posty na forum a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku redblu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redblu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

mam pewne pytanie jestem administratorem pewnego forum
jeden z uzytkownikow mojego forum zostal zbanowany i nie moze kozystac juz z forum jednak zażądał aby skasowac wszystkie jego posty bo istnieje cos takiego jak prawa autorskie

czy musze wedlug prawa skasowac jego posty na ewidentne jego życzenie ?

Było już często na forum. Poszukaj. A akurat regulamin forum nic tu nie może zmienić

(to tak jakbyś mógł napisać pkt. 10 Regulaminu forum- każdy kto napisze cokolwiek moim m forum, musi zapłacić 10 000 zł)..

Regulamin tu może dość dużo zmienić, bo w nim mogą być zawarte postanowienia, na które zgodził się użytkownik rejestrując się na forum.

Regulamin forum nie ma nic do praw autorskich.
Prawa autorskie mają zastosowanie wyłącznie w przypadku UTWORÓW autorskich- czyli np. artykułów czy wywiadów prasowych, programów tv, kompozycji muzycznych, fotografii itd. Post na forum takim utworem nie jest, zatem uczestnik nie ma prawa domagać się jego wykasowania.

[cytat:1agj3yf0]
Post na forum takim utworem nie jest
[/cytat:1agj3yf0]
To zależy od tego co jest w poście. Jeśli ja np. zamieszczę tutaj:

Zaczęliśmy od wyregulowania układu, aby zaobserwować obraz prążków interferencyjnych. Powstały one wskutek interferencji wiązek odbitych od wewnętrznych powierzchni obu płytek wzorcowych tworzących klin powietrzny.
Zaobserwowaliśmy zmianę obrazu prążków po ogrzaniu zapałką powietrza między płytkami. Wynika to ze zmiany współczynnika załamania ośrodka wraz ze zmianą temperatury.

Co akurat jest fragmentem mojego sprawozdania na laboratorium, będącego jak najbardziej utworem, to mogę zarządać usunięcia treści tego postu.

Dopiszę się tutaj, bo mam związane z tym pytanie: czy można w takim razie umieszczać fragmenty postów na innych stronach? (zaznaczająć, że są to cytaty)

To, co opisano powyżej, zależy najpierw od ich treści.

Witam;) mam pytanie nastepujace- czy administrator odpowiada za posty umieszczane na forum? Chodzi mi o sytuacje, kiedy zostanie umieszczony na forum post, ktory jest obrazliwy wobec innej osoby? Jesli regulamin nie przewiduje ww sytuacji? co wtedy? dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam;)

Tak odpowiada za posty bo to jego forum i może mieć problemy jak niereaguje w takiej sytuacji.

[cytat="jbsti"]To, co opisano powyżej, zależy najpierw od ich treści.[/cytat]
Tak, ja wiem, że posty mające formę jakiegoś dzieła (wiersze itp.) podlegają ochronie, ale mnie chodzi o takie zwyczajne posty.

[cytat="stokrotka"]Regulamin forum nie ma nic do praw autorskich.
Prawa autorskie mają zastosowanie wyłącznie w przypadku UTWORÓW autorskich- czyli np. artykułów czy wywiadów prasowych, programów tv, kompozycji muzycznych, fotografii itd. Post na forum takim utworem nie jest, zatem uczestnik nie ma prawa domagać się jego wykasowania.[/cytat]

Czyli użytkownik może swobodnie dysponować zdjęciami własnego autorstwa, według własnego uznania dodawać je i usuwać z forum, jeśli przy rejestracji w regulaminie akceptowanym przez użytkownika nie ma mowy na temat przekazania praw autorskich administracji forum?

Co w przypadku, gdy regulamin akceptowany przez użytkownika nie mówi nic nt. przekazania tych praw, a dopiero później administracja informuje o tym, że wszelkie posty, załączniki z chwilą przesłania ich na serwer stają się własnością administracji?

[cytat:vd1i9d6q]Co w przypadku, gdy regulamin akceptowany przez użytkownika nie mówi nic nt. przekazania tych praw, a dopiero później administracja informuje o tym, że wszelkie posty, załączniki z chwilą przesłania ich na serwer stają się własnością administracji?[/cytat:vd1i9d6q]
To umowa taka jest nie ważna i nie sa własnością administracji, zakładając ze podlegają ochronie autorskoprawnej.

[cytat="Colder"][cytat:s4y4q0q9]Co w przypadku, gdy regulamin akceptowany przez użytkownika nie mówi nic nt. przekazania tych praw, a dopiero później administracja informuje o tym, że wszelkie posty, załączniki z chwilą przesłania ich na serwer stają się własnością administracji?[/cytat:s4y4q0q9]
To umowa taka jest nie ważna i nie sa własnością administracji, zakładając ze podlegają ochronie autorskoprawnej.[/cytat]

A w przypadku odwrotnej sytuacji?
Najpierw na stronie znajdują się informacje /np. w formie umieszczonego gdzieś posta/, że wszytko co zostanie zamieszczone na stronie jest własnością redakcji i sam fakt korzystania z forum rozumiany jest jako wyrażenie na to zgody, a potem w regulaminie akceptowanym przez użytkownika przy rejestracji nie ma na ten temat mowy.

art 41 ust 3, oraz art 53 i można by się upierać przy art. 43 ust 1.

Oczywiscie podkreślam tutaj ze chodzi o utwory w myśl ustawy o prawie autorskim, a nie zwykłe posty nie posiadające takiej ochrony.

[cytat="Colder"]art 41 ust 3, oraz art 53 i można by się upierać przy art. 43 ust 1.

Oczywiscie podkreślam tutaj ze chodzi o utwory w myśl ustawy o prawie autorskim, a nie zwykłe posty nie posiadające takiej ochrony.[/cytat]

Rozumiem, dziękuję za konsultację :)

A czy wypowiedzi na blogach (i komentarze do nich) można traktować na równi z forami?

Pozdrawiam
Jarek

Nie ma rozróżnienia miedzy forum, a blogiem, wiec jeśli przyjąć założenia z poprzednich postów albo ze forum to prasa to stosuje się takie same zasady.

To uzupełniająco w stosunku do tego co pojawiło się na początku jak zapatrujecie się na kwestię potraktowania całej dyskusji w danym wątku jako jednego utworu?

Jak wygląda kwestia żądań usunięcia postów pod kątem art. 10 pr. aut. (współautorstwo) oraz art. 11 (dzieło zbiorowe)?

Ew. będę miał dalsze kwestie.. :)

Z góry dzięki jeśli ktoś zechce zaopiniować..

Wątpie aby potraktować takie coś jako jeden utwór, zgoda musiała by być wyrażona przez wszystkich. Nie widzę ponadto podstaw aby tak to zakwalfikować.

Powrót