POMOZCIE...BLAGAM...

• Autor wątku Autor wątku Kaaasiunia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaaasiunia88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam...
Mam powazny problem...a mianowicie chodzi o to ze w momencie zajscia w ciaze mialam 18 lat natomiast ojciec dziecka mial lat 17. Termin porodu wyznaczony mam na poczatek czerwca tego roku oznacza to ze w chwili narodzin dziecka jabede miala 19 lat a ojciec dziecka ukonczone 18 lat.
Sprawa wyglada nastepujaco: ojciec dziecka zostawil mnie sama a jego rodzice stwierdzili ze to jest niemozliwe abym byla w ciazy i niczym sie nie interesuja. Wielokrotnie probowalam nawiazac jakis kontakt, sprobawac porozmawiac, jakos sie dogadac niestety bezskutecznie.
Jest mi bardzo ciezko. Wiem ze czeka mnie rozprawa w sadzie o ustalenie ojcostwa. Co jesdnak bedzie z alimentami? Ja nie pracuje chcialabym sie dalej uczyc, ojciec dziecka rowniez jeszcze sie uczy. Wiejm iz jego tata pracuje za granica w jakies firmie i jest tam legalnie ( nie dorabia na tzw. czarno). Czy mam jakies szanse na uzyskanie alimentow, ktore pozwola mi na to abym byla w stanie utrzymac dziecko? Jak bedzie wygladala sprawa z ubezpieczeniem skoro moj tata nie chce placic ubezpieczenia na moje dziecko? I czy koszty zwiazane z badaniami DNA bede musiala pokryc sama skoro nie mam nic do udowadniania bo wiem w 100% ze to jego dziecko? Czy moge cos zrobic zeby on za to placil?
Blagam niech mi ktos pomoze...jestem z tym sama i nie wiem co robic i czego moge sie spodziewac.... [/b]

1. Po sprawie o ustalenie ojcostwa, jeżeli zostanie potwierdzone kto jest ojcem, pozywa Pani o alimenty rodziców ojca jako zobowiązanych w dalszej kolejności - ojciec dziecka nie jest jeszcze samodzielny finansowo wiec szanse na uzyskanie alimentów są całkiem duże;
2. Jeżeli ojciec dziecka będzie kwestionował swoje ojcostwo on zapłaci za badania DNA jeżeli okaże się, że jest ojcem;

Dziekuje za pomoc. Zostaje jeszcze sprawa ubezpieczenia... kto powinien placic skladke?
Jezeli sprawa ustalenia ojcostwa zostanie zakonczona to czy bede mogla dac dziecku swoje nazwisko? Czy nie bedzie to przeszkadzalo w pozwie o alimenty?

[cytat:tiaju9op]
Jezeli sprawa ustalenia ojcostwa zostanie zakonczona to czy bede mogla dac dziecku swoje nazwisko?
[/cytat:tiaju9op]
Dziecko bedzie miało Pani nazwisko , gdyż do czasu ustalenia ojcostwa w świetle prawa będzie Pani jedynym rodzicem ...
Jeżeli chodzi o zmianę nazwiska dziecka w późniejszym okresie , jeżeli ojciec nie uzna go dobrowolnie i sprawa o ustalenie ojcostwa dojdzie do skutku Pani jako przedstawiciel ustawowy dziecka będzie mogła skierować wniosek do sądu rodzinnego o zmianę nazwiska na nazwisko ojca.Sprawy ustalenia ojcostwa i alimentów będą najprawdopodobniej połączone .
Jeżeli chodzi o ubezpieczenie dziecka , najrozsadniej będzie gdy tą składkę pokryje osoba , ktora Pania ubezpiecza (ojciec , lub matka).Na dobra sprawę innej ewentualności nie widzę .

Zapomnialam zapytam o jeszcze jedna bardzo istotna sprawe... Do momentu urodzenia przeze mnie dziecka moj tata bedzie pobieral jeszcze "rodzinne" ale co bedzie po pojawieniu sie dziecka? Czy odbiora mojemu tacie rodzinne skoro ja planuje dalsza nauke na wyzszej uczelni? Prosze o odpowiedz

[cytat:29b330zs]
Czy odbiora mojemu tacie rodzinne skoro ja planuje dalsza nauke na wyzszej uczelni?
[/cytat:29b330zs]
tak :(

Powrót