Pomocy !!!

• Autor wątku Autor wątku wioleta997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wioleta997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Moja teściowa od kilku już lat nie mieszka w zadłużonym mieszkaniu komunalnym To suma - 21.600 zł( na dzień dzisiejszy tyle wynosi zadłużenie) Przez lata nie płaciła czynszu. W 2000r. ZBM zaproponował Jej spłate długu w ratach po 150 zł. miesięcznie.

Nie spłaca tego ponieważ ją nie stać bo jest po 2 zawałach i na rencie chorobowej i ma tylko 550zł a teść ok 600zł też na rencie chorobowej. Problem leży w tym czy trzech synów co było zameldowanych kiedyś tam - w tym mój mąż - będą musieli spłacać ten dług po matce ???

PROSZE O POMOC !!!

moderacja- proszę nie cytować całych postów.

Do tego ZBM złożył wniosek do sądu i jeśli na rozprawie teściowa powie że nie ma z czego spłacić to mój mąż i 2 jego braci będą spłacać dług po matce ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. P-ko komu ZBM złożył wniosek do sądu? P-ko matce czy też p-ko Pani mężowi?
2. Za jaki okres jest to zadłużenie?
3. Pisze Pani że teściowa w tym mieszkaniu już nie mieszka. Od kiedy? Od kiedy Pani mąż i jego bracia tam nie mieszkają a od kiedy są wymeldowani?
4. Czy mąż i jego bracia mają dowody na to, iż od jakiegoś określonego czasu nie mieszkali w tym mieszkaniu?

1.Przeciwko mojej teściowej ZBM złożył wniosek do sądu o nakaz zapłaty. Teściowa widnieje jako główny najemca.
2. ok.5-7 lat
3.Od ok. 4 lat już tam nie mieszka. Też od 4 lat już mąż i bracia nie mieszkają a wymeldowani są od 3 lat.
4. Tak. Brat mojego męża siedział 9 mies. w więzieniu w tym czasie kiedy mieszkali tam pozostali a zadłużenie rosło.

Ostatnia edycja:
Skoro pozew jest p-ko teściowej to jej synowie nie mają problemu. Teściowa może w odpowiedzi na pozew podnieść zarzut przedawnienia. Roszczenia związane z zapłatą czynszu przedawniają się po upływie 3 lat. Jeżeli teściowa uznała te roszczenia a chyba tak (bo była jakaś jej zgoda na spłatę w ratach) to wtedy ten okres przedawnienia wydłuża się do lat 10.
Jeżeli ZBM skieruje p-ko Pani mężowi (lub jego braciom) pozew do sądu mogą oni również w odpowiedzi na ten pozew podnieść zarzut przedawnienia roszczenia. Na razie jednak problem ma tylko teściowa.

eol12 napisał:
Skoro pozew jest p-ko teściowej to jej synowie nie mają problemu. Teściowa może w odpowiedzi na pozew podnieść zarzut przedawnienia. Roszczenia związane z zapłatą czynszu przedawniają się po upływie 3 lat. Jeżeli teściowa uznała te roszczenia a chyba tak (bo była jakaś jej zgoda na spłatę w ratach) to wtedy ten okres przedawnienia wydłuża się do lat 10.
Jeżeli ZBM skieruje p-ko Pani mężowi (lub jego braciom) pozew do sądu mogą oni również w odpowiedzi na ten pozew podnieść zarzut przedawnienia roszczenia. Na razie jednak problem ma tylko teściowa.

Art. 688[1]. § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.
§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Czyli mój mąż jeżeli był tam zameldowany i dawał pieniądze na utrzymanie mieszkania matce a jego matka nie płaciła czynszu to On też odpowiada za długi ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Generalnie Pani mąż odpowiada za te długi. Ale na razie wierzyciel skierował pozew p-ko teściowej a nie jej synom.

eol12 napisał:
Generalnie Pani mąż odpowiada za te długi. Ale na razie wierzyciel skierował pozew p-ko teściowej a nie jej synom.

:-(:-(:-(:-(

Nie należy się smucić. Przecież napisałam wcześniej, iż wierzyciel dochodzi należności od teściowej. Problem będzie dopiero wtedy, kiedy wierzyciel nie ściągnie tego długu od teściowej i skieruje pozew p-ko Pani mężowi. Ale wtedy w odpowiedzi na pozew mąż może podnieść zarzut przedawnienia roszczenia oraz to, iż w tym czasie był zameldowany ale nie mieszkał faktycznie.

Powrót