Popularyzowanie odkryć w wierszach dla dzieci

• Autor wątku Autor wątku askirkov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

askirkov

Stały bywalec
Odpowiedzi
18 568
Czy jeśli pisząc np. wiersze dla przedszkolaków albo dzieci z podstawówki ubieram we własne, możliwie proste słowa i rymy cudze odkrycia naukowe i zasady działania cudzych wynalazków w celu ich przybliżenia czytelnikom (czyli nie piszę pracy dyplomowej ani nie realizuję projektu inżynierskiego bazując na cudzej pracy) to działam w ramach określonych w art. 2¹ ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych?

Ostatnia edycja:
Same odkrycia naukowe nie są przedmiotem prawa autorskiego.
Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.
Dopiero sposób wyrażenia ich, będzie.
Należało by się sprecyzować czy chcesz się wzorować na samym tylko odkryciu, czy też na opisie (a więc wyrażeniu) tego odkrycia z jakiejś np. książki.

Druga sprawa, skoro to ma być dla dzieci to pewnie mowa o odkryciach i wynalazkach z przed 300...100 lat. A więc prawa majątkowe nawet jeżeli były to mogły już wygasnąć.
Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.

Ale to tylko moja opinia. I nie jestem prawnikiem.

Ostatnia edycja:
Chodzi mi o takie najbardziej podstawowe fakty, o których można poczytać w każdej encyklopedii, również w encyklopedii dla dzieci, czy w podręcznikach szkolnych. Na przykład, jak długo mniej więcej żyje jakieś zwierzę, jak działa jakaś substancja itp.

Tak podstawowe informacje się pewnie w ogóle nie załapią pod prawa autorskie.

askirkov napisał:
Czy jeśli pisząc np. wiersze dla przedszkolaków albo dzieci z podstawówki ubieram we własne, możliwie proste słowa i rymy cudze odkrycia naukowe i zasady działania cudzych wynalazków w celu ich przybliżenia czytelnikom (czyli nie piszę pracy dyplomowej ani nie realizuję projektu inżynierskiego bazując na cudzej pracy) to działam w ramach określonych ...
Nie ponieważ nie ma potrzeby odwoływania się do licencji ustawowej w odniesieniu do przedmiotów niepodlegających ochronie prawnoautorskiej.

Powrót