POSTANOWIENIE niezgodne z Konstytucją lub innymi źródłami prawa?

• Autor wątku Autor wątku bonukleinowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bonukleinowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Wiem, że treść postanowienia nie jest zgodna z Konstytucją albo są w niej inne niezgodności. Chciałbym złożyć zażalenie ale nie wiem na jakiej podstawie. Płaciłem już grzywnę za zabranie mi towaru do depozytu. Obecnie towar przepadł na rzecz Skarbu Państwa. Proszę pomóżcie

POSTANOWIENIE​
Na podstawie przepisów:
Art.35 ust.1 pkt. 2 i ust.4, art.. 93 ust. 1 pkt. 1 i ust 2 art. 93a ust. 1 i ust. 3 w związku z art. 65 ust. 1 i art. 73 ust. 1 ustawy z dnia 19.03.2004r.- Prawo Celne (Dz. U. z 2004r. Nr 68 poz. 622 ze zmianami);
Art. 216 i art. 217 ustawy z dnia 29.08.1997r.- Ordynacja podatkowa (tekst jednolity z 2005r. Dz. U. NR 8 poz. 60 ze zmianami);
§ 10 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.07.2004r. w sprawie depozytu celnego (Dz. U. z 2004r., Nr 169, poz. 1771);
§ 2 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22.04.2004r. w sprawie stawek opłat przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat z zysku w czwartym kwartale 2008r. (Dz. Urz. GUS z dnia 27.01.2009r. Nr 1, poz. 6),

POSTANAWIA​
1) ustalić kwotę opłaty w wysokości 199 zł za przechowywanie od dnia 2009-02-26 do dnia 2009-04-17 w magazynie depozytowym Urzędu Celnego w Olsztynie, zajętych do postępowania celnego w celu uregulowania ich sytuacji towarów w postaci …
2) wezwać Pana …. …. Do uiszczenia wyżej wymienionej opłaty na konto izby celnej w Olsztynie w terminie 10 dni od dnia doręczenia niniejszego postanowienia.

UZASADNIENIE​
W dniu 2009-02-26 na przejściu granicznym w … organ celny zajął od Pana … towar w celu uregulowania jego sytuacji w postaci…
Przedmiotowy towar został przyjęty do depozytu w dniu 2009-02-26
Zgodnie z § 10 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.07.2004 w sprawie depozytu urzędu celnego okresy przechowywania towarów zajętych lub zatrzymanych są uzależnione od rozstrzygnięć wydanych przez właściwe organy.
Postanowieniem o sygn. Akt I NS ***/09 z dnia 2009-06-06 Sąd Rejonowy w … orzekł o przepadku przedmiotowego towaru na rzecz Skarbu Państwa- postanowienie prawomocne z dniem 2009-04-17.
Zgodnie z art. 93 ust.1 pkt.1 ustawy – Prawo celne organ celny pobiera opłaty, stanowiące dochód budżetu państwa za przechowywanie towarów w depozycie.
Stosownie do § 2 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie stawek opłat pobieranych przez organy celne za przechowywanie towarów niewspólnotowych w depozycie pobiera się opłatę w wysokości 5% ich wartości celnej, jednak nie mniej niż 3% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, w kwartale poprzedzającym przyjęcie towarów do depozytu- za każdy rozpoczęty miesiąc.
Wartość celna zajętego towaru wynosi 104 zł stąd 5% jej wartości to 5,2 zł.
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie o jakim powyżej, w kwartale poprzedzającym przyjęcie towaru do depozytu wynosiło 3319,78 zł natomiast 3% tego wynagrodzenia to kwota 99,6 zł.
Zatem całkowita kwota opłaty za 2 rozpoczęte miesiące przechowywania zajętego towaru, zaokrąglona jest do pełnych złotych zgodnie z art. 67a w związku z art. 93a ust.3 Prawa Celnego wynosi 199 zł i jest to minimalna wysokość opłaty depozytowej jaką organ celny jest obowiązany pobrać za przechowanie towaru zajętego w sprawie ****
Zgodnie z art. 65 i 66 Prawa Celnego od nieziszczonych w terminie opłat za przechowywanie towarów w depozycie organu celnego pobiera się odsetki w wysokości i według zasad dotyczących pobierania odsetek za zwłokę od należności podatkowych.

POUCZENIE​
Na niniejsze postanowienie służy zażalenie do Dyrektora Izby Celnej w Olsztynie za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Celnego w Olsztynie w terminie 7 dni od daty jego doręczenia. Zażalenie powinno zawierać zarzuty przeciw postanowieniu, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem zażalenia oraz wskazywać dowody uzasadniające to żądanie.

Ładnie naciągnięte pouczenie :mad:

Zażalenie tak samo jak decyzja nie wymaga żadnego uzasadnienia i wystarczy, że strona wyrazi swoje niezadowolenie z wydanego postanowienia.

Barteks a czasami w ordynacji podatkowej nie jest inaczej niż w Kpa?
Bo zgodnie z art. 222 ordynacji odwołanie od decyzji organu podatkowego powinno zawierać zarzuty przeciw decyzji, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem odwołania oraz wskazywać dowody uzasadniające to żądanie.

Tak oczywicie jednak dlaczego w pouczeniu jest info 7 dniach choć art 223 mówi o 14.
"Art. 223.
§ 1. Odwołanie wnosi się do właściwego organu odwoławczego za pośrednictwem organu podatkowego, który wydał decyzję.
§ 2. Odwołanie wnosi się w terminie 14 dni od dnia doręczenia:
1) decyzji stronie;
2) zawiadomienia, o którym mowa w art. 103 § 1."

:evil::evil: :winko::winko:

Bo tu chodzi o zażalenie, a nie odwołanie.

Odwołanie przysługuje w przypadku decyzji, a na postanowienie składa się zażalenie w terminie 7 dni.

Strzelam jako że to postanowienie to termin na wniesienie zażalenia wzieli z art. 236 ordynacji, a konieczność uzasadnienia z art. 239 w zw. z art. 222 ordynacji

ps. Barteks mnie ubiegł

i jak z tym w koncu jest placic to czy nie . odwolanie sie od tego cos da uniknie sie zaplaty czy jest to zgodne z prawem?

Płacić. Złożenie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia. Jeżeli Pana zażalenie zostanie uznane za zasadne, to otrzyma Pan zwrot środków.

barteks2 napisał:
Płacić. Złożenie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia. Jeżeli Pana zażalenie zostanie uznane za zasadne, to otrzyma Pan zwrot środków.

Widać nie miałeś jeszcze doczynienia IC bo jak kasa tam wpłynie to ją wyrwać to trzeba beczkę soli zjeść :beer: :beer:

czyli co to jest zgodne z prawem?i mogą tak kase od ludzi za to pobierac?

właśnie no i co mam zrobić. Dostałem kolejne pismo tego samego typu i znów chcę się odwołać tylko jak uzasadnić to zażalenie?

jest na to jakis artukul 15 ale nie wiem z czego z jakiego dzialu musze spytac kolezanki ona znalazla taki przepis

witam mam podobny problem więc też był bym wdzięczny jak by ktoś coś poradził, a sprawa polega na tym iż w trakcie odprawy został mi zajęty towar o wartości 25 złotych a teraz musze zapłacić za niby jakieś przechowanie tego towaru w depozycie celnym 500 zł to jakiś absurd więc prosze o pomoc

Mam podobny problem, jeżeli zna ktoś rozwiązanie tego problemu to niech się wypowie. Ja po przeanalizowaniu dokumentów doszedłem do takiego wniosku:
Zgodnie z przepisami art. 31 ustawy z dnia 19 marca 2004 Prawo Celne - bla bla bla... organ celny w celu uregulowania sytuacji towaru może: cofnąć towar poza obszar celny Wspólnoty lub nie zezwolić na opuszczenie tego obszaru; zająć towar i wystąpić o orzeczenie jego przepadku na rzecz SP.

Jeżeli tak jest że Organ Celny ma taki wybór to czemu nie daje takiej informacji osobie na którą nakłada mandat, przecież można by się cofnąć poza wspólnotę i zostawić towar albo spróbować szczęścia ponownie :) Zatem skoro OC tak postanowił to niech sam ponosi koszty przechowywania i dalej skoro już zatrzymał towar a tego typu spraw jest mnóstwo to czemu Organy celne nie podejmują bezzwłocznie wszelkich niezbędne działania, łącznie ze sprzedażą towarów, w celu uregulowania ich sytuacji wobec towarów - które zostały wprowadzone na obszar celny Wspólnoty z naruszeniem przepisów lub zostały usunięte spod dozoru celnego(art.57 WKC).

Tylko pisze się wszystkim okres ok. 2 miesięcy i nakłada opłatę, Czy na osoby które chandluja płytami, ubraniami, czy popełnia inne przestępstwo, nakłada się za zatrzymanie dowodów opłaty za przechowywanie tych dowodów?

Czy w momencie kiedy osoba zapłaciła karę na miejscu za przewóz towarów, dalszy problem z zatrzymanymi towarami nie należy do Państwa.

W końcu wracam do tej opcji z wyborem przez OC albo cofka poza Wspólnotę albo mandat karny, czy to nie jest argument za odwołaniem sie od tej decyzji?

Co o tym myślicie i czy już ktoś ma rozwiązanie tego tematu.

Witam,
mam identyczny problem, bardzo proszę Was o pomoc na jakiej podstawie można złożyć zażalenie/odwołanie od tego postanowienia bo to normalnie rozbój w biały dzień.

Jeszcze jedna uwaga, w mandacie karnym w pouczeniu pkt 4 - ukarany ponosi koszty zniszczenia przedmiotów których przepadek orzeczono - wynika z tego, że płacąc mandat płaciłam od razu za zniszczenia więc bez zasadne jest płacić za przechowywanie skoro przedmioty miały być zniszczone!
Co Wy na to?

Osobiście myślę ze to wszystko to łatanie dziury budżetowej, w momencie opłacenia mandatu moim zdaniem problem nie należy do ukaranego. Przecież w poprzednich latach nie było takiego problemu, a też towar był zabierany i wystawiany był mandat. Niech teraz cofną się o 20 lat i dla wszystkich taki kwit niech wyślą.

Mój mąż dostał takie pismo i wogóle kupę ludzi tez, za cztery bloki przechowywane (ładnie mówiąc) dwa miesiące -:-?:mad::mad::mad: dostał 398 zł. MASAKRA!!!! A najgorsze jest to, że naprawdę trudno w tym wypadku im coś zarzucić, bo sprawdzałam. KAKI76 co to za art. 15??? coś wspomniałaś, że twoja koleżanka znalazła??? Proszę daj znać szybko, bo na wniesienie zażalenia jejt 7 dni od daty otrzymania tego postanowienia. Teraz nie wchodzi w grę kodeks celny (nasz Polski) tylko te Wspólnotowe przepisy, a w nich się połapać, to konia z rzędem temu kto to rozgryzie. Ja sobie wymyśliłam dług celny i jego wygaśnięcie, bo takie pojęcia funkcjinowały wcześniej i idealnie pasują w tym wypadku, ale.... co to oznacza jeśli chodzi o te nowe przepisy??? Nie wiem czy wogóle można tu mówić o długu celnym art. 210 i 244 Kodeksu Celnego (starego). Myślcie coś, bo nas zaje....ą tymi przechowaniami...apropo, a kto ich prosi o przechowanie, przecież za zniszczenie płacimy, to niech niszczą od razu???? wiem że to i tak nic nie da, ale to mnie tak wku......., że ..

[Quote = bonukleinowy; 374206] właśnie no i co mam zrobić. Dostałem kolejne pismo tego samego typu i znów chcę się odwołać tylko jak uzasadnić na zażalenie? [/ QUOTE]

a na co powołałeś się pierwszy raz??? Można próbować na art. 31 Prawa celnego, na 93...ale ten to już naciągany będzie,

Powrót