Pomówienia i zniesławienie w internecie

• Autor wątku Autor wątku Juell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam! Zleciłem pewnemu panu wykonanie usługi pomalomamia dachu. Pan pomalował pół dachu i zarządał wypłaty za wykonanie pracy. Okazało się że Pan pomalował go bez umycia i odtłuszania zakupionym przeze mnie preparatem. Na domiar złego podniósł cenę za usługę. Zawarliśmy tylko umogę słowną. Poprosiłem o rachunek lub inny dokument potwierdzający wykonaną pracę, ale Pan odmówił. Wg producenta farby takie pomalowanie dachu będzie skutkowało odparzaniem farby. Na dachu ma być zamontowana fotowoltaika i jeśli farba odejdzie trzeba będzie demontować fotowoltaikę, zeskrobać farbę i pomalować od nowa. To wszystko to koszt ponad 10 000 zł. Chciałem mieć jakiś dokument od wykonawcy, aby w razie problemów s dachem złożyć reklamację. Ale pan opisał mnie na lokalnej stronie internetowej, że nie zapłaciłem za usłubę. Ktoś inny napisał żeby zniszczyć dach, inny żeby spalić budynek, a ktoś jeszcze, że wcześniej też niezapłaciłem za inną usługę. Są to wiadomości nieprawdziwe. Tutaj jest link do wpisu z oszczerstwami: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02cMsvQkG4VPbP8bTsZWc5mHNn4wttSZg2mHjwgWoDkzvRnePh1xJtAsp93rxBHaLol&id=100064965884434
Co powinienem dalej zrobić, czy jest podstawa do założenia sprawy panu malarzowi o pomówienie i zniesławienie. Co z komentarzami zachęcającymi fo pobicia, spalenia domu, zniszczenia mienia?

Piękny to był wpis i nie zapomnę go nigdy. Jeśli masz czas i pieniądze można sporo, tylko czy warto? Jako student wymieniłbym dawniej kilka możliwości i dróg, ale jako praktyk radzę sobie odpuścić. Gdybyś się jednak upierał, zacznij od profesjonalnej porady i raczej zacznij od ustnej umowy i strat jakie w związku z nią poniosłeś. Jest wiele pytań, np. czy ten ktoś ma działalność czy nie (status konsumenta?), musisz porozmawiać z radcą albo adwokatem.

Czy możecie mi Państwo polecić kogoś, kto mógłby zająć się tą sprawą?

Czy możecie mi Państwo polecić kogoś, kto mógłby zająć się tą sprawą?
tak, ale na tym forum tego nie robimy. Ze względu na to, że materia dla profesjonalisty nie jest jakaś ciężka, każdy radca prawny/adwokat sobie z tym powinien poradzić.

Powrót