potrzebuje pomocy niewiem co robic

• Autor wątku Autor wątku spendek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ktore defakto byly prawdziwe :!:

W sądzie oskarżony nie zeznaje pod żadną przysięgą i nie zostaje pouczony o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań czyli też może kłamać i nic mu za to nie grozi.

dziekuje za info
czyli wychodzi na to ze to diler bo on bedzie swiatkiem obciazajacym mnie nie moze klamac i jezeli mnie uniewinnia to on bedzie odpowiadal za skladanie falszywych zeznan przed sadem :) na tym chyba zakoncze pytania bo juz zadne mi nie przychodzi na mysl dziekuje wszystkim ktorzy mniej lub wiecej pomogli po sprawie napisze jeszcze jednego posta z postanowieniem sadu :) miejmy nadzieje sprawiedliwym :)

Jak już mówiłem - do sądu to to zapewnie nie dojdzie ;d

witam wracam do sprawy :mad:
dzisiaj mama odebrala pismo ktore przywiozl goniec dostalem wezwanie do prokuratury rejonowej w sprawie zaznajomienia sie z aktami sprawy pamietam ze podpisywalem takie cos na komendzie ze chce tego i pytanie:
jak to bedzie wygladalo wejde do pokoju i udostepnia mi akta sprawy a mianowicie co ? prosze o szybko odpowiedz bo to wezwanie jest na jutro :o

mozesz jasniej nieznam sie nic na prawie akta czyli co wskarza to co mnie obciaza ?? czy zeznania stron?? czy co :what:

Akta sprawy - dokumenty zgromadzone w toku postępowania przygotowawczego opisane sygnaturą i kwalifikacją prawną[1]. Dokumentami mogą być pisma, notatki, wypełnione formularze, plany, fotokopie lub rysunki , rozumiesz teraz?

Nikt Ci nic nie będzie wskazywał. Dostaniesz akta sprawy (czyli wszystko to co do tej chwili zostało zgromadzone w sprawie) do przejrzenia i poczytasz je sobie. Z tej czynności zostanie sporządzony protokół, który następnie zostanie dołączony do akt.

no i szaczuneczek o taka odpowiedz mi chodzilo :)

Niekoniecznie do przejrzenia. Zaznajomienie nie jest równoznaczne z zapoznaniem sie. Jesli nie chcesz przeglądać, to prokurator może ci w skrócie powiedzieć, co w aktach znajduje.

witam wszystkich ponownie po raz enty. bylem na zapoznaniu sie z aktami poczytalem sobie i dzisiaj przyszlo mi powiadomienie
"zawiadamiam ze w dniu 25 marca 2009r. zostalo wydane postanowienie o zamknieciu sledztwa w sprawie przeciwko Panu podejrzanemu o czyn z art 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 29 lipca 2005r o przeciwdzialaniu narkomani w zw. z art.12 kk"
i mam pytanie oco to chodzi ze zostalo zamniete tylko sledztwo a sprawa sie normalnie odbedzie czy moze koniec sprawy i wszystko umilknie jak to rozumiec ?? z gory dziekuje za pomoc

zamknięte postępowanie przygotowawcze - teraz sprawa trafi do Sądu...

od otrzymania takiego listu ile moze minac do czasu sprawy ? jest na to jakas regula czy nie?

Powrót