Pomocy - PUP, świadectwo pracy itd

• Autor wątku Autor wątku djdanfp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djdanfp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam wszystkich forumowiczów, liczę na pomoc

Zajmuję się stylizacją paznokci, przez kilka dni pracowałam na podstawie umowy o pracę u 'znajomej', jednak nasze drogi szybko się rozeszły ze względu na to że 'nie stać było ją na pracownika'

Wydała świadectwo pracy, które było błędne (data urodzenia), jednak nie chcąc się zbytnio chwalić 7dniowym stażem pracy nigdy przed nikim zignorowałam temat, na domiar złego świadectwo się gdzieś zawieruszyło

Chciałam się zarejestrować w PUP, jednak Pani która mnie obsługiwała szybko zauważyła brak tego świadectwa, i kazała je jak najszybciej donieść

"Koleżanka" początkowo zgodziła się na wydanie sprostowania, mimo że od tego czasu minęło już 9 miesięcy. Nakazała złożyć wniosek o sprostowanie, złożyliśmy taki z datą 24.04.17. Do dziś poprawnego świadectwa nie otrzymałam, sprawa się przeciąga, a jutro mam wizytę w PUP. Była pracodawczyni jest jest zbyt skora do wydania świadectwa, na dodatek okazuje się, że czeka na decyzję księgowej, z czego wnioskuje że wniosek może być odrzucony (w świetle prawa na sprawdzenie i odniesienie się do świadectwa mam 7 dni)

Co mogę zrobić? Co w przypadku, gdy ta pal licho znajoma po złości odrzuci wniosek? Co w tym wypadku z rejestracją w PUP... Proszę o w miarę szybką odpowiedz.

Poproś w pup o wyznaczenie kolejnego terminu na dostarczenie świadectwa pracy i pokaż w urzędzie wniosek o wydanie duplikatu swiadecta pracy który zlozylas do pracodawcy

ok, ale co w sytuacji gdy byla pracodwaczyni odmowi wydania sprostowania

djdanfp napisał:
ok, ale co w sytuacji gdy byla pracodwaczyni odmowi wydania sprostowania

Trzeba ratować się w pip. A za jaki okres ma być to świadectwo? Konkretnie datami

01-07.07.2016.

djdanfp napisał:

Świadectwo trzeba uzyskać tak czy inaczej. Wyślij oficjalne pismo do pracodawcy o wydanie duplikatu pocztą za potwierdzeniem odbioru, napisz ze jesli nie otrzymasz dokumentu, skierujesz sprawę do Inspekcji Pracy (często pomaga)

Jednak tak na szybko można wystąpić do ZUS w celu potwierdzenia zatrudnienia i odprowadzonych składkach

Ok, ale moje pytanie jest takie. Świadectwo tak czy tak było błędne, nawet jeśli uzyskam duplikat, to wciąż mogę uzyskać błędne, prawo do korekty przysługiwało mi do 7 dni od odbioru, co jeśli teraz Pani po prostu odmówi korekty? I wciąż, jeśli się nie mylę, prawo nie precyzuje czasu oczekiwania ani na korekte, ani na duplikat :(

Zamierzam złożyć podanie o dotację, i bardzo bym nie chciała by wyrejestrowali mnie z jakiegoś głupiego powodu.. :(

moze miec wpływ na zasiłek i jego wysokość

czyli raczej nie powinni wyrejestrować z braku świadectwa?

wyrejestrować - nie.
Ale zebym wypowiedział sie jakie moga być konsekwencje musiał bym znać całą historię twojego zatrudnienia i rejestracji jako osoba bezrobotna

a czy obecna pracodawczyni może odmówić wydania korekty, również po czasie ?

Był jeszcze staż, oraz pomniejsza stara umowa w piekarni, W każdym bądź razie w żaden stopniu nie interesuje mnie temat zasiłku. Byłam już dziś w PUP, nie zostałam wyrejestrowana, dostarczyłam umowę o pracę, ale Pani wciąż nakazuje donieść to świadectwo. Stąd moje pytanie, czy była "szefowa" może mi takiej korekty nie udzielić po wyznaczonym 7dniowym terminie ?

rozapcp napisał:
Jaki zasilek jak w zyciu pracowala tylko przez ten tydzien?

Nie było rozmowy o innych okresach zatrudnienia. Nie zmienia to faktu że nadal jest to okres zatrudnienia który się liczy do stażu pracy. Świadectwo powinno być.

djdanfp napisał:
Był jeszcze staż, oraz pomniejsza stara umowa w piekarni, W każdym bądź razie w żaden stopniu nie interesuje mnie temat zasiłku. Byłam już dziś w PUP, nie zostałam wyrejestrowana, dostarczyłam umowę o pracę, ale Pani wciąż nakazuje donieść to świadectwo. Stąd moje pytanie, czy była "szefowa" może mi takiej korekty nie udzielić po wyznaczonym 7dniowym terminie ?
Powiedziałem już co zrobić. Polecony z potwierdzeniem odbioru i informacja że zostaniesz zmuszona zgłosić sprawę do pip

j-ms napisał:
Powiedziałem już co zrobić. Polecony z potwierdzeniem odbioru i informacja że zostaniesz zmuszona zgłosić sprawę do pip

Okej, dziękuję, chodzi mi jedynie czy to PIP będzie jedynie straszakiem, czy faktycznie jest szansa by dzięki temu odzyskać poprawne świadectwo. Czy może odmówić wydania korekty, i wciąż być na prawie

djdanfp napisał:
Okej, dziękuję, chodzi mi jedynie czy to PIP będzie jedynie straszakiem, czy faktycznie jest szansa by dzięki temu odzyskać poprawne świadectwo. Czy może odmówić wydania korekty, i wciąż być na prawie
proszę spróbować

Terminu na wydanie duplikatu w kp nie ma.

Przepisy prawa na pracodawcę nakładają obowiązek umieszczania w świadectwie pracy prawdziwych danych.

Powrót