Post zniknął

• Autor wątku Autor wątku marcuuś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

marcuuś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
chciałem zgłosić błąd techniczny, otóż napisałem dziś wieczorem posta w tym wątku:
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/181676-allegro-zgubiony-list-zwykly.html

Niestety post po jakichś 2-3 minutach zniknął. Czy innym forumowiczom zdarzały się już kiedyś takie sytuacje? Pytam bo nie wiem czy to coś z forum, czy u mnie z przeglądarką. A może po prostu mam spróbować ponownie napisać posta?

§24 Usunięciu lub modyfikacji mogą podlegać w szczególności posty:
.......
- nie wnoszące treści merytorycznych,
.......

§25 Ocena czy powyższy regulamin został naruszony przez użytkownika w jakimkolwiek jego punkcie oraz w jakim stopniu zależy tylko i wyłącznie od Administratora i Moderatora forum.

Post został usunięty przez moderatora.

Niesamowite, że można tak po prostu "urżnąć" komuś posta/temat "po cichu", nie informując o tym fakcie za pomocą PM albo meila, nie informując kto usunął post/temat ani nie uzasadniając swojej decyzji. To nieetyczne, przecież to nic innego jak zwykła samowolka, cenzura i nadużywanie stanowiska władzy. Śmieszne, post znika bez żadnego poinformowania, bez żadnego uzasadnienia, więc skoro tak, to znaczy, że jest to błąd techniczny po stronie forum lub po mojej więc założyłem wątek, zgłaszam błąd i nagle....uwaga..to nie błąd...nagle moderator/administrator z łaski swojej przyznaje się, że usunął posta, podając jakieś zdawkowe uzasadnienie nie spełniające kryteriów Kodeksu Postępowania Administracyjnego i dumnie cytując $25 regulaminu forum, że on tu jest panem i władcą! Pomijając nieetyczność takiego zachowania, przejdźmy do uzasadnienia usunięcia posta/tematu - otóż decyzje moderatorów/administratorów mają charakter decyzji administracyjnej i podlegają Kodeksowi Postępowania Administracyjnego. I w związku z tym, aby mogły skutkować prawnie muszą zawierać uzasadnienie sporządzone zgodnie z wymogami Kodeksu Postępowania Administracyjnego. A w praktyce wygląda to tak, że moderator/administrator bezmyślnie cytuje jakiś punkt regulaminu. OTÓŻ TAKIE ZDAWKOWE SPŁAWIAJĄCE UZASADNIENIE NIE SPEŁNIA KRYTERIÓW K.P.A. I TYM SAMYM NIE MOŻE SKUTKOWAĆ PRAWNIE. Proszę administratora o merytoryczne i uargumentowane uzasadnienie usunięcia mojego posta, proszę uzasadnić dlaczego wg. pana mój post "nie wnosił treści merytorycznych".

Proszę też forumowiczów o ocenę sposobu cenzury tego forum oraz o ocenę czy słusznie mi usunięto posta oczywiście podając merytoryczne uargumentowane uzasadnienie. Żeby to miało sens wklejam tu treść posta:

Witam,

vjarek napisał:
sprzedawca nie czuje się odpowiedzialny, sprzedawca twierdzi że jestem niepoważny i że sam sobie jestem winien że wybrałem tą opcje.

Zgadza się, bo kto inny jak nie ty ma być winny, że kazałeś sobie wysłać zwykłym?

steniek napisał:
Nikt normalny nie prosi o wysyłkę wartościowego przedmiotu zwykłym listem ekonomicznym.

Zgadza się.

vjarek napisał:
Czy da się coś w tej sprawie zrobić ?

Pójść do psychiatry albo do cyrku.

Można się za głowę złapać - każą sobie wysyłać zwykłym, którego cechą jest niemożność udowodnienia jego wysłania, a potem każą sprzedawcy udowadniać jego wysłanie...jakim to trzeba być hipokrytą, jaki to trzeba mieć tupet i bezczelność, albo być po prostu zwyczajnie głupim albo pajacem cyrkowym. Brak słów na takich kupujących.

Ostatnia edycja:
przyznaję że sposób usuwania postów może budzić dyskomfort użytkowników, ale...

skąd pomysł o stosowaniu k.p.a. przez adminów forum? Przecież forum jest inicjatywą prywatną, nie jest organem administracji państwowej ani samorządowej...

Śmieszne, nie odniosłeś się istotnych kwestii tego co napisałem:

- co do nieetycznego sposobu cenzury tego forum na zasadzie "jestem tutaj Panem i Władcą więc nożyce w ruch i ciach nie ma tego posta, ciach nie ma tamtego posta, ciach nie ma tego wątku, ciach nie ma tamtego wątku" - żadnego powiadomienia, żadnego uzasadnienia, ostrzeżenia - post/wątek "dematerializuje się" jak w Star Treku, "wolność Tomku w swoim domku", "mój cyrk, moje małpy", a potem autor postu/wątku zastanawia się czy to jakiś błąd techniczny forum/przeglądarki, zakłada wątek w dziale technicznym i dopiero wtedy przypadkiem się dowiaduje, że jego post został usunięty, a jako uzasadnienie dostaje zdawkową odpowiedź, w której nie jest napisane dokładnie, konkretnie i szczegółowo co i gdzie było nie tak. Zwykła samowolka i złośliwość.

- nie wytłumaczyłeś dlaczego mój post "nie wnosił treści merytorycznych", dalej nie wiadomo za co mój post został usunięty, jeżeli nie potrafisz uzasadnić szczegółowo i konkretnie dlaczego, to znaczy, że po prostu złośliwie go usunąłeś bo ci się nie podobał, więc z łaski swojej przywróć post z powrotem.

Zamiast tego znalazłeś i wyrwałeś jakiś fragment mojej wypowiedzi, którą mogłeś podważyć i pewnie udało ci się - gratulacje. Ale nawet jeśli tu nie obowiązuje K.P.A. to nie znaczy, że ma tu obowiązywać twoja (lub innych moderatorów/administratorów) dyktatorka/samowolka, w dalszym ciągu należy brać przykład z K.P.A. i być może przykładowo o nim wspomniałem, żeby pokazać jak powinno się uzasadniać kasowanie czyiś postów/wątków, bo na pewno nie jakimś żenującym zdawkowym cytowaniem fragmentu regulaminu.

Marcuusiu, spójrz kto kasował i nie obrażaj administratora.
Jako administrator tego forum, radzę dokładnie zapoznać się z naszym regulaminem i przestrzegać go.
Jesteś młodym użytkownikiem i zachowuj się kulturalnie. Chamstwa na forum nie tolerujemy.

obowiązku owszem nie ma,

rozumiem także że moderatorzy mają prywatne życie i nie mogą ślęczeć godzinami nad pisaniem długich uzasadnień merytorycznych dla każdej swojej interwencji,

ale...

czy nie lepsze od kasowania byłoby jakieś oznaczanie niewłaściwej wypowiedzi jako błędnej?

takie postępowanie (gdyby je zautomatyzować) uczyniłoby forum jeszcze lepszym, bo nie tylko zapobiegałoby "pisaniu bzdur" ale miałoby dodatkową wartość edukacyjną (czytelnik widziałby że zaproponowana ścieżka rozwiązania problemu jest - zdaniem moderatorów - niewłaściwa, błędna, niemerytoryczna, niewłaściwa).

czy można rozważyć takie ulepszenie forum?!

Seb72 napisał:
czy można rozważyć takie ulepszenie forum?!
Już kiedyś był taki pomysł. Ale na forum o takim charakterze- to zupełnie bez sensu.

Przy kasowaniu wypowiedzi, podobnie jak przy udzielaniu ostrzeżeń, na ogół podajemy przyczynę (krótko, w jednym/dwóch słowach). Uzasadnień na pewno nie będziemy pisać.

Janusz M. napisał:
Marcuusiu, spójrz kto kasował

Faktycznie, pomyłkowo skierowałem środkową część posta o kasowaniu posta do ciebie, zamiast do moderatora, ale w dalszym końcowa część postu dotyczy ciebie, a początkowa niech będzie skierowana do was obydwu.

Janusz M. napisał:
i nie obrażaj administratora.

Jako administrator tego forum, radzę dokładnie zapoznać się z naszym regulaminem i przestrzegać go.

Jesteś młodym użytkownikiem i zachowuj się kulturalnie.

Chamstwa na forum nie tolerujemy.

Człowieku skończ z tymi ostrzeżeniami/groźbami, tylko to umiesz? Spójrz lepiej jak ty się zachowujesz. Nie obrażałem ciebie, tylko jak już wyjaśniłem, napisałem do ciebie omyłkowo, o czym doskonale wiedziałeś, a pomimo tego bezczelenie mi zarzucasz, że cię obrażam, że jestem chamski, niekulturalny, że nie przestrzegam regulaminu. Obrażałbym cię wtedy gdybym świadomie ci coś zarzucał, a jak już wyjaśniłem zarzuciłem ci coś omyłkowo. Sorry ale prawda jest taka, że to już twój drugi post z rzędu, w którym pomijasz istotne treści moich wypowiedzi, a skupiasz się na wycieczkach osobistych w moim kierunku, aby tylko się do czegoś przyczepić i mi coś wytknąć, dać mi jakieś ostrzeżenie, ewidentnie chcesz mnie sprowokować i szukasz tylko pretekstu żeby mnie stąd wyrzucić. To ty jesteś chamski, niekulturalny, a nie ja.

Ag_Maz napisał:
Nie ma takiego obowiązku.

Janusz M. napisał:
Uzasadnień na pewno nie będziemy pisać

Oczywiście, kiedy się nie potrafi obronić i uzasadnić usunięcia posta/wątku to najlepiej napisać, że nie ma takiego obowiązku, ale usunąć posta to już przecież jest obowiązek... Prawnego może i nie ma (obowiązku uzasadniania usunięcia posta/wątku), ale moralny jest. Jak widać do moralności moderatorom i adminom daleko.

Wstrętne zachowanie administratorów i moderatorów tego forum pozostawiam do oceny reszty społeczności tego forum i zapraszam forumowiczów do wypowiadania się w tym wątku bo to przecież trzeba ukrócić tę jawną samowolkę.

Dzięki Seb72 za to, że przynajmniej ty widzisz co wyprawia władza.

Ostatnia edycja:
marcuuś napisał:
przecież trzeba ukrócić tę jawną samowolkę.
Jesteśmy tu wolontariuszami. Poświęcamy na utrzymanie porządku na tym forum swój wolny czas. Gdybyśmy mieli się tłumaczyć z każdej decyzji jaką podejmujemy w tym celu, nie mielibyśmy czasu na odpowiadanie również merytorycznie.
Biorąc pod uwagę to, że większość z nas, oprócz moderowania, zajmuje się też zawodowo zagadnieniami działów, które moderuje, byłoby to pokrzywdzeniem użytkowników, którzy potrzebują pomocy.
Więc proszę przemyśleć swoje żądania... biorąc pod uwagę skalę tego forum. A nie jeden post jednego niezadowolonego użytkownika.

marcuuś napisał:
Dzięki Seb72 za to, że przynajmniej ty widzisz co wyprawia władza.
obawiam się że mnie źle zrozumiałeś.

Owszem, dostrzegam dyskomfort userów którym usunięto posty...
Ale wcale nie twierdzę że posty nie powinny być usuwane.

Piszę na różnych forach z różnych dziedzin i tam gdzie nie ma moderacji robi się bałagan. Co więcej, tematyka forum wręcz domaga się moderacji bo w przeciwnym wypadku forum szybko przeobraziłoby się w "poradnik oszusta i złodzieja".

Na tym tle szczególne podziękowania należą się Ag_Maz której "władza" polega na (mówiąc obrazowo) lataniu z miotłą i ścierką i sprzątaniu tego co ludzie nabrudzą.

Naprawdę cieszę się że kobiecie się chce tu siedzieć i zajmować się forum. Zwłaszcza że z jej wypowiedzi widać, że jest niegłupią kobietą i ten czas mogłaby poświęcić na zarabianie kolejnych dodatkowych pieniędzy.

Sumując, nie podzielam większości Twoich pretensji i większości Twoich opinii.

marcuuś napisał:
... Wstrętne zachowanie administratorów i moderatorów tego forum pozostawiam do oceny reszty społeczności tego forum i zapraszam forumowiczów do wypowiadania się w tym wątku bo to przecież trzeba ukrócić tę jawną samowolkę. ...
Nikt nie trzyma Ciebie siłą na tym Forum, nie musisz tutaj cierpieć z powodu ucisku Moderacji. Nasze doświadczenia wskazują, że takie nawoływania wzniecane są w szczególności przez niezadowolonych Trolli.

PS.
Zapominasz, że znajdujesz się na "terenie" prywatnym.

marcuuś napisał:
przecież trzeba ukrócić tę jawną samowolkę.

Rozumiem, że gdy przychodzisz do kogoś do domu w odwiedziny również kwestionujesz jego decyzję nakazującą Ci zdjąć buty lub odwiesić kurtkę do szafy i polecasz mu ją "uzasadniać"? Zrozum wreszcie, że jest to prywatne forum i jego założyciele mogą wprowadzać na nim dowolne zasady, o ile tylko nie naruszają one powszechnie obowiązujących przepisów.

Jeśli nie podoba Ci się "samowolka", to załóż własne forum i wprowadź na nim swoje własne zasady...

Janusz M. napisał:
Ostrzeżenie - to już drugie.

Śmieszne i żałosne, człowieku kompromitujesz się, już ci pisałem skończ z tymi ostrzeżeniami/groźbami, tylko to umiesz? Wymachiwać szabelką jak Putin? Robisz dalej w zaparte dokładnie to co opisałem już wyżej, znowu nie odnosisz się do istotnych treści postów, tylko znowu po raz trzeci robisz osobistą wycieczkę w moją stronę, chcesz mi dowalić, za wszelką cenę sprowokować i usunąć mnie z tego forum, tylko, że nie masz ku temu uzasadnionych podstaw więc złośliwe dajesz wyssane z palca ostrzeżenia i próbujesz pozbyć się mnie siłą.

Usunięto mi posta - nie wiadomo za co.
Dostaje dwa ostrzeżenia - też nie wiadomo za co.
Zaraz pewnie przewidując przebieg zdarzeń dostanę trzecie albo bana - oczywiście też nie wiadomo za co.

Proszę bardzo za co dostałem pierwsze ostrzeżenie, za to że omyłkowo pomyliłem cię z moderatorem? A drugie ostrzeżenie za co? Za udowodnienie niesłuszności pierwszego ostrzeżenia? I napisanie ci prawdy o tobie, która cię zabolała, bo omyłkowo pomyliłem cię z moderatorem, a ty wiedząc o tym, obrzucałeś mnie epitetami od chamskich, niekulturalnych, łamiących regulaminu i dałeś ostrzeżenie. No sorry ale czyż to nie ty właśnie jesteś "niekulturalny, chamski i łamiący regulamin" skoro złośliwie obrzucasz drugiego człowieka epitetami i ostrzeżeniami za zwykłą pomyłkę? Więc sorry ale ty sam sobie powinieneś dać ostrzeżenie.

No i co teraz? Potrafisz się obronić argumentami czy może znowu jedynym twoim argumentem będzie kolejne ostrzeżenie? Stać cię w ogóle na jakąś uargumentowaną odpowiedź? A może znowu będziesz wymachiwał szabelką?

Seb72 napisał:
Sumując, nie podzielam większości Twoich pretensji i większości Twoich opinii

Doceniam wkład ludzi utrzymujących to forum, ale to nie tłumaczy bezpodstawnego i złośliwego kasowania czyiś postów oraz rozdawania ostrzeżeń. Z niewiadomych powodów jakiś złośliwy moderator uniemożliwia mi korzystanie z tego forum bo skasował mi posta w którym wyraziłem swoją opinię, do której miałem prawo, a w tej chwili złośliwy administrator Janusz M. próbuje mnie siłą stąd usunąć za pomocą wyssanych z palca ostrzeżeń oraz rzucania w moja stronę epitetów: "chamski, niekulturalny, łamiący regulamin", tylko dlatego, że omyłkowo pomyliłem go z moderatorem. Cechami które mi przypisuje ów administrator, mógłby on sam siebie opisać i sam sobie dać ostrzeżenie. Jakby mało tego było do wspomnianego moderatora i administratora dołączył się w obronie kolejny moderator LeszekS, który podobnie jak Janusz M też obrzuca mnie od trolli, może nie bezpośrednio, ale sugeruje. Próbuje się mnie "udupić". Za chwilę może dojść do tego, że zostanę stąd bezpodstawnie złośliwie usunięty tylko dlatego, że domagam się godnego traktowania.

Ale tobie to nie przeszkadza i stajesz po stronie takiej "władzy".

LeszsekS napisał:
Nasze doświadczenia wskazują, że takie nawoływania wzniecane są w szczególności przez niezadowolonych Trolli.

Którym ja nie jestem.

Natomiast moje doświadczenia opisałem w tym wątku.

LeszsekS napisał:
PS.
Zapominasz, że znajdujesz się na "terenie" prywatnym.

To znaczy, że nie obowiązuje tam moralność, czy jakieś obyczaje?

LeszsekS napisał:
Nikt nie trzyma Ciebie siłą na tym Forum, nie musisz tutaj cierpieć z powodu ucisku Moderacji.

I ja również nie zamierzam na siłę tu przebywać, ale skoro tak mnie potraktowano to zanim odejdę, to chciałem forumowiczom pokazać wasze zachowanie, żeby wam to bezkarnie nie uchodziło.

a priori napisał:
Rozumiem, że gdy przychodzisz do kogoś do domu w odwiedziny również kwestionujesz jego decyzję nakazującą Ci zdjąć buty lub odwiesić kurtkę do szafy i polecasz mu ją "uzasadniać"?

Nie wydaje mi się ta analogia dokładnie na miejscu więc nie będę się wypowiadał.

a priori napisał:
Zrozum wreszcie, że jest to prywatne forum i jego założyciele mogą wprowadzać na nim dowolne zasady, o ile tylko nie naruszają one powszechnie obowiązujących przepisów.

...i dobrych obyczajów oraz moralności? Nie samym prawem się żyje. No, ale cóż, zdarzają się i bezduszni urzędnicy i często się o nich słyszy.

a priori napisał:
Jeśli nie podoba Ci się "samowolka", to załóż własne forum i wprowadź na nim swoje własne zasady...

Nie chodzi mi jakieś wydumane zasady, tylko o zwykłą moralność i dobre obyczaje, zwłaszcza na forum prawnym. Nie ja to wszystko zacząłem, tylko ten który mi wyciął złośliwie posta.

Ostatnia edycja:
marcuuś napisał:
Usunięto mi posta - nie wiadomo za co.
Gdybym to ja trafiła na Twojego posta- dostałbyś jeszcze ostrzeżenie za obrażanie użytkownika.
Usunięcie posta było jak najbardziej słuszne.
To jest forum prawne. A nie biczujące czyjąś naiwność.
Zamykam ten pieniacki wątek.

Post zniknał c.d.

Wygląda na to, że administracja nie potrafi wytłumaczyć się i obronić się ze swojego złośliwego zachowania argumentami, to broni się siłą zamykając wątek. Można było się tego spodziewać. Kasowanie postów, sypanie ostrzeżeniami, zamykanie wątków, oraz argumentacja "bo tak i już".

Ag_Maz napisał:
Usunięcie posta było jak najbardziej słuszne.

Dlaczego? "Bo tak" i już? Dowiem się w końcu?

Ag_Maz napisał:
Zamykam ten pieniacki wątek.

Pieniactwo to kasowanie postów, sypanie ostrzeżeniami, zamykanie wątków, a próba dowiedzenia się dlaczego to zrobiono, nie jest pieniactwem, każdy ma prawo wiedzieć dlaczego zostaje ukarany, ale przecież, o ironio losu, nie na forum "prawnym".

Ten wątek też zamkniesz albo skasujesz? A może od razu ban lepiej? No dalej pokaż na co cię stać.

"Chamski, niekulturalny, łamiący regulamin, troll, pieniacz"
Jakie jeszcze złośliwe epitety spotkają mnie ze strony administracji?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót