posiadanie mającego juz wyrok w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku romana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Możliwe, że karą będą prace społeczne- ale najczęściej jest wyrok w zawieszeniu + prace społeczne.
Ale my nie debatujemy nad wyrokiem jaki dostanie teraz bo tego nikt nie jest w stanie przewidzieć tylko nad tym czy skoro popełnił drugie przestępstwo w okresie próby odwieszą mu pierwszy wyrok w zawieszeniu.
Najpierw sąd musi orzec wyrok, potem gdy wyrok się uprawomocni będzie można mówić o obligatoryjnym zarządzeniu wykonania kary z powodu tego, iż skazany dopuścił się przestępstwa podobnego będąc w okresie próby, gdy zarządzą to wykonanie kary to wtedy dopiero można wnosić o odroczenie kary pozb wolności.
Do tego jeszcze długa droga, skoro to dopiero początek sprawy, może minąc rok albo i więcej.

dziękuje bardzo za cenne wskazówki i informacje... na prawie karnym nie znam się w ogóle i pocieszylo mnie to trochę... jest jeszcze trochę czasu z tego co napisalaś...sprawa jest 25 więc potem pewnie znow napisze z pytaniem co dalej jeżeli będziemy znali już wyrok... Dziękuję wszystkim i pozdrawiam!

[cytat="marta222"]Możliwe, że karą będą prace społeczne- ale najczęściej jest wyrok w zawieszeniu + prace społeczne.
[/cytat]

za jeden czyn kara pozbawienia wolności i ograniczenia wolności????
Nie ma takiej możliwości.
Sąd może orzec ograniczenia wolności - prace społeczne zamiast kary pozbawienia wolności.
Na karę ograniczenia wolności nie liczyłbym z racji na wcześniejszą karalność za podobne przestępstwo.

[cytat:1lquajxl]
[/cytat:1lquajxl]
Nie rozumiem... Chodziło mi o taki przykładowy wyrok np 1,6 roku w zawieszeniu na 3 lata, prace społeczne na rzecz jakiegoś ośrodka + nawiązka + grzywna i pokrycie kosztów sprawy.
Nie napisałam nic takiego co sugerowałoby- [cytat:1lquajxl]
[/cytat:1lquajxl]

w przedmiotowej sprawie oskarżonemu zarzucono popełnienie jednego przestępstwa i nie ma możliwości wymierzenia kary pozbawienia i ograniczenia wolności.

Acha czyli jakby to zrobił 2 razy czyli np uczestniczył w obrocie narkotykami i 2 razy wziął np marichuanę i przekazał drugiemu to już są 2 przestępstwa?

Wtedy można zastanowić się nad kwalifikacją tych czynów jako przestępstwa ciągłego – art. 12 k.k.

czyli jak rozumiem jeśli ktoś działał w czynie ciągłym możliwe jest aby otrzymał wtedy wyrok w zawieszeniu + prace społeczne, jeśli jest jeden jedyny czyn to tak być nie może.

witam!
dzisiaj mój chlopak w końcu mial sprawę... i moja wiara w to ze nie pójdzie do więzienia nie byla omylna!:) dostal wyrok 6 mc w zawieszeniu na 5 lat, dozór kuratora, kontynuacja nauki zawodu i podjęcie pracy!
chcę podziękować wszystkim za odpowiedzi i rady!
Pozdrawiam!

Romana przypominam Ci, że my nie debatowaliśmy nad tym czy Twój chłopak pójdzie do więzienia przez tą nową sprawę- było bardzo prawdopodobne, że ten wyrok będzie właśnie w zawieszeniu + właśnie dozór itd ( w każdym razie wg mnie :) )ale pamiętaj, że posiada on już wcześniejszy wyrok w zawieszeniu i to połtorej roku, który w wyniku tego wyroku zostanie najprawdopodobniej odwieszony- nie mówię, że na 100% ale teoretycznie powinien zostać odwieszony obligatoryjnie....

[cytat:2agahou9]
czyli jak rozumiem jeśli ktoś działał w czynie ciągłym możliwe jest aby otrzymał wtedy wyrok w zawieszeniu + prace społeczne, jeśli jest jeden jedyny czyn to tak być nie może.
[/cytat:2agahou9]

Czyn ciagły jest jednym czynem i wymierza się za niego jedną karę : albo pozbawienie albo ograniczenie, nie łącznie.

Ale kara w zawieszeniu + prace społeczne+ grzywna+ naprawienie szkody jest możliwa?

On juz wie na pewno ze nie zostanie odwieszony!
adwokat mu to potwierdzil i sędzina powiedziala mu kiedy poszedl po swoje dokumenty ze pali sie nad nim czerwone swiatlo i ma uwazac... nic poza tym... ale dziękuję za wszystkie informacje!

Powrót