P
PaTuNia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Moja sytuacja wygląda tak; mam skończone 16 lat i obecnie mieszkam w Anglii. Teraz mieszkam z chłopakiem, ponieważ moja matka (jedyny rodzic) wyżuciła mnie z domu. Ona też teraz przebywa na terenie Anglii. Ja już nie chcę do niej wrócić, gdyż ona jest alkoholiczką i często stosuje przemoc wobec mnie i innych osób. Tu w UK mam prawo mieszkać gdzie chce, mogę też pracować, nie mam już obowiązku uczęszczania do szkoły.
Nie wiem co dalej robić.
Moja matka nie chce oddać moich wszystkich rzeczy (ubrania, kosmetyki itd) oraz paszportu, więc jestem teraz bez dokumentów.
W Polsce jest też założona sprawa w Sądzie o pozbawienie mojej matce praw rodzicielskich i przyznanie ich mojej babci.
Proszę o pomoc! Gdyż nie wiem czy, gdy będę już pod opieką babci, będę mogła sama, tzn z chłopakiem mieszkać w UK. Tu mam do tego prawo, ale w Polsce są zupełnie inne prawa i w Polsce jestem jeszcze uważana za niepełnoletnią osobę, a w UK nie...
Nie wiem co dalej robić.
Moja matka nie chce oddać moich wszystkich rzeczy (ubrania, kosmetyki itd) oraz paszportu, więc jestem teraz bez dokumentów.
W Polsce jest też założona sprawa w Sądzie o pozbawienie mojej matce praw rodzicielskich i przyznanie ich mojej babci.
Proszę o pomoc! Gdyż nie wiem czy, gdy będę już pod opieką babci, będę mogła sama, tzn z chłopakiem mieszkać w UK. Tu mam do tego prawo, ale w Polsce są zupełnie inne prawa i w Polsce jestem jeszcze uważana za niepełnoletnią osobę, a w UK nie...