poręczenie majątkowe

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Barbie

Barbie

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 806
Mój mąż przebywa w AŚ jest podejrzany z art 56 § 1 i 3 ustawy i art 258 § 1 k.k.

1) Ile może wynieść kaucja?
2)Jak jest wyliczna kaucja?
3)Kiedy można składać wniosek o wyznaczenie kaucji?

Wniosek o wyznaczenie kaucji można skąłdać zawsze bo to po prostu jest zamiana środka zapobiegawczego. Nikt Ci dokłądnie nie powie ile wynosi. A wylicza ją prokurator albo sędzia w zależnośći kto prowadzi sprawę. Nie ma jakiś określonych wyliczników. Po prostu ustalana jest adekwatnie do oskarżenia.

Dokładnie.
Co do wysokości kaucji istotnym jest także sytuacja majątkowa podejrzanego.

Jeśli jednak Twoje pytanie Barbi jest związane z sytuacją Twojego męża, o czym pisałaś np:
http://forumprawne.org/o,66117.html
to nie radzę zawracać sobie głowy jakimikolwiek marzeniami o wyjściu za poręczeniem majątkowym.
W Polsce nie ma chyba żadnego prokuratora ani sędziego który by wypuścił podejrzanego za poręczeniem majątkowym, jeśli podejrzany ten nie przyznaje się do winy i odmawia składania wyjaśnień.
Pomijam już tu fakt, iż podejrzanych mająch zarzut za udział w zorganizowanej grupie przestęczej z natury nie wypuszcza się.

Jednemu z podejrzanych(z tej gr co mąż jest) prokurator wyznaczył kaucję ale była zbyt wysoka i dlatego nie wyszedł. Mój mąż chce zeznawać ale nikt go nie chce słuchać. On nie odmówił składania zeznań.
A siedział z nim w celi chłopak też ze zorganizowanej grupy i wyszedł za kaucją w wys. 5900 zł ale nie wiem jakie jeszcze miał zarzuty.Z tego co mówił ten chłopak to wyszedł za kaucją ze względu na trudną sytuację.
Już nic z tego nie rozumiem

[cytat="Barbie"] Mój mąż chce zeznawać ale nikt go nie chce słuchać. On nie odmówił składania zeznań. [/cytat]

To co Pani napisała w tym poście kłóci się zdecydowanie z tym co Pani napisała w poście na który się powołałem.
W jednym Pani mówi że mąż odmówił składania wyjaśnień, teraz twierdzi Pani że nie odmówił składania wyjaśnień. Proszę w końcu zdecydować się na jedną wersję.

Dalej: prokurator nie jest Duchem Świętym, aby wiedzieć czy akurat podejrzany X zmianił zdanie i będzie składał wyjaśnienia czy nie.
Czy mąż ma obrońcę? Jeśli tak, to niech adwokat ruszy się i złozy pismo w którym zawnioskuje o przesłuchanie Pani męża.
Drugim rozwiązaniem jest napisanie takiego pisma przez męża i wysłanie go do Prokuratury.
Trzecim rozwiązaniem jest napisanie przez męża pisma do Prokuratury w którym szczegółowo opisze to co chce wyjaśnić w sprawie.

Jak widać sprawa w zakresie złożenia wyjaśnień jest łatwa do załawienia, trzeba tylko wykazać odrobinę chęci.

Mąż nie odmawiał składania zeznań tylko prokurator napisał mu pismo że nie będzie go przesłuchiwał bo mąż nie przyznaje się do winy. Ale dziękuję za odpowiedż choć i tak dalej nie bardzo coś z tego rozumiem.

A mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest wogóle sens aby złożyć wniosek o uchylenie aresztu za poręczeniem majątkowym?

(Adwokata nie mamy bo nas nie stać ale myślałam o pożyczce na kaucję i gdyby mąż wyszedł to byśmy ją spłacili. Na adwokata pożyczki nie wezmę bo nie będę miała z czego spłacić)

skoro mąż nie przyznaje się do winy... ,nie ustalono jeszcze całego stanu grupy przestepczej i udzialu (roli) poszczegolnych osób w dokonywaniu czynów karalnych to nie sądze aby ktorykolwiek Prokurator zwolnił męża z aresztu....

[cytat="Barbie"]Mąż nie odmawiał składania zeznań tylko prokurator napisał mu pismo że nie będzie go przesłuchiwał bo mąż nie przyznaje się do winy. Ale dziękuję za odpowiedż choć i tak dalej nie bardzo coś z tego rozumiem.
[/cytat]

Jeśli prokurator napisał że odmawia przesłuchania Pani męża gdyż ten nie przyznaje się do winy, to należy stwierdzić iż Prokurator strzelił sobie gola, gdyż naruszył konstytucyjne prawo podejrzanego do obrony.
Proponuję ponowić pismo, w którym zaznaczyć iż podejrzany żąda umożliwienia mu złożenia wyjaśnień w sprawie.

Jeszcze raz dziękuję. Zapytam się męża co dokładnie prokurator mu napisał a potem zaczniemy działać.

Pozdrawiam

A jednak mąż wyszedł za poręczeniem choć dalej toczy się śledztwo i nie ustalono wszystkich członków grupy.
To tak dla informacji że "cuda" się zdarzają :ok:

Powrót