pomowienie- sprzedaz narkotykow

• Autor wątku Autor wątku micuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
Mój brat został oskarżony o sprzedaż narkotyków nieletnim na podstawie zeznań osoby, która sama jest w coś zamieszana i zaraz po złożeniu zeznań wyjechała do Anglii (ta osoba jest już w chwili obecnej pełnoletnia)
Policja miała nakaz na przeszukanie mojego domu (tu brat jest zameldowany), a mimo to przeszukali mieszkanie w którym on mieszka (mimo, iż na nie pozwolenia nie mieli!) nic nie znaleźli, w jego telefonie także nic (w komputerze też nic). I tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy jeżeli ta osoba, która zeznawała nie pojawi się w sądzie na rozprawie to jej zeznania będą brane pod uwagę?
2. Czy jako jego niepełnoletnia siostra (17 lat) mam jakiekolwiek prawo do widzenia się z bratem lub chociażby przesłania mu jakiegoś listu? (brat przebywa teraz w areszcie na 3 miesiące)
3. Jaki wyrok może on dostać biorąc pod uwagę fakt, że policja opiera się tylko i wyłącznie na zeznaniach osób, które np, zostały później oskarżone o kradzież?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

adooosz napisał:
Policja miała nakaz na przeszukanie mojego domu (tu brat jest zameldowany), a mimo to przeszukali mieszkanie w którym on mieszka (mimo, iż na nie pozwolenia nie mieli!)
Policja może dokonać przeszukania na podstawie jednego z trzech dokumentów:
a) postanowienia o przeszukaniu wydanego przez Prokuratora lub Sąd,
b) nakazu przeszukania wydanego przez kierownika jednostki Policji,
c) legitymacji służbowej funkcjonariusza Policji.
W przypadku przeszukania dokonanego na podstawie nakazu kierownika jednostki lub legitymacji służbowej, czynność ta wymaga zatwierdzenia przez Prokuratora. Nadmieniam, iż te dwie ostatnie podstawy mają zastosowanie w przypadku tzw. "czynności niecierpiących zwłoki". Trudno oczekiwać, aby policjanci którzy w trakcie już prowadzonych czynności dowiedzieli się o kolejnym adresie, jechali do Prokuratury po kolejny nakaz dając tym samym czas na "posprzatanie" mieszkania.

1. Czy jeżeli ta osoba, która zeznawała nie pojawi się w sądzie na rozprawie to jej zeznania będą brane pod uwagę?
Sąd będzie musiał rozpatrzeć dowód z tych zeznań. Jak oceni Sąd ten dowód - tego nikt Panu nie powie.

2. Czy jako jego niepełnoletnia siostra (17 lat) mam jakiekolwiek prawo do widzenia się z bratem lub chociażby przesłania mu jakiegoś listu? (brat przebywa teraz w areszcie na 3 miesiące)
Jeżeli organ dysponujący (czyli najprawdopodobniej Prokuratura) wyrazi zgodę na widzenie, to może Pani zobaczyć się z bratem. Co się zaś tyczy listów, to może je Pani pisać bez ograniczeń. List kieruje Pani na adres Aresztu Śledczego lub Zakładu Karnego gdzie przebywa Pani brat, przy czym oprócz imienia i nazwiska brata proszę dopisać też imię ojca (np. Jan Kowalski s. Mariana). Zaznaczam, że wszystkie listy do i od Pani brata podlegają cenzurze prowadzonej przez Prokuraturę, a po skierowaniu aktu oskarżenia przez Sąd. Odradzam więc pisanie o szczegółach sprawy, gdyż może to być przesłanką do zatrzymania listu.
3. Jaki wyrok może on dostać biorąc pod uwagę fakt, że policja opiera się tylko i wyłącznie na zeznaniach osób, które np, zostały później oskarżone o kradzież?
Nikt nie odpowie na to pytanie nie znając szczegółów sprawy, kwalifikacji prawnej zarzutów, ilości i typu narkotyków, wcześniejszej karalności i wielu innych przesłanek.
Co się zaś tyczy karalności "zeznawaczy" to akurat to ma najmniejsze znaczenie.

Powrót