@postępowanie uproszczone

• Autor wątku Autor wątku kaczucha84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kaczucha84

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Prosze o przeniesienie do właściwego dizału ponieważ nie wiedziałem gdzie to napisać.

Potrzebuje pomocy, znam się na prawie, ale ta sytuacja Mnie przerosła.

Mianowicie:

Od początku, szukałem pracy, otrzymałem telefon z zaproszeniem na rozmowę, na tej rozmowie zaproponowano mi pracę obiecano wynagrodzenie 2000PLN. Po czym jak przyszedłem do pracy okazało się, że to wynagrodzenie prowizyjne do tego bardzo niewielkie 500PLN miesięcznie, prosiłem szefa o umowę o pracę ale codziennie słyszałem "napiszę, napiszę..." Po 3 miesiącach przedstawił mi umowę i kazał podpisać z datą 3 miesiące wstecz. Nie podpisałem tego ponieważ nie byłoby to w porządku. Za 2 dni skradziono mi apatat fotograficzny, który otzrymałem z firmy. Poinformowałem o tym szefa, po cyzm on kazał mi odkupić nowy za kwotę wielokrotnie przewyższającą kwote tego starego używanego który miałem.
Moja praca polegała na podpisywaniu umów i wystawianiu faktur na umowy na swiadczenie usług internetowych. Wkurzyłem się wtedy i przeprowadziłem ostrą rozmowę z szefem przez komunikator Gadu Gadu. Miałem w tym momęcie 1000PLN pieniedzy firmowych od 2 klientów.
Nie zwróciłem mu tych pieniedzy i na następny dzien nie poszedłem do pracy. Po tygodniu zadzwoniłem do Niego że chciałbym mu oddać rzeczy firmowe: tel. komórkowy, pieczątke, kartę do telefonu itd. On zaczął Mnie wyzywać i powiedział że go to nie obchodzi i że sprawę oddał na policję.
Miałem w zamiarze wysłać mu te rzczy nie korzystałem z nich od dnia zakończenia pracy. Nie zdążyłem w moim domu pojawiła się policja z nakazem. Na półce były poukładane te rzeczy które dobrowolnie oddałem.

Wezwano mnie na przesłuchanie na którym nie przyznałem się do winy.

Otrzymywałem 500zł z prowizji miesiecznie wypłaty z czego używałem swojej benzyny samochodu itd. To 1000PLN potraktowałem jako rekompensate.

Dziś przyszedł mi do domu akt oskarzenia:

284 par 2 kk przywłaszczenie mienia wraz z aparatem.

286par 1 i 270par 1 kk

O to ze nie bedac uprawnionym pracownikiem firmy doprowadzilem te 2 firmy do niekozystnej sytuacji.

Mam kilka pytań
1. nie chcce postępowania uproszczego chciałbym powołać kilku świadków dowodów poprosić o expertyzy biegłych jak to zrobić?
2. czy odtakiego wyroku przysługuje apelacja?
3.Czy mam teraz możliwość dogadać sie z szefem ze np. zapłacę mu 5000PLN i zapomnimy o sprawie?
4. Jakl w ogóle widzicie tą sprawę?

Kaczucha84 alias Damian12345 alias Vegasss naruszył Pan § 24 regulaminu forum - Ban
Yossarian

Akt oskarżenia to nie wyrok sądowy. Postępowanie uproszczone to normalna sprawa sądowa, jako strona postępowania będziesz mógł złożyć wniosek o przesłuchanie świadków lub przeprowadzenie ekspertyzy. W gestii sądu jest czy wnioski te zostaną dopuszczone czy też nie. Dziwi mnie, że podczas przesłuchania w charakterze podejrzanego nie złożyłeś takich wniosków.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót