posiedzenie

• Autor wątku Autor wątku justyna8521
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna8521

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam Mój chłopak zotsał aresztowany Ma wyrok 8 miesięcy z 2005 r a został aresztowany ponieważ zbyt poźno wysłął pismo od zawieszenie wyroku ( miał 2 odroczki na ponad rok z powodu trudnej sytuacji rodzinnej ta sytuacja jest obecie jeszcze gorsza) Ale dlatego że zbyt późno wysłął podanie tak mówi jego kuratorka i adwoka został aresztowany 2 grudnia 2007 r) Kuratorka pow że jeżeli wysłałby wcześniej podanie o odroczenie to byłby na wolności. Mój chłopak pzrebywa w AŚ ale dostał już pracę na wolności ma iść do niej po Nowym Roku i z tego względu zostanie w tym AŚ który jest odalony od jego miejsc zamieszkania o 20 km. 19 grudnia miał posiedzenie w sprawie zawieszenia wyroku i sędzia pow że wszystko jest na tak tzn żeby wyszedł dobra opinia kuratora pracodawcy a przedewszystkim bardzo trudna sytuacjia rodzinna ale nie ma jednego dokumentu a mianowicie że przez ten okres jaki był odraczany wyrok nie popełanił żadnego przestępswa czyli o niekaralności Gdyby był ten dokument że nie był karany to by go wypuścili I sąd sam wystapi o taki wniosek i wyznaczył następny termin posiedzenia na 17 stycznia 08r. Dodam tylko że mój chłopka nie mógł być obecny na tym posiedzeniu i byli jego rodzice ale sąd o tym wiedział ( a niemógł być obecny bo pismo z sądu w sprawie zawieszenia wyroku przyszło na jego adres domowy a nie do AŚ ale sąd wie że On przebywa w AŚ) Mam pyt. czy sędzia naprawde go wypuści bo M nie był karany przez ten okres czy tylko tak powiedział żeby zbyć Proszę o odpwiedź

Skoro sędzia tak powiedział to mówił prawdę

Na obecnym etapie postępowania karnego wykonawczego,kiedy juz zaczął odbywac karę izolacyjną,decyzje co do niego będzie podejmował Sąd Penitencjarny - czy to w formie przerwy w karze czy warunkowego zwolnienia.

[cytat="marika39"]Na obecnym etapie postępowania karnego wykonawczego,kiedy juz zaczął odbywac karę izolacyjną,decyzje co do niego będzie podejmował Sąd Penitencjarny - czy to w formie przerwy w karze czy warunkowego zwolnienia.[/cytat] to wiem bo 17 stycznia mam posiedzenie w sprawie zawieszenia wyroku

mam pyt czy to jest możliwe żeby wnoisek o niekaralności o który wystąpił sam Sąd w ciągu miesiąca nie "doszedł" do Sądu z KRK Bo tak było w przypadku mojego chłopaka pierwsze posiedzenie maił 19 grudnia wetdy sędzina pow że wszystko jest na tak zeby mu zawieści wykonanie kary ale nie ma tego wniosku o niekaralności i wyznaczyłą następny termin na 17 stycznia i pow ze Sąd sam wystąpił o ten wniosek bo mj chłopak teraz przbywa w A S ale ma już wyrok ( ten odwieszony to jest 8 miesięcy) i co się okazało że to zaświadczenie o niekaralności jeszce nie wpołyneło do Sadu Czy to mozliwe żeby przez miesiąc nie doszło takie zaświadczenie? I okazało się że jeszce nie ma opinii z aresztu a wcześniej Pani śedzi mówioła ze wszystko jest Nie wiem o co w tym wszystkim chopdzi Xnam moze ktoś odp będę wdzięczna A i jeszcze mam pyt dotyczące tego zaświadczenia o niekarlności przeciez mój chłopak był karany tzn pierwszy raz miał wyrok w zawieszeniu ale znowu popełnił to samo przestępstwo więc mu odwiesili ten wyrok więc czego dotyczy to zaświadczenie o niekaralności tego czy nie popełnił innego przestepstwa Bo głupiej bo przeciez widzą że poepełnił dwa razy to samo wykroczenie yj jazdę pod wpływm alkoholu Prosze o pomoc Z góry dziękuje

Teoretycznie rzecz biorąc możliwe jest to, iż zapytanie o karalność gdzieś się zawieruszyło.
Zwykle zapytanie o karalność można uzyskać maksymalnie w ciągu kilku dni, ale czasami taka kartka może się gdzieś zapodziać.
Nie można też wykluczyć, iż karta karna wpłynęła w terminie, tylko że zostala dołączona do sprawy kogoś innego o takim samym imieniu i nazwisku.
Sędzia nie miała by najmniejszego powodu, aby podać dane niezgodne ze stanem rzeczywistym.

ok dziękuje za odp Mamjeszce pyt czego dotyczy to zaświdczenie o niekaralności ?????????? tego czy nie popełnij innego przestępstwa bo przeciez jest karany

[cytat="justyna8521"]ok dziękuje za odp Mamjeszce pyt czego dotyczy to zaświdczenie o niekaralności ?????????? tego czy nie popełnij innego przestępstwa bo przeciez jest karany[/cytat]

Zapytanie o karalność, znane także jako karta karna to dokument który stwierdza, czy dany czlowiek był karany przez jakiś Sad za popelnienie przestępstwa, a jeżeli tak to przez jaki Sąd, kiedy, i za jakie czyny, oraz kiedy wydano wyrok i kiedy wyrok się uprawomocnił. Na tym dokumencie jest wyszczególnione aktualne skazania, oraz inne ktore są prawomocne, a nie uległy jeszcze zatarciu.

Proszę nie używać wobec tego dokumentu stwierdzenia "zaświadczenie o niekaralności", ponieważ tak jak Pani wskazała, na zapytaniu tym wyszczególnia się wyroki jakie wobec człowieka zapadly, lub też KRK przybija pieczakę, że człowiek w bazie nie figuruje, co oznacza że nie jest karany.

Powrót