Postępowanie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku mobor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mobor

Użytkownik
Odpowiedzi
67
3 lata temu miałem konflikt z dostarczycielem internetu polegający na tym iż w związku ze zmianą miejsca zamieszkania - zmuszony byłem zerwać umowę (przedwcześnie) na swiadczenie usług. Firma wytoczyłą sprawę sądową- otrzymałem SądowyNakazZapłaty. Mineły 3 lata i do akcji wkroczył komornik. Dostałem wlasnie pismo z ktorego wynika iż zajął mój rachunek bankowy (stary, na który nie wpływają obecnie żadne środki pieniężne poza ew corocznymi wpływami z US z tytułu rozliczenia PIT)
Wyrok sądowy mówi o możlwiosci zajecia przez komornika: Rachunku(ów) bankowego, wierzytelnosci oraz wynagrodzenia za pracę.
I teraz mam pierwsze pytanie: Czy ów zakres moze zostać rozszerzony na ruchomości ? Zalezy mi na tym by komornik nie nękał czasem mojej 65 letniej mamy-emerytki

Moja obecna sytuacja życiowa jednak jest taka ze jestem ....bezrobotny (korzystam z internetu u przyjaciela). Nie mam zadnych dochodów (co mogę udowodnić wyciągając odpowiednie zaswiadczenia z US)
Mam wraz z żoną drugi rachunek bankowy którego jestem współwlascicielem (zona jest właścicielem) Na ten rachunek wpływa tylko Jej wynagrodzenie za pracę. Zona posiada samochód którego tez jestem wspolwlascicielem (jestem pierwszy na dowodzie rejestracyjnym)

Zalezy mi na tym by komornik nie zainteresował sie ani kontem żony ani jej (naszym) samochodem (auto zakupione na kredyt-spłaca żona). Jakie mam obecnie pole manewru by ochronic rodzine przed skutkami działan komornika? Dodam ze jestem zameldowany gdzie indziej niż żona (choć na codzień mieszkamy razem jednak pod innym adresem niż ten znany komornikowi) Pisma urzedowe przychodzą na "stary" adres Mieszkam tam cały czas moja mama wiec pisma urzędowe odbieram na bierząco
Sadowy nakaz zapłaty wydano w dniu 21-12-2004 - nie przedawnił sie ?

proszę o ponoc !

witam

niestety ale może być rozszerzone na ruchomości, w których władaniu pozostajesz - nie musi to być koniecznie własność, także użyczone, najmowane, itp.; także współwłasność;
jeżeli nie da rady z tych ruchomości, wierzyciel może złożyc wniosek do sądu o zobowiązanie cie do wyjawienia majątku;
wierzyciel może też uzyskac klauzulę wykonalności na twoja żonę jako małżonka dłużnika, jednakże musi wykazać dokumentem urzędowym lub prywatnym (umowa), że stwierdzona wyrokiem sądowym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą tego małżonka; sam komornik może cię wzywać do składania wyjaśnień i informacji pod rygorem ukarania grzywną; i nie tylko ciebie, aczkolwiek twoja żona lub mama czy inni bliscy mogą odmówić składania wyjaśnień;

pzdr
k

nie musi wykazywać, iż czynność prawna była objęta zgodą współmałżonka; zobowiązanie powstało 3 lata temu, gdy istniały w tej materii inne przepisy

Jest jeszcze kwestia, czy byliście Państwo w związku małżeńskim w chwili powstawania roszczeni a jeśli tak - czy macie wspólnotę majątkową..

dziękuję za odpowiedz i poswiecony czas

Umowę o swiadczenie usług podpisałem już po slubie - sam, bez żony. Wspólnotę majątkową mamy do dziś

Mam pytanie - czy mogę w tej sprawie podniesc wniosek o przedawnienie ? uzupełniłem wlasnie pierwszy post o datę wydania sądowego nakazu zapłaty - wydano go 21-12-2004 roku ...

Co zatem mogę zrobić ? Jak się bronić ?

witam

przedawnienie nie wchodzi w grę, gdyz roszczenie zasądzone prawomocnym wyrokiem (także nakazem zapłaty) przedawnia się w terminie 10 lat niezależnie od pierwotnego okresu przedawnienia;

rzeczywiście oddaje honor Pizemel - zmiana o której pisałem co do klauzuli wykonalności na małżonka obowiązuje od 20.01.2005r. - sprawdzałem w ustawie i zgadza się, należy stosować do ezgekucji poprzednie przepisy, ale jak dobrze się orientuję gorsze dla dłużnika

do pytającego - najlepiej jak dogadasz się z wierzycielem by rozłożył ci na raty zaległości i wtedy z pisemkiem do komornika

pzdr
k

Rozumiem

A czy mam jakąś szansę na obniżenie kosztów sądowych (koszty sądowe 276zl, opłata stosunkowa 215zł, koszty adwokackie 90zł) w zwiazku z tym ze nie mam obecnie zadnych dochodów ?

Raczej nie, chyba że wierzyciel się na to zgodzi.

1. niech żona założy nowe konto i poprosi pracodawce o przkazywanie kasy na to konto albo w ogole niech dostaje kase do reki,
2. co do samochodu - komornik moze go zajac jedynie w sytuacji gdy go namierzy wiec trzeba dzialac tak zeby go nie bylo pod znanym komornikowi adresem,
3. ruchomości - jezeli komornik odwiedzi mamusie to niech mowi ze wszystko co znajduje sie w mieszkaniu jest jej

oj misza ...misza....twoje "rady" gdyby sie do nich zastosowal to skutkowalyby wyrokiem karnym z art. 300 &1 KK

nie zachecam do ukrywania, ale jak chca cos zajac to niech sie postaraja, nie ma co podawac wierzycielowi majatku na tacy

Powrót