pomijam fakt ze to oni mnie pierwsi zaatakowali, ja jako 2! ich bylo 2, potem 3 ! a ja sam! najpierw mialem zarzut pobicia z uszkodzeniem ciala i za to mnie wsadzili na sankcje na miesiac ! a potem mi zniesli bo jednak to bylo niemumyslne, chociaz oni tacy nawaleni byli ze ledwo na nogach stali, sam sie typ przewrocil!:( mam dosc ! wychodzi na to ze jak ktos was napadnie to lezec na ziemi i czekac az was zatłuka bo nikogo dotknac nie mozna:/ ie wiem co robic. Czy mam sie odwolac czy nie. Zawiasy zawiasami, przezyje, ale nie stac mnie na jakiekolwiek odszkodowanie. co mam robic? :((((((((((((

To do Pana nalezy decyzja czy się odwoływać.
Może się pan odwoływac od każdego rozstrzygnięcia wyroku, a zatem co do kary, winy, pioszczególnych środków.
Jest 7 dni na złożenie wniosku o uzasadnienie orzeczenia.

wniosek juz złozony.. potem bede sie odwolywal.. a ktos iwe jaksie koncza takie sprawy cywilne o oszkodowanie i zadosuczynienie kiedys poszkodowany byl kompletnie pijany?

witam,
wg mnie nie ma znaczenia to czy byl pijany tylko jak rzeczywiscie sie zachowywal... w prawie cywilnym tak samo istnieje obrona konieczna, ale to czy bedzie mogla miec zastosowanie (tak jak w prawie karnym) zalezy od zachowania sie tej dwojki czy trojki. (bezposredni i bezprawny zamach, proporcjonalnos zastosowanych srodkow). Pojecie obrony koniecznej niemalze pokrywa sie w prawie karnym i cywilnym, dlatego trudno uznac ze sad w tym zakresie postanowi inaczej niz w procesie karnym...

bardziej optymistycznie przedstawia sie sprawa przyczynienia sie pokrzywdzonego do powstania szkody (art.362 kc). Musi byc spelnionych kilka przeslanek, ale ogolnie mowiac w Twojej sytuacji mozna uznac ze beda spelnione. Jezeli rzeczywiscie sad uznalby ze poszkodowany przyczynil sie do powstania szkody powinien zmniejszyc wysokosc odszkodowania proporcjonalnie do tego w jakim stopniu poszkodowany przyczynil sie. Wiem ze to dosc enigmatyczne, ale trudno generalnie powiedziec jak bedzie, wazne sa konkretne okolicznosc zdarzenia o ktorych niewiele wiemy...

pozdrowienia

Powrót