Pomocy! Ważna sprawa!

• Autor wątku Autor wątku PaTuNia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaTuNia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moja sytuacja wygląda tak; mam skończone 16 lat i obecnie mieszkam w Anglii. Teraz mieszkam z chłopakiem, ponieważ moja matka (jedyny rodzic) wyżuciła mnie z domu. Ona też teraz przebywa na terenie Anglii. Ja już nie chcę do niej wrócić, gdyż ona jest alkoholiczką i często stosuje przemoc wobec mnie i innych osób. Tu w UK mam prawo mieszkać gdzie chce, mogę też pracować, nie mam już obowiązku uczęszczania do szkoły.
Nie wiem co dalej robić.
Moja matka nie chce oddać moich wszystkich rzeczy (ubrania, kosmetyki itd) oraz paszportu, więc jestem teraz bez dokumentów.
W Polsce jest też założona sprawa w Sądzie o pozbawienie mojej matce praw rodzicielskich i przyznanie ich mojej babci.
Proszę o pomoc! Gdyż nie wiem czy, gdy będę już pod opieką babci, będę mogła sama, tzn z chłopakiem mieszkać w UK. Tu mam do tego prawo, ale w Polsce są zupełnie inne prawa i w Polsce jestem jeszcze uważana za niepełnoletnią osobę, a w UK nie...

Jezeli matka utrudnia Ci odebranie rzeczy/dokumentow mozesz zglosic sie o pomoc na policje. Co do drugiej czesci pytania - niestety nie znam sie na prawie rodzinnym w Polsce.

Young people and housing

This information applies to England, Wales and Northern Ireland

Leaving home voluntarily

In most circumstances you can leave home without the consent of your parents or anyone with parental responsibility when you are 16. A parent or person with parental responsibility could go to court to try and force you to return home. However, it is unlikely that any court would order you to return home if you did not want to.

Being forced to leave home

If you are in conflict with your parents, you may feel you are forced to leave home. The legal position in this situation is complicated.

If you are under 16 and are forced to leave home, you can contact your local authority social services department. They will step in if they become aware of what is happening. The local authority may want to talk to your family to see what services it could provide to enable you to stay at home. If this is not possible, the local authority may try to find a relative to look after you or may offer to accommodate you. If you are at risk of suffering significant harm, the local authority may consider taking you into care

Ostatnia edycja:
Dzieki za odpowiedź. :)
a może znasz kogoś kto by umiał mi pomóc, jeśli chodzi o prawo rodzinne w Polsce???

pisz w dzale prawa rodzinnego w Polsce tam napewno znajda sie osoby, ktore beda wiedzialy wiecej.

A gdy moja matka już nie będzie moim opiekunem prawnym, czy coś mi się należy po jej śmierci ???

Powrót